• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Εξοργιστικές εφοπλιστικές απαιτήσεις… σε «ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον»

July 24, 2023 811

 

Τα προσχήματα δεν χρειάζονται πλέον. Η άθλια προπαγάνδα τους και η αλαζονεία με την οποία επενδύουν την «ισχυρή εντολή» τους, καθιστούν τις μάσκες αχρείαστες. Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες (και) στην ακτοπλοΐα αποκαλυπτικά. Σίγουρα αρκούν για να καταλάβει ο καθένας ποιος πληρώνει τις «επενδύσεις» της ανάπτυξής τους. Και σίγουρα αυτοί δεν είναι οι… «επενδυτές».

Οι εφοπλιστές κλήθηκαν από την κυβέρνηση να πάρουν μέρος σε μια θεατρική παράσταση με θέμα τις μειώσεις στις αδιανόητα υψηλές τιμές των ναύλων. Και χωρίς να δείξουν την ελάχιστη κατανόηση στις επικοινωνιακές ανάγκες των κυβερνητικών υπηρετών τους βρήκαν ευκαιρία να προκαλέσουν και να διατρανώσουν τις απαιτήσεις τους.
Ζητάνε ευθαρσώς να επιδοτηθούν με 3 δισ. € για την ανανέωση του στόλου τους. Για να γίνει νεότευκτος και πράσινος! Και παρέθεσαν και αναλυτικές προτάσεις για την άντληση αυτών των πόρων. Με βασικότερη την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης! Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των «ακτοπλόων» κ. Πασχάλης, η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα ακόμα, όταν η Ιταλία ήδη έχει αντλήσει από το ταμείο, για τους δικούς της εφοπλιστές, πάνω από 500 εκ €.
Αυτό που ξέχασαν εφοπλιστές και κυβέρνηση να πουν είναι ότι (και) το ταμείο ανάκαμψης θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός και μάλιστα με πολύ σκληρό τρόπο.

Και πρόσθεσε ο κ. Πασχάλης, προς επιβεβαίωση της ανάγκης για αυτή την εξοργιστική επιδότηση, ότι το 2030 η μέση ηλικία των πλοίων θα είναι 36 έτη με 15 από αυτά να είναι πάνω από 50! Τόσο απλά, σαν να λέει το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου, ο κ. Πασχάλης απαίτησε να τους πληρώσει ο ελληνικός λαός για να χτίσουν νέα πλοία! Γιατί αλλιώς θα μείνουν με τα παλιά τους.

Απαίτησαν κι άλλα όμως αυτές τις μέρες οι εφοπλιστές. Απαντώντας σε εκκλήσεις για μειώσεις στα εισιτήρια. Και κυρίως προκαλώντας ένα λαό που βυθίζεται στη φτώχεια. Και κυρίως απαίτησαν κι άλλες επιδοτήσεις! Επιδοτήσεις για τα δρομολόγια της άγονης γραμμής. Ναι, δεν τους φτάνουν τα 138 εκ € που παίρνουν το χρόνο. Θέλουν να αυξηθεί το ύψος και αυτών των επιδοτήσεων. Άλλωστε για να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστική αυτή η μία εταιρεία που λυμαίνεται το Αιγαίο (διάβαζε μονοπώλιο), επιδοτείται για το δρομολόγιο που περνάει από Φούρνους, που είναι όμως το ίδιο που περνάει από… Σύρο, Μύκονο τον Αύγουστο!

