• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Άγιος Ματθαίος: Γραφικό και ιστορικό χωριό της Νότιας Κέρκυρας

May 22, 2023 536
Ο Άγιος Ματθαίος ή Άη Μαθιάς, όπως αποκαλείται από τους ντόπιους είναι ένα παλιό χωριό στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας με 1088 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Ένα μεγάλο γραφικό, ορεινό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές καταπράσινου λόφου, 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας με παλιά και νέα κτήρια. Οι ιστορικές ρίζες ανιχνεύονται στον 16ο αιώνα, που δημιουργήθηκε όταν ο Μπαρμπαρόσα κατέστρεψε το παλαιότερο χωριό Ζυγωνός που βρισκόταν στα πεδινά και οι κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν στο βουνό για μεγαλύτερη προστασία.
 
Πλακόστρωτος δρόμος οδηγεί στην Μονή του Παντοκράτορα, στην κορυφή του λόφου. Στην κορφή του λόφου και η Τρύπα του Πελάου, μια σπηλιά που λένε ότι επικοινωνεί με τη θάλασσα. Στην εύφορη περιοχή του Γαρδικίου βρίσκεται άλλο ένα ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα, δίδυμο του Αγγελόκαστρου. Ανήκε κι αυτό στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Οκτάγωνο, με πύργους σε κάθε γωνία. Όπως συνέβαινε και σε άλλα σημεία της Ελλάδας υπολείμματα από αρχαίους ναούς ενσωματώθηκαν στα τείχη του κάστρου. Ένα από τα δρομάκια οδηγεί στην κορυφή του βουνού, όπου βρίσκεται η κλειστή πια Μονή Παντοκράτορα του 16ου αιώνα, με μια μαγευτική θέα στη θάλασσα προς τη μεριά της Αδριατικής.
 
Η κοντινότερη παραλία είναι ο Παραμόνας (3χλμ.). Άλλες κοντινές παραλίες είναι το Πρασούδι (6χλμ.) Και η λιμνοθάλασσα του Χαλικούνα με τη λίμνη Κορισσίων (7χλμ.).
Ο Άγιος Ματθαίος είναι πολύ αυθεντικός, η παραδοσιακή Ιωνική αρχιτεκτονική αναμειγνύεται με το βενετσιάνικο στυλ. Μια βόλτα στον Άγιο Ματθαίο θα σας κάνει να αισθανθείτε σχεδόν όπως στους πίσω δρόμους της παλιάς πόλης της Κέρκυρας. Στενά σοκάκια διασχίζουν το χωριό ανάμεσα στα πολύχρωμα σπίτια και τις μικρές εκκλησίες, μερικές από τις οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια. Υπάρχουν πολλά παλιά πέτρινα αρχοντικά σπίτια, κυρίως αν περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του. Νεότερα πολύχρωμα σπίτια, γραφικές πλατείες και πλακόστρωτα δρομάκια συνθέτουν την εικόνα του οικισμού αυτού.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search