JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
JA Purity IV JA Purity IV
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε
Δραματική μείωση εγγραφών στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της Κέρκυρας που προσεγγίζει το 35%!

04-27-2026 15:23
Κέρκυρα

Δραματική μείωση εγγραφών στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της Κέρκυρας που προσεγγίζει το 35%!
Αυλαία με νίκη και 4η θέση για τον Κρόνο

04-27-2026 15:18
Αθλητικά

Αυλαία με νίκη και 4η θέση για τον Κρόνο
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων - Τετάρτη 29/4

04-27-2026 9:21
Κέρκυρα

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων - Τετάρτη 29/4
Ο Κερκυραίος που κήρυξε την Αντίσταση στους Ναζί στην Αθήνα

04-27-2026 9:01
Κέρκυρα

Ο Κερκυραίος που κήρυξε την Αντίσταση στους Ναζί στην Αθήνα
Σαν σήμερα 27 Απρίλη στην Κέρκυρα

04-27-2026 8:48
Κέρκυρα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη στην Κέρκυρα
Κατηγορία: Εκπαίδευση
26 Σεπτεμβρίου 2025

Πάνω από 15.351 κενά μετά τη Β’ φάση αναπληρωτών!

Παρά τις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού Κτρ. Μητσοτ'άκη και του Υπουργείου Παιδείας, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με σοβαρά κενά σε χιλιάδες σχολεία, που απειλούν την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η Β’ φάση αναπληρωτών ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, αλλά ακόμη τουλάχιστον 15.351 θέσεις παραμένουν κενές αφήνοντας πολλά τμήματα χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό, ειδικά στα Ολοήμερα προγράμματα και στις Παράλληλες Στηρίξεις, όπου η ανάγκη για εκπαιδευτικούς είναι επιτακτική.

Να θυμίσουμε στον Γ. Γ. του υπουργείου Κ. Βλάσση ότι η σχολική χρονιά ξεκινά στις 11 Σεπτέμβρη και όχι την 1η Οκτώβρη που ψευδώς υποσχόταν ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί θα είναι στο σχολείο. Αν και την 1η Οκτώβρη οι εκπαιδευτικοί θα είναι στους δρόμους γιατί απεργούν!

 Με δηλώσεις που εντάσσονται στο γενικό πνεύμα αντιστροφής των  πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης των «αρίστων» και του ΥΠΑΙΘΑ η υπουργός παιδείας Σ. Ζαχαράκη  επιχείρησε να αποδώσει την ευθύνη για τα χιλιάδες  κενά στα σχολεία, στις/στους εκπαιδευτικούς που παίρνουν άδειες επαπειλούμενης κύησης και ανατροφής τέκνου, στοχοποιώντας την μητρότητα , την γονεϊκότητα αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα εν γένει.

Μόνο αθώες δεν μπορούν να εκληφθούν οι αναφορές σε νομούς που “από τους/τις 12 νεοδιόριστους/ες νηπιαγωγούς οι 6 πήραν άδεια” ή τα δημοσιεύματα των πετσωμένων ΜΜΕ που μιλάνε για το 23% των αδειών στο σύνολο των 9.158 νεοδιορισθέντων του 2025. Μόνο αθώος δεν είναι τίτλος δημοσιεύματος «Οι μαθητές στο έλεος εκπαιδευτικών που σιχαίνονται τη δουλειά τους» Ο ένας στους τέσσερις συμπολίτες που ζητούν δουλειά εκπαιδευτικού από το ελληνικό δημόσιο, μόλις παίρνει τη δουλειά βρίσκει τρόπο να μην πάει να κάνει τη δουλειά που ζήτησε!!! Μόνο αθώα δεν είναι η δήλωση της Ζαχαράκη για το  πρόβλημα των κενών που, κατά τα λεγόμενά της,  καθίσταται «δομικό» και συσχετίζεται με τις άδειες στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.

