• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Για την απώλεια ενός ασυμβίβαστου ανθρώπου: Του Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου της "Σύγχρονης Εκπαίδευσης"

April 19, 2023 536
Η ασυμβίβαστη φύση του, τον καιρό της μεταπολίτευσης που άρχισαν τα ξεπουλήματα, βρήκε απάγγειο και διέξοδο για 33 χρόνια στο περιοδικό «Σύγχρονη Εκπαίδευση» με τη συνάδελφο επίσης μαθηματικό και εκπαιδευτικό Αγγελική Χρονοπούλου (και κυρίως σύντροφο ζωής).

Η “γενιά του Πολυτεχνείου” αποψιλώνεται…

Η “χρυσή γενιά”, το “παράθυρο στον κόσμο” που, όμως, ξεπουλήθηκε, λοιδωρήθηκε και ό,τι άλλο… πλην όμως, μια αχτίδα φως παραμένει η ασυμβίβαστη πλευρά της και επιμένει να νικήσει τα σκοτάδια γύρω μας.

Χθες (18/4/2023) σίγησε μια ακόμη φωνή της ασυμβίβαστης πλευράς, φυσικά αριστερής ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, μαθηματικός, εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση, εμπνευστής και συνεκδότης για 33 χρόνια του επιστημονικού περιοδικού «Σύγχρονη Εκπαίδευση» (1980-2012) που σίγησε και αυτό το 2012, δείγμα των κακών καιρών που ακολούθησαν και ακόμα μας ταλανίζουν…

Γεννήθηκε στην Αρκαδία (Ζυγοβίστι 30/10/1948) όπου και φοίτησε στο ιστορικό γυμνάσιο Δημητσάνας (πηγαίνοντας καθημερινά με τα πόδια όπως και τα άλλα παιδιά για να μάθουν γράμματα).

Η περίοδος του αγώνα κατά της δικτατορίας στην αιχμή του φοιτητικού κινήματος ήταν η πρώτη περίοδος δράσης του.

Η ασυμβίβαστη φύση του, τον καιρό της μεταπολίτευσης που άρχισαν τα ξεπουλήματα, βρήκε απάγγειο και διέξοδο για 33 χρόνια στο περιοδικό «Σύγχρονη Εκπαίδευση» με τη συνάδελφο επίσης μαθηματικό και εκπαιδευτικό Αγγελική Χρονοπούλου (και κυρίως σύντροφο ζωής).

Ανάμεσα σε άλλα η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) ήταν ακόμη ένα διακριτό πεδίο δράσης του. Την τελευταία πενταετία Μάρτης 2018 μέχρι 18/4/23 η διαδρομή «Αρεταίειο» η πρώτη φάση, «Μητέρα» η προσπάθεια υπέρβασης του αναμενόμενου και «Ιπποκράτειο νοσοκομείο Αθηνών» η καταληκτική φάση για την έξοδο, τη μετάβαση με αρωγούς τους πανεπιστημιακούς της Β΄ παθολογικής (και χάρη στην ευαισθησία του διοικητή του σε δίκλινο (που όποιος δεν έχει ζήσει πρόσφατα την κατάρρευση του ΕΣΥ δεν μπορεί να κατανοήσει και να εκτιμήσει τι ανάσα ψυχής είναι να έχεις στη διάθεση σου ένα σχεδόν ιδιωτικό χώρο σαν στο …σπίτι σου).

Και, όμως, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια του Κωνσταντίνου και των γιατρών του οι ελπίδες για …άλλο λίγο, μια και 50 χρόνια κοινής μας ζωής ΔΕΝ ήταν αρκετά, δεν ευοδώθηκαν και επήλθε ο θάνατος και ο Κωνσταντίνος Γιαννοπουλος πέρασε στην αιωνιότητα.

Για την Αγγελική Χρονοπουλου που απέμεινε από το τρίο («Σύγχρονη Εκπαίδευση»- Γιαννόπουλος - Χρονοπούλου) το κουράγιο δε φτάνει, το σήκω πάνω και προχώρα μπροστά αρμόζει ΚΑΙ που θα πάει θα τη δούμε την κόκκινη αυγή και αν τη δούμε εμείς θα την δουν και όσοι δεν πρόλαβαν. Μακάρι να υπάρχει δρόμος …μετά.

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου (18/4/2023)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search