• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός αγωνιστής Γιώργος Κολέμπας

May 21, 2023 583

Βαθιά θλίψη προκαλεί ο θάνατος του Γιώργου Κολέμπα, σε ηλικία 73 ετών, από κορονοϊό. Ο εκπαιδευτικός, ακτιβιστής διαχειριζόταν ένα σημαντικό μπλογκ για την τοπικοποίηση.

 

Την είδηση του θανάτου έκαναν γνωστή οι «Εκδόσεις των Συναδέλφων» με το εξής μήνυμα στη σελίδα τους:  «Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων πενθούν για τον ξαφνικό θάνατο του συγγραφέα και φίλου Γιώργου Κολέμπα, ενός ανθρώπου που σημάδεψε με τη σκέψη και τους αγώνες του το ρεύμα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Καλό σου ταξίδι, Γιώργο. Θα είσαι πάντα στο πλάι μας».

Είχε γεννηθεί το 1950 στην Ήπειρο, είχε περάσει τα σχολικά του χρόνια στον Πειραιά και είχε σπουδάσει μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό Aufbaustudium Informatik στο Μόναχο. Στο διάστημα 1986-1990, κατά το οποίο δίδασκε στο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Φρανκφούρτης, έκανε σπουδές οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. 

Ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης (1978-2008) οργάνωσε πολλά περιβαλλοντικά προγράμματα και συμμετείχε σε τοπικά κοινωνικά και οικολογικά κινήματα πολιτών. Ταυτόχρονα, από το 1990, οπότε εγκαταστάθηκε στο Πήλιο, έγινε και οικο-γεωργός με στόχο την προώθηση και την οργάνωση της βιολογικής οικοπαραγωγής στην Ελλάδα και τη διακίνηση των οικολογικών προϊόντων. 

Έχει εκδώσει το βιβλίο: Τοπικοποίηση, από το παγκόσμιο στο τοπικό, καθώς και το βιβλίο: Κοινωνικοποίηση, η διέξοδος από τις συμπληγάδες του κρατισμού και της ιδιωτικοποίησης μαζί με τον Βασίλη Γιόκαρη.

Με τον Γιάννη Μπίλλα έχει εκδώσει τα βιβλία: Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης- τοπικοποίησης και Για την Κοινότητα των Κοινοτήτων.

Στο συλλογικό βιβλίο με τίτλο: Άμεση δημοκρατία τον 21ο αιώνα έχει συμμετάσχει με το κείμενο: η οικονομία της μετάβασης προς την άμεση δημοκρατία. 

Έχει εκδώσει επίσης τα βιβλία με τίτλους: Ο Σύγχρονος Κοινοτισμός και Επιστροφή προς τα…μπρος, ένα αφήγημα βασισμένο σε πραγματική ιστορία. 

Ανακοίνωση Αντιεξουσιαστικής Κίνησης για τον Γιώργο Κολέμπα

«Ο σύντροφος Γιώργος Κολέμπας δεν είναι πια μαζί μας.

Με τον Γιώργο από την αρχή της συγκρότησής μας σαν πολιτική συλλογικότητα ήμασταν συνακόλουθοι και συνοδοιπόροι στο δρόμο μιας νέας προοπτικής.

Είναι ο άνθρωπος που επέκτεινε τον καινούργιο αντικαπιταλιστικό διαφωτισμό με συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στην αποανάπτυξη στον κοινοτισμό στην τοπικοποίηση τη ριζοσπαστική οικολογία. Με τα βιβλία του αλλά και με τα νοήματά του πλούτισε τα επιχειρήματα της εναλλακτικής λύσης και της εξόδου από τον ατέρμονο εκβιασμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Σαν άνθρωπος ήταν πιστός στις ιδέες της ριζοσπαστικής οικολογίας, της αυτονομίας και της άμεσης δημοκρατίας και πάντοτε παρών σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ, διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα από την Κομοτηνή μέχρι τα Γιάννενα και την Αθήνα, διαθέσιμος να συζητήσει και να σπείρει τους σπόρους γύρω από τις βάσεις της αποανάπτυξης, της τοπικοποίησης και του κοινοτισμού.

Μέχρι τελευταία στιγμή ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει να συμμετάσχει σε κάθε κινηματική διαβούλευση σε κάθε αγώνα για τα κοινά αγαθά και την ατομικά και κοινωνική αλλαγή δίνοντας πάντα έμφαση στην αλλαγή του ανθρωπολογικού τύπου.

Έχουμε να πούμε και να γράψουμε πολλά για τον Γιώργο πράγμα το οποίο θα κάνουμε, αλλά σήμερα θα κλάψουμε ένα άνθρωπο και ένα αγωνιστή με Α κεφαλαίο.

Καλή δύναμη τόσο στην οικογένεια όσο στους/ις οικείους/ες του.

Οι ιδέες και οι αρχές που έθεσες να μας συντροφεύουν για πάντα»

Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search