Τα κενά είναι ένα δομικό πρόβλημα του λαού και των παιδιών του. Για κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ είναι δομική πολιτική επιλογή. Δεδομένου ότι κάθε αρχή σχολικής χρονιάς η εκπαίδευση ξεκινάει με 50.000 κενά, παρά τις συγχωνεύσεις και τα 27άρια τμήματα μέσω των οποίων κυβέρνηση και υπουργείο προσπαθεί να περικόψει ανάγκες σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών με εντατικοποίηση των εκπαιδευτικών.

Η σχολική χρονιά 2025-26  ξεκίνησε με χιλιάδες κενά καθώς οι προσλήψεις Α΄ φάσης αναπληρωτών/τριών που έγιναν ήταν στο 45% των πραγματικών αναγκών!! Λόγω ελλείψεων εκπαιδευτικών πολλά σχολεία δεν έχουν αναπτύξει το πρωινό τους πρόγραμμα ενώ τα ολοήμερα σχολεία μας σε νηπιαγωγεία και σε συντριπτικό ποσοστό στα Δημοτικά  παραμένουν κλειστά.

Στην Α’ φάση προσλήψεων που πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο κατάφερε να καλύψει 25.000 θέσεις, προσφέροντας μια ανακούφιση σε χιλιάδες σχολεία. Ωστόσο, η κάλυψη αυτή αποδείχθηκε ανεπαρκής, καθώς η πραγματική ανάγκη υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό αυτό. Η Β’ φάση, πρόσθεσε ακόμη 11.000 αναπληρωτές, ανεβάζοντας το σύνολο των προσλήψεων στις 36.000 θέσεις.

Το Υπουργείο είχε προαναγγείλει 37.000 συνολικές προσλήψεις, αλλά τα κενά παραμένουν, αποδεικνύοντας ότι ο προγραμματισμός δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των σχολείων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι για να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς συμπτύξεις τμημάτων και χωρίς να επιβαρύνεται η διδασκαλία των μαθητών, χρειάζονται άλλες 15.000 προσλήψεις, οι οποίες προϋποθέτουν επιπλέον χρηματοδότηση, κάτι που δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα. Ταυτόχρονα, η πίεση για έγκαιρη έναρξη των μαθημάτων και η ανάγκη για κάλυψη των προγραμμάτων δημιουργούν τεράστια άγχος σε διευθυντές, εκπαιδευτικούς και γονείς, που καθημερινά προσπαθούν να βρουν λύσεις για να μην μένουν τα παιδιά ακάλυπτα.

Η αναστάτωση στα σχολεία δεν αφορά μόνο την καθημερινότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά θέτει ερωτήματα για τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής και την οικονομική προτεραιοποίηση των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα, καθώς πολλά σχολεία λειτουργούν με ημίμετρα, και η πλήρης λειτουργία τους παραμένει ζητούμενο.

Όπως επισημαίνει ο Πάνος Ντούλας, καθηγητής Αγγλικής και Κοινωνικών Επιστημών, «το Υπουργείο, είτε από λάθος υπολογισμούς, είτε από αδιαφορία, είτε από σκεπτόμενη πολιτική επιλογή, ξεκίνησε τη χρονιά με σχεδόν 50.000 κενά, και παρά τις 36.000 προσλήψεις αναπληρωτών, εξακολουθούν να λείπουν 15.351 θέσεις για να λειτουργήσει η εκπαιδευτική διαδικασία κανονικά».

εκπαιδευτικά κενά

Η εικόνα είναι αμείλικτη, και η ανάγκη για άμεσες, ουσιαστικές και χρηματοδοτημένες λύσεις είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ. Χωρίς αυτές, η ποιότητα της εκπαίδευσης και η ομαλή λειτουργία των σχολείων κινδυνεύουν να υποστούν περαιτέρω πλήγμα, με συνέπειες που θα γίνουν αισθητές σε όλη την κοινωνία.