Και μέσω του Γ. Στεφάνου διατύπωσαν κι άλλη μια πρόταση για την ανταγωνιστικότητα και τη μείωση των εισιτηρίων. Να επιδοτηθούν και τα καύσιμα! «…Να επιδοτήσει τουλάχιστον κατά το ήμισυ, τα καύσιμα κάθε πλοίου, θα είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι». Δήλωσε ο εφοπλιστής-«επενδυτής» κ. Στεφάνου σε μια στιγμή πραγματικού… αλτρουισμού.
Είχαν όμως κι άλλες προτάσεις για την μείωση των ναύλων. Να μειωθεί ο ΦΠΑ και δεσμεύτηκαν ότι, αν συμβεί αυτό, θα υπάρχει αντίστοιχη μείωση στην τιμή των εισιτηρίων. Δεν γνωρίζουμε αν τα κυβερνητικά στελέχη, κατά πως συνηθίζουν, τους απάντησαν ότι η μείωση των φόρων θα φέρει την καταστροφή. Άλλωστε δύσκολο να το καταλάβουν αυτοί που είναι απαλλαγμένοι από κάθε φόρο και έχουν την «τύχη» να συνεισφέρουν εθελοντικά. Γνωρίζουμε καλά όμως, ότι ούτε οι αθρόες επιδοτήσεις δρομολογίων, ούτε οι μειώσεις των τιμών των καυσίμων των τελευταίων μηνών «πέρασαν» ποτέ στα εισιτήρια. Τα τελευταία χρόνια περνάνε μόνο οι αυξήσεις.

Αυξήσεις τις οποίες ο κ. Στεφάνου απέδωσε στα ναυτεργατικά δικαιώματα και στα σωματεία τονίζοντας… «θα πρέπει να γνωρίζουν άπαντες ότι όταν σε υποχρεώνουν τα σωματεία, τα ναυτεργατικά και το κράτος γενικότερα να έχεις 52 άτομα πλήρωμα, τη στιγμή που στην Ευρώπη χρησιμοποιούν 22 άτομα πλήρωμα, δηλαδή ακριβώς το μισό και κάθε χρόνο ζητάνε αυξήσεις στα πολύ καλά μισθολόγια των ναυτικών της ακτοπλοΐας, δεν μας υποχρεώνει λοιπόν το κράτος να ανεβάσουμε τις τιμές στα εισιτήρια για να μπορέσουμε να καλύψουμε τους μισθούς;». Και με αυτό τον τρόπο προέκρινε εμμέσως, ως λύση για τη μείωση των εισιτηρίων, τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας με μισθούς Στεφάνου.

Αξιομνημόνευτο, όμως, και το σημείο των δηλώσεων του ίδιου, όπου οι ναυτιλιακές παρουσιάζονται σαν εθελοντικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. «Δεν υπάρχει μία ακτοπλοϊκή εταιρεία που δεν είναι χρεωμένη και η ακτοπλοΐα εκτελείται βασικά με ιδιωτικές πρωτοβουλίες λόγω κάποιων χόμπι», όπως υποστήριξε, «το κάνουμε από χόμπι προσωπικά εμείς… είναι έτσι φτιαγμένο γενικά όλο το σύστημα, με τον ΦΠΑ και όλα τα έξοδα τα οποία έχει η ναυτιλιακή εταιρία της ακτοπλοΐας ούτως ώστε να μην έχει κέρδη και δεν υπάρχει κέρδος από καμία».

Για όσους δεν κατάλαβαν πώς είναι «φτιαγμένο όλο το σύστημα»…
Οι εφοπλιστές χτίζουν και απαιτούν να χτίζουν τα καράβια τους με επιδοτήσεις. Δηλαδή με τον ιδρώτα του λαού.
Ώστε μετά να δρομολογηθούν στις επιδοτούμενες (με τον ίδιο ιδρώτα) γραμμές του Αιγαίου. Διεκδικώντας να επιδοτηθούν ακόμη (περισσότερο) και τα καύσιμα! Για να ταξιδεύει το πλοίο «τους» με πλήρωμα γαλέρας και με επιβάτες τους νησιώτες που θα πληρώνουν αδρά την ανάγκη-δικαίωμά τους στην συγκοινωνία.
Ναι πράγματι, πρόκειται για χόμπι. Επικερδές όσο κανένα άλλο τέτοιο…
«Χόμπι» το λένε οι εφοπλιστές, ανάπτυξη… ο Μητσοτάκης.
Για το λαό θρασύτατη πρόκληση. Και εφιάλτης.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search