• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Η «Διεθνής» του Σπύρου Μαυρόπουλου το 1921 στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Κέρκυρα (video)

May 01, 2024 922

Πριν από 101* χρόνια, το 1921, στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Κέρκυρα οι διαδηλωτές τραγουδούσαν, όπως περιέγραψε σε μαρτυρία του ο αείμνηστος Μάχος Ρούσης, τον γραμμένο στη Γαλλία παγκόσμιο Ύμνο της εργατικής τάξης: τη «Διεθνή» των Εργατών.

Με την ευκαιρία παραθέτουμε ηχητικό με τη διασκευή-ενορχήστρωση της «Διεθνούς» από τον επίτιμο αρχιμουσικό της «Μάντζαρος» Σπύρο Μαυρόπουλο, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το 2018.

Μπορείτε να την ακούσετε εδώ:

Υπενθυμίζουμε ότι η νέα αυτή μελοποίηση της «Διεθνούς», όπως έχει αναφέρει ο συνθέτης και μαέστρος Σπύρος Μαυρόπουλος, βασίστηκε στη μελοποίηση που είχε παρουσιάσει ο θρυλικός θεωρούμενος μεγαλύτερος μαέστρος όλων των εποχών Αρτούρο Τοσκανίνι στις ΗΠΑ το 1944.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ένας άλλος Επτανήσιος μουσουργός, ο Κερκυραίος συνθέτης Σπύρος Μπεκατώρος, είχε μελοποιήσει με δική του διασκευή και ενορχήστρωση τη «Διεθνή» το 1926 στο Σικάγο. Στον τόπο δηλαδή της θυσίας των Αμερικανών εργαζομένων την Πρωτομαγιά του 1886, που οδήγησε στην καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως Μέρας εορτασμού και αγώνων της εργατικής τάξης διεθνώς. Ο σπουδαίος μουσουργός Σπύρος Μπεκατώρος, στον θάνατο του οποίου είχαν αφιερώσει στήλες τους οι «New York Times», είχε διασκευάσει και ενορχηστρώσει και άλλα εργατικά τραγούδια. Οι μελοποιήσεις του αυτές εκδόθηκαν το 1926 από Οργάνωση των Ελλήνων μεταναστών εργατών στο Σικάγο σε βιβλίο με τον τίτλο «Εργατικά Τραγούδια». Σπάνιο αντίτυπο αυτού του βιβλίου, που τότε ετιμάτο προς είκοσι σεντς, πουλήθηκε το 2018 σε δημοπρασία σπάνιων βιβλίων στην Αθήνα στην τιμή των 835 ευρώ. Ο Μπεκατώρος ήταν καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών και πρωτοπόρησε στη δημιουργία του ελληνικού λυρικού θεάτρου.

Χρήστος Κορφιάτης *Το κείμενο δημοσιεύτηκε το 2022

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search