• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Στα μουλωχτά η χωματερή στις Αργυράδες!

December 10, 2020 734

 

Στην ειδική – κατεπείγουσα Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας  Κέρκυρας η οποία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 θα έχει ως μοναδικό θέμα : Συζήτηση- Ενημέρωση για την μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Παλαίρου και χωροθέτηση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.).

Η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει η χωματερή ή ΣΜΑ, όπως εξευγενισμένα ονομάζεται να λειτουργήσει στις Αργυράδες.

Έχει, όμως, σημασία να τονιστεί ότι μέχρι τώρα ο Δήμαρχος κρατάει σχεδόν σαν επτασφράγιστο μυστικό ότι σχεδιάζει ο ΣΜΑ να γίνει στις Αργυράδες. Και λέμε σχεδόν γιατί μια απλή κουβέντα, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία ή μελέτες που ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν έγινε από το καλοκαίρι με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Έκτοτε άκρα του τάφου σιωπή.

Επιμελώς έχει αποφύγει οποιαδήποτε ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αργυράδων. Πολύ περισσότερο τους άλλους φορείς και την τοπική κοινωνία.

Αυτή η μυστικότητα και η πρωτοφανής ταχύτητα να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο κρύβει πολλά. Δείχνει ότι πέραν από τις εκθέσεις ιδεών, τις γενικολογίες και αοριστολογίες για το πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει ο ΣΜΑ και την απατηλή υπόσχεση ότι «δε θα πέσει ούτε ένα σκουπίδι στις Αργυράδες» που θυμίζει την άλλη ψεύτική υπόσχεση άλλου πολιτικού «ούτε χαρτοπετσέτα στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης», στην πράξη ο ΣΜΑ θα λειτουργήσει σαν χωματερή. Διαφορετικά θα μπορούσε έγκαιρα και έγκυρα η δημοτική αρχή να ενημερώσει και να συζητήσει με το ΤΣ, το ΔΣ, τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία.

Γιατί δεν προχώρησε ο Δήμαρχος  σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους κατοίκους που θα υποστούν επιβάρυνση της ζωή τους με στοιχεία για την τεκμηρίωση της πρότασής σας και μετά να παρουσιάσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Φοβάται  τη δικαιολογημένη αντίδραση τους;

Γιατί βιάζεται - όπως θα παρουσιάσουμε σε επόμενο ρεπορτάζ οι εργασίες έχουν κιόλα ξεκινήσει στα μουλωχτά – και κάνει ένα επικίνδυνο βήμα για την κατασκευή ΣΜΑ, χωρίς να έχει στα χέρια του Μελέτες για το έργο και  «Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων». Δεν πρέπει το ΤΣ, το ΔΣ, οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι να ξέρουν ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της συγκέντρωσης απορριμμάτων; Ποια είναι η επιστημονική άποψη;

 Όσοι γενικά και αόριστα θεωρούν ότι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι η σύγχρονη λύση που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ας έχουν υπόψη τους τη μετάλλαξη των περισσότερων σε τοπικές χωματερές, χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές για το περιβάλλον, την υγιεινή. Και αυτό γιατί  στον χώρο αυτό θα γίνεται και η Προσωρινή Αποθήκευση η οποία θα μετατρέπει de facto σε επί μακρόν αποθήκευση. Η απόσταση μέχρι την Πάλαιρο που θα μεταφέρονται προσωρινά, γιατί και εκεί αρχίζουν να υπάρχουν αντιδράσεις, αφού ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, είναι μεγάλη. Εάν μάλιστα συμβεί τους θερινούς μήνες όπως καταλαβαίνετε αυτό θα αποτελεί ΚΟΛΑΣΗ.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πολλαπλάσιος όγκος απορριμμάτων όλης της Νότιας Κέρκυρας θα οδηγήσει σε Ρύπανση-Μόλυνση-Ασθένειες- Υποβάθμιση της ζωής του περιβάλλοντος και η διαβίωση θα γίνει ανυπόφορη.

Να θυμίσουμε τέλος ότι ο αρχικός σχεδιασμός του Δημάρχου ήταν για άλλη περιοχή, αλλά φοβάται τις αντιδράσεις των κατοίκων, ενώ θεωρεί ότι οι Αργυραδίτες θα δεχτούν τη χωματερή πιο εύκολα. Η ιστορία θα δείξει αν έχει δίκιο μεταβάλλοντας τις Αργυράδες σε σκουπιδότοπο.

Φυσικά και πρέπει κάθε Δήμος να διαχειρίζεται τα σκουπίδια του. Δεν μπορούμε να έχουμε τη λογική τα σκουπίδια να πετάγονται στην αυλή του γείτονα. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με διάλογο, συναίνεση και η διαχείριση των σκουπιδιών με σύγχρονους επιστημονικούς όρους και όχι βαφτίζοντας το κρέας ψάρι ή τις χωματερές ΣΜΑ ή ΧΥΤΥ …

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search