11-02-2026 17:39
Κέρκυρα
- Κατηγορία: Κέρκυρα
Μας κάνουν πλάκα τελικά; Αντώνης Κουρσάρης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΠΕ Κέρκυρας
Στους Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Νότιας Κέρκυρας τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω των αναμενόμενων έντονων καιρικών φαινομένων.
Στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, Αντώνης Κουρσάρης, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Την ίδια ώρα, ο ίδιος αναφέρει ότι οι παιδικοί σταθμοί σε ολόκληρο το νησί παραμένουν ανοιχτοί.
«Μας κάνουν πλάκα τελικά;» είναι το ερώτημα με το οποίο ξεκινά την παρέμβασή του. Και η εικόνα που περιγράφει χρειάζεται κάτι περισσότερο από ξεχωριστές ανακοινώσεις. Χρειάζεται εξήγηση.
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ!
Η αυριανή ημέρα βρίσκει την εκπαιδευτική κοινότητα της Κέρκυρας αντιμέτωπη με μια παράδοξη και ανησυχητική κατάσταση.
Με αποφάσεις των δημάρχων, τα σχολεία στους Δήμους Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας θα παραμείνουν κλειστά λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας. Την ίδια στιγμή, στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ όλοι οι παιδικοί σταθμοί σε ολόκληρο το νησί θα παραμείνουν ανοιχτοί.
Αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση, την ώρα που ολόκληρο το νησί βρίσκεται αντιμέτωπο με το ίδιο καιρικό φαινόμενο, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, αίσθημα ανασφάλειας και ανισορροπία στην εκπαιδευτική και οικογενειακή καθημερινότητα.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να εξαρτάται από τα διοικητικά όρια των δήμων ούτε να αποτελεί αντικείμενο αποσπασματικών αποφάσεων.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η λειτουργία των παιδικών σταθμών. Τα παιδιά, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους δεν είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στους κινδύνους της κακοκαιρίας. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην προστασία τους, ιδιαίτερα με εκείνους που μετακινούνται από τον έναν δήμο στον άλλο!
Ζητάμε:
– Ενιαία, υπεύθυνη και συντονισμένη αντιμετώπιση της κατάστασης σε ολόκληρο το νησί.
– Άμεση επανεκτίμηση των αποφάσεων με βάση τα πραγματικά μετεωρολογικά δεδομένα και τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων αρχών.
– Να διασφαλιστεί ότι κανένας εκπαιδευτικός, εργαζόμενος, γονέας ή παιδί δεν θα αναγκαστεί να εκτεθεί σε κίνδυνο για να λειτουργήσει μια σχολική μονάδα ή ένας παιδικός σταθμός.
Δεν είναι δυνατόν να μεταφέρεται η ευθύνη στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους και στους γονείς, όταν η Πολιτεία και οι δημοτικές αρχές οφείλουν να έχουν εξασφαλίσει εγκαίρως τις αναγκαίες συνθήκες ασφάλειας.
Η πρόληψη δεν είναι υπερβολή. Είναι υποχρέωση!
Κανένα παιδί, κανένας εκπαιδευτικός και κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να γίνει το τίμημα μιας καθυστερημένης ή ασυντόνιστης απόφασης.
Το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτο!
Αντώνης Κουρσάρης
Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΠΕ Κέρκυρας
Διαπόντια Νησιά: Στον αέρα η ασφάλεια των πλωτών εξεδρών – Κίνδυνος στο λιμάνι των Οθωνών
Σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των πλωτών εγκαταστάσεων στο λιμάνι Αυλακίων – Έσπασε σχοινί πρόσδεσης, ενώ η μεταλλική γέφυρα επιβίβασης βρίσκεται στον βυθό – Στην ίδια...