• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Την Τρίτη στη Βουλή το ν/σ για την ιδιωτικοποίηση του νερού….

March 13, 2023 71

 

Δέσποινα Σπανούδη

Την επόμενη Τρίτη 14 Μάρτη, έρχεται για ψήφιση ένα ΤΡΑΓΙΚΟ πολυνομοσχέδιο που αφορά το πιο ζωτικό αγαθό, το νερό, μαζί με τα σκουπίδια, τις πολύπαθες περιοχές Νatura και τα ενεργειακά.

Τα πολυνομοσχέδια γενικά είναι μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση αφού δεν επιτρέπουν ούτε τη διαβούλευση, ούτε το δημόσιο διάλογο, αλλά ούτε καν την ενημέρωση αυτών των ιδίων που τα ψηφίζουν.

Το συγκεκριμένο αποτελεί προϊόν συνένωσης 3 ξεχωριστών νομοσχεδίων με εκατοντάδες άρθρα για τα οποία δεν τηρήθηκαν ούτε τα νόμιμα: αντί για 15 μέρες που είναι το ελάχιστο για την διαβούλευση το ένα αναρτήθηκε για 12, το δεύτερο για 11 και το τελευταίο για να μας τρολάρουν αναρτήθηκε για το τριήμερο της καθαρής Δευτέρας.

Και ενώ οι διαβουλεύσεις έληγαν στις 28 Φλεβάρη, τη μέρα που συνέβη η τραγωδία των Τεμπών, η ακούραστη κυβέρνηση την επόμενη ακριβώς μέρα, 1η Μάρτη, εν μέσω εθνικού σοκ και πένθους, πρόλαβε:

– να διαβάσει όλες τις παρατηρήσεις που έγιναν στη διαβούλευση,

– να τις κρίνει,

– να τις ενσωματώσει ή να τις απορρίψει

– να ράψει τα τρία νομοσχέδια σε ένα

– να το καταθέσει στη Βουλή.

Αυτά για τη διαδικασία. Στην ουσία τώρα, τι λέει το πολυνομοσχέδιο :

– Επεκτείνει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ώστε να αναλάβει να ρυθμίζει και τις αγορές του νερού και των σκουπιδιών.

Εδώ υπάρχουν δύο θέματα το εξής ένα: πρώτον ότι η εμπειρία από τη μέχρι τώρα λειτουργία της ΡΑΕ είναι ότι δεν έχει ρυθμίσει απολύτως τίποτε: η ασύδοτη εγκατάσταση φαραωνικών ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που καταπίνουν την ελληνική φύση, και η αχαλίνωτη κερδοσκοπία του καρτέλ στην ενέργεια και στα καύσιμα είναι μάρτυρες της παταγώδους αποτυχίας της.

Και δεύτερον για ποιες αγορές μιλάμε; το νερό και τα σκουπίδια μέχρι σήμερα και με το Σύνταγμα παραμένουν υπόθεση των Δήμων και του κράτους. Προφανώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ρίξει στις ακόρεστες ορέξεις των εταιρειών δύο ακόμη ζωτικά αγαθά για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την τσέπη του κόσμου: το νερό και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

– για μια ακόμη φορά αστοχεί στις προστατευτικές ρυθμίσεις για τις περιοχές Natura, ενθαρρύνει το χτίσιμο στις ακτές επάνω στο κύμα, επεκτείνει την λειτουργία πάσης φύσεως ενεργειακών εγκαταστάσεων στη λογική ο καλός ο μύλος κερδίζει απόλα: και από ΑΠΕ και από λιγνίτες, λιθάνθρακες, πετρέλαια, φυσικό αέριο.

Όσοι δεν χόρτασαν βελτίωση από τις ιδιωτικοποιήσεις των τρένων, των αεροδρομίων, των λιμανιών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας κλπ μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Έρχονται χειρότερα.

Όσοι χόρτασαν, έσκασαν και δεν θέλουν άλλο, ας βάλουν ένα χεράκι μπας και σωθεί κάτι.

Μην περιμένουμε τη μεγάλη καταστροφή για να κλάψουμε με μαύρο δάκρυ. Να ξεκουνηθούμε από τώρα.

πηγή: artinews.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search