H ανάλυση του Πάνου Ντούλα στο drepani.gr (argyrades.gr)

Η Β' φάση αναπληρωτών ήρθε κι έφυγε αλλά πολλά κενά (15.351 συνολικά) παραμένουν, παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου για αθρόες συμπτύξεις, ιδίως στο Ολοήμερο (+ Παράλληλες), κι επικοινωνιακή διαχείριση με προπαγάνδα εναντίον εγκύων συναδελφισσών (εν μέσω δημογραφικής κρίσης, έλεος!).

Δυστυχώς, για το Υπουργείο (και για όλους μας φυσικά που βιώνουμε αυτήν την κατάσταση), τα νούμερα είναι αμείλικτα:

Το Υπουργείο, θες από λάθους υπολογισμούς θες από αδιαφορία θες από εσκεμμένη πολιτική επιλογή, ξεκίνησε με σχεδόν 50.000 κενά (!).

Προσέλαβε στην Α' φάση (4 Σεπ) 25 χιλιάδες αναπληρωτές.

Προσέλαβε στη Β' φάση (χτες) άλλες 11 χιλιάδες.

Σύνολο 36 χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών.

Το Υπουργείο μίλησε για συνολικά 37.000 προσλήψεις αναπληρωτών φέτος.

Για να λειτουργήσουν όμως πλήρως τα σχολεία (έτσι όπως τα υπολογίζει το υπουργείο ε; με συμπτύξεις κτλ) χρειάζονται άλλες 15 χιλιάδες προσλήψεις που απαιτούν φυσικά χρήμα.

Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα...

--

* Πάνος Ντούλας,

Καθηγητής Αγγλικής - Κοινωνικών Επιστημών, 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών

– Μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών τώρα (20.000 για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση) με βάση το έτος κτήσης πτυχίου και την πλήρη προϋπηρεσία. Κατάργηση του προσοντολόγιου Γαβρόγλου και του πλαφόν των 120 μηνών προϋπηρεσίας. Καμία σκέψη για διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

– Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς (με 1200€ εισαγωγικό )

– Εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών

– Δωρεάν στέγαση με την ευθύνη του κεντρικού κράτους, με παραχώρηση σπιτιών και καταλυμάτων από Δήμους, Περιφέρειες. Ιδιαίτερα στις περιοχές που το στεγαστικό είναι οξυμένο με την υπερτουριστικοποίηση, να δεσμευτούν και να αξιοποιηθούν ακίνητα για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

– Δωρεάν σίτιση και μετακινήσεις για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.

– Επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις με προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια – κατάργηση της προπληρωμένης κάρτας ανεργίας με τη δέσμευση του 50% του μηνιαίου επιδόματος –  Κατάργηση της απαράδεκτης νομοθετικής ρύθμισης περικοπών στο επίδομα ανεργίας.

– Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

– Μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων όχι στον εκβιασμό της επαίσχυντης αξιολόγησης χωρίς περίοδο δοκιμότητας.

Read next

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Threads
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Trello
  • Email
  • Εκπαίδευση
  • Εκπαίδευση
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Διεθνή
  • Ιστορία
  • Πολιτισμός
  • Επιστήμη - Θεωρία - Ιδεολογία
  • Αθλητικά
  • Κοινωνικά
  • Κέρκυρα
    • Περιφ. Ιονίων Νήσων
  • Ποιοι Είμαστε

Διάβασε ακόμα...   

Δίκη Τεμπών: Απροκάλυπτη συγκάλυψη και εμπαιγμό
Επικαιρότητα 28-04-26

Δίκη Τεμπών: Απροκάλυπτη συγκάλυψη και εμπαιγμό

Σαν σήμερα 28 Απρίλη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 28-04-26

Σαν σήμερα 28 Απρίλη στην Κέρκυρα

Υπόθεση Λαζαρίδη: «Πτυχίο» κυνισμού, αλαζονείας και διαφθοράς
Επικαιρότητα 28-04-26

Υπόθεση Λαζαρίδη: «Πτυχίο» κυνισμού, αλαζονείας και διαφθοράς

Ακόμα ένα επεισόδιο στο κυβερνητικό σίριαλ διαφθοράς και σκανδάλων γράφτηκε το προηγούμενο διάστημα, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον «διάσημο» πλέον, Μακάριο Λα­ζαρίδη....

