• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Άλλη μία ακροδεξιά «πρωτιά» για τη Δανία

June 06, 2021 418


Ακόμα ένα αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο ψήφισε η Δανία, αφαιρώντας τη δυνατότητα στους αιτούντες άσυλο να φτάνουν στη χώρα. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος μετανάστευσης του κυβερνητικού κόμματος Ράσμους Στόκλουντ «Εάν υποβάλλετε αίτηση ασύλου στη Δανία, θα ξέρετε ότι θα σταλείτε πίσω σε μία χώρα εκτός Ευρώπης και επομένως ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί τη συμβατότητα του νόμου με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Δανίας και η Ύπατη Αρμοστεία κάνει λόγο για υποβάθμιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.
Τέλος στη διεθνή προστασία στα εδάφη της βάζει η Δανία, με αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση μειοψηφίας, με τη στήριξη της ακροδεξιάς. Ο νόμος προβλέπει πως οι αιτούντες άσυλο θα στέλνονται σε τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης και ακόμη και στην περίπτωση που το αίτημα θα γίνεται δεκτό θα μπορούν να μείνουν στη χώρα υποδοχής, αλλά όχι στη Δανία. Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης συζητά με άλλες χώρες εταίρους με σκοπό οι πρόσφυγες να διαμένουν σε κέντρα ασύλου εκεί και να λαμβάνουν προστασία, μέχρι να επανεξεταστούν οι υποθέσεις τους.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 70 ψήφους υπέρ και 24 κατά και κάνει τη Δανία την πρώτη χώρα που περνά τέτοιο νόμο. Υπενθυμίζεται πως αυτή δεν είναι η μόνη «πρωτιά» της χώρας, καθώς τον Μάρτιο του 2021, είχε γίνει η πρώτη χώρα που ανακάλεσε άδειες παραμονής προσφύγων και προσφυγισσών με σκοπό την επαναπροώθησή τους στη Συρία.

«Εάν υποβάλλετε αίτηση ασύλου στη Δανία, θα ξέρετε ότι θα σταλείτε πίσω σε μία χώρα εκτός Ευρώπης και επομένως ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος μετανάστευσης του κυβερνητικού κόμματος Ράσμους Στόκλουντ στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό DR νωρίτερα την Πέμπτη.

Η Δανία δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμφωνία με μια χώρα εταίρο, αλλά ο Στόκλουντ είπε ότι διαπραγματεύεται με αρκετές υποψήφιες χώρες. Τον Απρίλιο, ο υπουργός μετανάστευσης της Δανίας, Ματίας Τεσφάιε, εμφανίστηκε στη Ρουάντα σε αιφνιδιαστική επίσκεψη και προέβη στην υπογραφή διπλωματικών συμφωνιών για άσυλο και πολιτικά θέματα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και η Δανία, μαζί με την Αυστρία, έχει δεσμευτεί στο παρελθόν να υποστηρίξει ένα στρατόπεδο προσφύγων που θα λειτουργεί υπό τον ΟΗΕ στη Ρουάντα και θα έχει σκοπό να δέχεται πρόσφυγες που έχουν αποκλειστεί στη Λιβύη. Το ζήτημα είχε συζητηθεί από χώρες της ΕΕ κατά την προσφυγική κρίση του 2015, αλλά νομικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες έκλεισαν τις προτάσεις τότε. Ο αριθμός προσφύγων που ζητούν άσυλο στη Δανία μειώθηκε από 21 χιλιάδες το 2015 σε 1.500 αιτήσεις το 2020.

Οι κίνδυνοι του νομοσχεδίου
Οι επικριτές ανησυχούν ότι η μεταφορά της διαδικασίας ασύλου σε χώρες με λιγότερους πόρους θα υπονομεύσει την ασφάλεια και την ευημερία των προσφύγων και θα θέσει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί τη συμβατότητα του νόμου με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Δανίας. «Η εξωτερική επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα τόσο για την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και για την αποτελεσματική πρόσβαση στην προστασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταλμπερτ Γιανζ. «Δεν είναι δυνατή με βάση τους υφιστάμενους κανόνες της Ε.Ε. ή τις προτάσεις βάσει του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο» πρόσθεσε.

«Αντιτασσόμαστε σθεναρά στην πρακτική της «Εξωτερικότητας». Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τα δικαιώματα όσων αναζητούν ασφάλεια και προστασία, δαιμονοποιούν και τιμωρούν και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους» δήλωσε ο βοηθός επίτροπος της Ύπατης Αρμοστείας Γκίλιαν Τριγκς.

«Η Ύπατη Αρμοστεία αντιτάσσεται σθεναρά στις προσπάθειες που επιδιώκουν την εξωτερική ανάθεση ή την ανάθεση υποχρεώσεων ασύλου και διεθνούς προστασίας σε άλλες χώρες» δήλωσε στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλιππο Γκραντι.

Με στοιχεία από το Thepressproject.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search