• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2023: Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής

June 18, 2023 666

 

Του Ειδικού Συνεργάτη

Σε όλη αυτή τη συζήτηση  που αναπτύσσεται για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές και την κίνηση των βάσεων εισαγωγής θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ορισμένες βασικές παρατηρήσεις:

  1. Η θέσπιση της ΕΒΕ από το 2021 είναι ένα επιπλέον μεγάλο εμπόδιο για τους υποψηφίους, κυρίως των ασθενέστερων τάξεων και στρωμάτων και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 3 υποψηφίους αποκλείεται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω της ΕΒΕ που λειτουργεί σαν ταξική λαιμητόμος. Το 2021 Περίπου 22.500 υποψήφιοι  ακόμα και με πολύ καλές βαθμολογίες έμειναν εκτός λόγω ΕΒΕ.
  2. Το 2022 σε σύνολο 99.305 υποψηφίων οι 37.623 περίπου οι τέσσερις στους δέκα έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να γεμίσουν τις δεξαμενές της πελατείας των ιδιωτικών ΙΕΚ και Κολλεγίων. Το σλόγκαν: Με 8.000 μόρια δεν χωράς στο δημόσιο ΑΕΙ, με 8.000 ευρώ «χωράς και παραχωράς» στο κολέγιο.
  3. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι μόνο το 1/3 περίπου των υποψηφίων θα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει οποιαδήποτε σχολή επιθυμεί στο μηχανογραφικό δελτίο (δηλαδή ο μέσος όρος των τεσσάρων μαθημάτων ξεπερνά και την μέγιστη Ε.Β.Ε. του πεδίου). Το τελευταίο 1/3 που απομένει είναι εκείνο που θα μπορέσει να δηλώσει σχολές μεσαίου και χαμηλού ενδιαφέροντος.
  4. Με θέματα σωστά ή λανθασμένα, σύμφωνα ή όχι με τους στόχους, θεωρητικά ή πρακτικά, έξυπνα ή ηλίθια, πονηρά ή παπαγαλίστικα, ο πραγματικός στόχος των εξετάσεων που είναι να επιλεγούν κάποιοι με τρόπο που να φαντάζει αντικειμενικός, επιτυγχάνεται.
  5. Η «μάχη» των υποψηφίων στις Γενικές Εξετάσεις είναι «μάχη» που γίνεται με κοινωνικούς όρους, και ότι η όποια ελαστικότητα του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σε καμιά περίπτωση δε μπόρεσε να αναιρέσει το γεγονός ότι οι γόνοι ευνοημένων -οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά- οικογενειών είχαν και έχουν απείρως μεγαλύτερες δυνατότητες πρόσβασης στα Α.Ε.Ι. και ιδιαίτερα στις προνομιούχες σχολές τους.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής

  1. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  2. Ο «βαθμός δυσκολίας-ευκολίας» των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.
  3. Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων, που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας , ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ανέρχεται σε 68.574 Πέρυσι (ακαδημαϊκό έτος 2022-2023) ο αριθμός των εισακτέων ανερχόταν σε 68.394.
  4. Η σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων, δηλαδή, ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.

Μείωση των βάσεων στο 2ο και 3ο πεδίο

Μείωση θα υπάρξει στις σχολές του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου. Ειδικά στο 3ο επιστημονικό πεδίο ο βαθμός δυσκολίας και στα 3 μαθήματα πεδίου (ή κατεύθυνσης) ήταν μεγάλος. Όσον αφορά στο 2ο επιστημονικό πεδίο, οι δυσκολίες των μαθημάτων της Φυσικής και της Χημείας θα διαμορφώσουν μια εικόνα πτώσης των βάσεων και πιο συγκεκριμένα στα υψηλόβαθμα και όχι τόσο στα μη υψηλόβαθμα.

Χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις 1ο και 4ο πεδίο

Δε θα έχουμε σημαντικές αυξομειώσεις στη φετινή διακύμανση των βάσεων στο 1ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, που αφορούν αντίστοιχα τις ανθρωπιστικές σχολές και τις σχολές οικονομικών και πληροφορικής. Και στα δύο πεδία υπήρχε ένα δυσκολότερο μάθημα σε σχέση με πέρυσι, πράγμα που σημαίνει πως οι βάσεις θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα. Το μόνο δύσκολο μάθημα στο 1ο πεδίο ήταν τα Αρχαία Ελληνικά, καθώς τα θέματα των δύο άλλων μαθημάτων (Ιστορία και Λατινικά) ήταν ευκολότερα από την προηγούμενη χρονιά. Το ίδιο ισχύει και στο 4ο πεδίο. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το μάθημα της Οικονομίας ήταν δυσκολότερο. Και στο 4ο πεδίο θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search