28 Απριλίου 1941: Η κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς
Κέρκυρα 28-04-26

28 Απριλίου 1941: Η κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς

Κλειστά σχολεία - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29/4 στην ΠΔΕ Αττικής ενάντια στις διώξεις
Εκπαίδευση 28-04-26

Κλειστά σχολεία - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29/4 στην ΠΔΕ Αττικής ενάντια στις διώξεις

ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Πρωτομαγιά 1886 – 2026: 140 χρόνια μετά την εξέγερση του Σικάγο συνεχίζουμε τον αγώνα
Κέρκυρα 27-04-26

ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Πρωτομαγιά 1886 – 2026: 140 χρόνια μετά την εξέγερση του Σικάγο συνεχίζουμε τον αγώνα

Σαν σήμερα στις 27 Απριλίου 1937 πεθαίνει ο Αντόνιο Γκράμσι
Ιστορία 27-04-26

Σαν σήμερα στις 27 Απριλίου 1937 πεθαίνει ο Αντόνιο Γκράμσι

27 Απριλίου 1941: Οι Γερμανοί παρελαύνουν στην Αθήνα (φωτο και βίντεο)
Ιστορία 27-04-26

27 Απριλίου 1941: Οι Γερμανοί παρελαύνουν στην Αθήνα (φωτο και βίντεο)

Η επίσημη εκδοχή για την επιχειρούμενη ταφόπλακα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει ξεπεράσει τα όρια της πρόκλησης και αγγίζει το γελοίο
Επικαιρότητα 27-04-26

Η επίσημη εκδοχή για την επιχειρούμενη ταφόπλακα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει ξεπεράσει τα όρια της πρόκλησης και αγγίζει το γελοίο

 Στάση εργασίας και συγκέντρωση ενάντια στη «δυνητική αργία» και τις διώξεις εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο
Εκπαίδευση 27-04-26

 Στάση εργασίας και συγκέντρωση ενάντια στη «δυνητική αργία» και τις διώξεις εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο

Δραματική μείωση εγγραφών στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της Κέρκυρας που προσεγγίζει το 35%!
Κέρκυρα 27-04-26

Δραματική μείωση εγγραφών στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της Κέρκυρας που προσεγγίζει το 35%!

Αυλαία με νίκη και 4η θέση για τον Κρόνο
Αθλητικά 27-04-26

Αυλαία με νίκη και 4η θέση για τον Κρόνο

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων - Τετάρτη 29/4
Κέρκυρα 27-04-26

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων - Τετάρτη 29/4

Ο Κερκυραίος που κήρυξε την Αντίσταση στους Ναζί στην Αθήνα
Κέρκυρα 27-04-26

Ο Κερκυραίος που κήρυξε την Αντίσταση στους Ναζί στην Αθήνα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη στην Κέρκυρα
Κέρκυρα 27-04-26

Σαν σήμερα 27 Απρίλη στην Κέρκυρα

Εκλογική Διακήρυξη Αγωνιστικής Παρέμβασης καθηγητών/τριών Περιστερίου για το 22ο συνέδριο της ΟΛΜΕ
Εκπαίδευση 27-04-26

Εκλογική Διακήρυξη Αγωνιστικής Παρέμβασης καθηγητών/τριών Περιστερίου για το 22ο συνέδριο της ΟΛΜΕ

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling) – Ποιοί πρωταγωνιστούν
Εκπαίδευση 27-04-26

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling) – Ποιοί πρωταγωνιστούν

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani
Copyright © 2026 drepani.gr. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται σύμφωνα με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.