10-01-2026 20:40
Κέρκυρα
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί Αθήνας: Η Β΄ Φάση προσλήψεων αφήνει άδεια τα σχολεία!
Ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει ότι η Β΄ Φάση προσλήψεων αναπληρωτών αφήνει σημαντικά κενά στα σχολεία, ιδιαίτερα στην Ειδική Αγωγή, την παράλληλη στήριξη, τα Τμήματα Υποδοχής και τη ΖΕΠ. Επισημαίνει ότι εκατοντάδες μαθητές μένουν χωρίς την αναγκαία υποστήριξη, ενώ χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν άνεργοι. Παράλληλα, καταγγέλλει άνιση κατανομή των διαθέσιμων εκπαιδευτικών και καλεί τη ΔΟΕ, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την άμεση κάλυψη όλων των κενών και τη στήριξη του δημόσιου σχολείου.
Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Η Β΄ Φάση προσλήψεων αναπληρωτών/τριών αφήνει τα σχολεία άδεια!
Η Β΄ Φάση προσλήψεων αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών αφήνει τα σχολεία χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Τα κενά που παραμένουν σε όλες τις ειδικότητες υποχρεώνουν τα σχολεία αντικειμενικά σε υπολειτουργία. Ιδιαίτερα στην Ειδική Αγωγή στην Α΄ ΔΙΠΕ Αθήνας παραμένουν εκατοντάδες τα κενά στις παράλληλες στηρίξεις, στη ΖΕΠ, στα Τμήματα Υποδοχής, σε ΕΕΠ και ΕΒΠ. Μηδενικές οι προσλήψεις σε ΖΕΠ!
Είναι άδικο και παράλογο αυτό που συμβαίνει με τις παράλληλες στηρίξεις. Μαθητές που έχουν λάβει έγκριση για παράλληλη, μένουν τελικά χωρίς υποστήριξη στο σχολικό πλαίσιο. Πέρα απ’ τις δυσκολίες που προκύπτουν συνολικά στα τμήματα, δημιουργούνται και διακρίσεις σε βάρος μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, καθώς παραβιάζεται το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Τα Τμήματα Υποδοχής ΤΥ, οι ΖΕΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας), μόνο προτεραιότητα δε συνιστούν για το υπουργείο, καθώς η καθυστερημένη έναρξη λειτουργίας τους αποτελεί πλέον παράδοση. Η υποστελέχωση και η μη έγκαιρη έναρξή τους, επηρεάζουν άμεσα την ομαλή προσαρμογή και ένταξη των μαθητών με ελλιπή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Έχει άμεσο αντίκτυπο, τόσο στις ακαδημαϊκές τους δεξιότητες , όσο και στην ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση.
Παράλληλα, υπονομεύει το δικαίωμα στην κοινή εκπαίδευση κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη γλώσσα και το πολιτιστικό υπόβαθρο, παραβιάζοντας τις αρχές τους συμπεριληπτικού σχολείου για ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στη γνώση.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες συνάδελφοί μας που εργάζονταν πέρσι, παραμένουν άνεργοι/ες, με την προπληρωμένη κάρτα ανεργίας ως μόνη κολοβή στήριξη, με μείωση στην προϋπηρεσία τους, ενώ θα μπορούσαν από την 1η Σεπτεμβρίου να έχουν προσληφθεί για τις υπάρχουσες ανάγκες των σχολείων
Είναι φανερό ότι για το Υπουργείο Παιδείας:
Οι περικοπές στην εκπαίδευση αποτελούν εξοικονόμηση προς όφελος της πολεμικής οικονομίας και των στρατιωτικών δαπανών.
Τα «χρυσά» Ωνάσεια της Αριστείας αποτελούν τη «Ζώνη Ενδιαφέροντος» μέσα σε ένα εκπαιδευτικό τοπίο όπου πλήττεται από την υποστελέχωση και την υποβάθμιση.
Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και πάλι απογείωσε την άνιση μεταχείριση σχολείων. Αλήθεια, η Α ΔΙΠΕ Αθήνας με ποια κριτήρια μοίρασε τα κενά της παράλληλης στα σχολεία;
Δε φτάνει που μοιράζει τη φτώχεια μας, με τις περικοπές του υπουργείου, καταγγέλλουμε ότι τις μοιράζει και ΆΔΙΚΑ! Και μάλιστα τόσο προκλητικά που βοά ο τόπος!
Ε ΩΣ εδώ πια!
Προφανώς δε μας ενδιαφέρει να μοιράσουμε τα ψίχουλα αλλά να καλυφθούν όλα τα σχολεία με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ωστόσο, είναι σαφές, ότι με κεντρική ευθύνη της Α΄ ΔΙΠΕ Αθήνας η κατανομή των κενών της παράλληλης στήριξης συνεχίζει και διευρύνει τις αδικίες της Α΄ φάσης. Το είχαμε επισημάνει με έμφαση στην παράσταση διαμαρτυρίας στην αρχή της χρονιάς και αποκαλύψαμε ότι υπάρχουν ελάχιστα σχολεία στα οποία καλύφθηκε το σύνολο σχεδόν των παράλληλων που προβλέπει η νομοθεσία των περικοπών. Εμείς δεν καταγγέλλουμε το γεγονός ότι κάποιο σχολείο λειτουργεί με το προσωπικό που προβλέπεται. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι εκατοντάδες σχολεία γύρω του βιώνουν μια ασφυκτική κατάσταση εξαιτίας των περικοπών. Δυστυχώς, η Διευθύντρια Εκπαίδευσης, όταν βρίσκεται στη Διεύθυνση, επιλέγει να φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις. Κάθε φορά που πραγματοποιούμε συγκέντρωση και είναι παρούσα, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης θυμίζει αστυνομικό τμήμα.
Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε αγώνα διαρκείας με απεργίες, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις. Η άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών για να λειτουργήσουν τα σχολεία αποτελεί ένα από τα κεντρικά επίδικα αυτού του αγώνα.
Καλούμε τους γονείς και τους φορείς τους να αγωνιστούμε μαζί για άμεσα μέτρα λειτουργίας των σχολείων.
Καλούμε τους/τις συναδέλφους να αγωνιστούμε για να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σχολείο που συνειδητά βάλλεται. Με την καθημερινή μας στάση αλλά και με τη συλλογική μας δράση και αγώνα.
Στη Γαλλία μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες και εκπαιδευτικοί ξεσηκώνονται για το δημόσιο σχολείο, εμείς εδώ τι περιμένουμε;
Η πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Άντα Παραφόρου Δημήτρης Μαριόλης
Σάμος: Διαμαρτυρία για τη σύλληψη και δίωξη μαθητών
Η ΕΛΜΕ Σάμου προχωρά σε 3ωρη στάση εργασίας στις 2 Οκτωβρίου και σε κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενη για τις διώξεις μαθητών των 1ου και 2ου Γυμνασίου Σάμου, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μαθητικών καταλήψεων και...