• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Σπύρος Φυτράκης: Πέθανε ο δικηγόρος και υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων

June 21, 2024 607

Έφυγε από τη ζωή ο δικηγόρος και ποινικολόγος Σπύρος Φυτράκης, αναγνωρισμένος για την προσήλωσή του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αξιών.

Ασχολήθηκε με πολλές σημαντικές υποθέσεις, ειδικευόταν κυρίως στην ποινική υπεράσπιση και ήταν γνωστός για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ είχε κερδίσει τον σεβασμό στις αγορεύσεις του από το δικαστικό σώμα.

 

Από το 1965 που ξεκίνησε την πορεία του στο δικαστικό χώρο, ο Σπύρος Φυτράκης είχε αναλάβει την υπεράσπιση γνωστών προσωπικοτήτων και είχε συμμετάσχει σε σημαντικές δικαστικές υποθέσεις.

 Το 2003 είχε υπερασπιστεί τον Γιάννη Σερίφη, κατηγορούμενο για συμμετοχή στην οργάνωση «17 Νοέμβρη», ενώ δύο χρόνια νωρίτερα, το 2001, υπερασπίστηκε τον Τζίμη Πανούση, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για προσβολή της σημαίας.

Επιπλέον, υπήρξε συνήγορος της οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς», αλλά και του Νίκου Μαζιώτη.

Πριν από τη χούντα, ο Σπύρος Φυτράκης ήταν ενεργός πολιτικά ως γραμματέας των Λαμπράκηδων Κρήτης και Νήσων.

Υπηρέτησε τη δικηγορία σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης μέχρι και αρκετά πρόσφατα.

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη, 26 Ιουνίου, στο νεκροταφείο της Καισαριανής στις 11:00.

Το αντίο των φίλων και συνεργατών του
Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης αποχαιρέτησε τον Σπύρο Φυτράκη, που όπως σημειώνει «δίδαξε για δεκαετίες την αντίσταση στον κρατικό αυταρχισμό και τις δικαστικές αυθαιρεσίες με αγώνες μέσα και έξω από τα δικαστήρια».

Όπως έγραψε: «Μια εμβληματικη μορφη της ριζοσπαστικης υπερασπιστικης αριστερης δικηγοριας περασε σημερα στην ιστορια. Ο Σπυρος Φυτρακης μας κληροδοτει εναν σπουδαιο απολογισμο ηρωικων δικων που απαλλαξαν εκατονταδες αγωνιστες απο αστυνομικες και πολιτικες σκευωριες. Διδαξε για δεκαετιες την αντισταση στον κρατικο αυταρχισμο και τις δικαστικες αυθαιρεσιες με αγωνες μεσα και εξω απο τα δικαστηρια. Μια λαμπρη σελιδα στο βιβλιο των αγωνιστων δικηγορων θα γραφει για παντα τη συνεισφορα του. Δοξα και τιμη σε εκεινον, δυναμη και παρηγορια στους δικους του και ιδιως την κορη του, τη Λυδια. Για οσους προσπαθουμε να βαδισουμε στα χναρια του η συγκινηση ειναι απεριγραπτη γιατι η απωλεια ενος δικηγορικου μας προγονου δεν ξεπερνιεται. Θα τον τιμησουμε οπως του αξιζε. Αθανατος»!

Ο φίλος και συνεργάτης του, Βασίλης Παπαστεργίου τον αποχαιρέτησε με το παρακάτω κείμενο: «Από τους Λαμπράκηδες την δεκαετία του 60 ως την ανήσυχη και αιρετική Αριστερά της μεταπολίτευσης, η διαδρομή του Σπύρου Φυτράκη κινήθηκε στο επίκεντρο των μεγάλων συγκρούσεων του καιρού του.

Ο Σπύρος, πέρα από πράγματα που είναι γνωστά, όπως η διαρκής υπεράσπιση μέσα και έξω από τα δικαστήρια, των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, είχε κάποια προσωπικά χαρακτηριστικά που ήταν ιδιαίτερα και δεν ήταν καθόλου αυτονόητα.
Δεν φοβόταν να υπερασπιστεί τις πιο δύσκολες πολιτικά υποθέσεις κόντρα σε Θεούς και δαίμονες. Μπαλάφας, Σερίφης, Μαζοκόπος, Μαζιώτης, ο Φυτράκης δεν φοβήθηκε, δεν “κώλωσε” ποτέ.
Αλλά και δεν είχε ίχνος τουπέ απέναντι σε εμάς, τους νεότερους συνάδελφους, με τους οποίους πάντα μιλούσε επί ίσοις όροις, παρά την αντικειμενικά μεγάλη διαφορά στις εμπειρίες και την διαδρομή. Τέλος, δεν μπορώ παρά να μην σημειώσω την απόλυτη περιφρόνησή του προς το χρήμα. Θα τον θυμόμαστε, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου».

Δε θα ξεχάσουμε την ευγένειά του, την ανιδιοτέλεια, την αποφασιστικότητα και την επιμονή σου στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων όσων το κράτος στοχοποίησε.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search