• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

Αδειοδότηση έργων στα αποκαΐδια

July 31, 2023 816

 

Την ώρα που η τοπική κοινωνία στην Κέρκυρα βρισκόταν αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα, εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του τεράστιου «τουριστικού χωριού» στον Ερημίτη, γνωστού και ως «Kassiopi Project» ● Αίτημα στο ΣτΕ για ακύρωση της άδειας από τον σύλλογο που δίνει μακρόχρονο αγώνα για τη διάσωση της περιοχής ● Η περιοχή στην οποία σχεδιάζεται να υλοποιηθεί το «Kassiopi Project» απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τις φετινές καμένες εκτάσεις. Ο Ερημίτης έχει πληγεί ήδη δύο φορές από φωτιές, τη μία όταν ακόμη ανήκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και την άλλη το 2020, όταν προχωρούσαν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του έργου

Τις ώρες που η τοπική κοινωνία έτρεχε να περισώσει ό,τι μπορούσε από την πύρινη λαίλαπα που είχε ζώσει την ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Κέρκυρας στο όρος Παντοκράτορας και επί τρεις μέρες κατέτρωγε δασικό πλούτο, χλωρίδα και πανίδα, απειλούσε ζωές, ζωικό κεφάλαιο και σπίτια, αλλά και μόλις τρεις μέρες μετά την έναρξή της εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ η οικοδομική άδεια για την κατασκευή του τεράστιου «τουριστικού χωριού» στον Ερημίτη της Κέρκυρας, γνωστού και ως «Kassiopi Project».

 

Η άδεια που εκδόθηκε στις 25/7 από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος αφορά την ανάπτυξη παραθεριστικού τουριστικού χωριού «Κασσιόπη Κέρκυρα», αποτελούμενου από ξενοδοχειακό συγκρότημα 180 κλινών, συγκρότημα επαύλεων, συγκρότημα διαμερισμάτων και κτίριο τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης στη θέση Αρταβάνη (Ερημίτης) της περιοχής Αγίου Στεφάνου στην Κέρκυρα. Η άδεια χορηγήθηκε στην εταιρεία «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.» που ελέγχεται από την πολυεθνική ΝCH Capital.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση, που σχεδιάζεται να γίνει σε προστατευόμενη περιοχή με μοναδικά οικοσυστήματα και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων που αντιτίθενται εδώ και 15 χρόνια στην υλοποίησή της, αφορά την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων με 90 δωμάτια, 76 σουίτες, μέχρι 40 αραιοκατοικημένες πολυτελείς επαύλεις και ιδιωτική μαρίνα χωρητικότητας 57 σκαφών σε έκταση 495 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο, όπου το 93% θα παραμείνει πράσινο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η περιοχή στην οποία σχεδιάζεται να υλοποιηθεί το «Kassiopi Project» απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τις φετινές καμένες εκτάσεις. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Ερημίτης έχει πληγεί ήδη δύο φορές από φωτιές, τη μία όταν ακόμη ανήκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και την άλλη το 2020, όταν προχωρούσαν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του έργου, και κάηκαν εκτάσεις όπου θα υλοποιηθεί η επένδυση.

Μάλιστα, για τον Ερημίτη, όταν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε βρεθεί στα εγκαίνια της επένδυσης στην περιοχή στις 15 Ιουλίου του 2020, είχε κάνει και την περιβόητη δήλωση: «Η εναλλακτική ποια θα είναι; Να μην κάνουμε τίποτα. Κάποια στιγμή θα καεί… και τότε…», καταλήγοντας ότι η μόνη σωτηρία για την περιοχή είναι το «Kassiopi Project». Μόλις έναν μήνα μετά, ακριβώς, φωτιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή με πυκνή βλάστηση το απόγευμα της Κυριακής 16 Αυγούστου έκανε στάχτη περισσότερα από 200 στρέμματα στον Ερημίτη, καθιστώντας τη δήλωση του πρωθυπουργού… προφητική.

 
Kassiopi Project
Η περιοχή πριν από την πυρκαγιά του 2020

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που προκαλεί η χορήγηση της οικοδομικής άδειας για το έργο, ο σύλλογος «Ερημίτη Πλους», που δίνει έναν μακροχρόνιο αγώνα για τη ματαίωση της επένδυσης, κατέθεσε στο ΣτΕ αίτημα για την ακύρωση της άδειας για την κατασκευή των θαλάσσιων και χερσαίων λιμενικών εγκαταστάσεων του έργου που εγκρίθηκε στις 30 Μαΐου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εξάλλου, σήμερα θα καταθέσει αίτημα στο ΣτΕ για την αναστολή οποιωνδήποτε εργασιών που σχετίζονται με αυτές και αγωγή για τη διάρρηξη (ακύρωση) της δικαιοπραξίας παραχώρησης ιδιοκτησίας από το ΤΑΙΠΕΔ προς τη φερόμενη ως επενδύτρια εταιρεία, ως επιζήμια για το Ελληνικό Δημόσιο.

«Ο Ερημίτης είναι δικός μας και θα παραμείνει δικός μας, κτήμα του Κερκυραϊκού λαού. Τελεία και παύλα! Δεν θα τους περάσει. Καλούμε τον κερκυραϊκό λαό και τα κινήματα να σταθούν δίπλα μας, όπως πάντα στον αγώνα, να επαγρυπνούν και να πυκνώσουν τις επισκέψεις τους στην περιοχή», αναφέρει ο Σύλλογος.

Πυρκαγιές και ανεμογεννήτριες

«Kassiopi Project»
Η καμένη έκταση στον Ερημίτη μετά την πυρκαγιά του 2020 συμπίπτει σχεδόν απόλυτα με την περιοχή για την οποία δόθηκε η πρόσφατη οικοδομική άδεια κατασκευής του τουριστικού χωριού

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στον Παντοκράτορα, προκάλεσαν αίσθηση οι δηλώσεις του δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργου Μαχειμάρη, ότι πρόκειται ξεκάθαρα για εμπρησμό. Ως πιθανή αιτία εμπρησμού ο δήμαρχος ανέφερε κυρίως την οικοπεδοποίηση για την κατασκευή τουριστικών κατοικιών και δεν παρέλειψε να επισημάνει, επίσης, τα παρελθοντικά σχέδια για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Παντοκράτορα.

«Πριν από μερικά χρόνια 2 μεγάλες εταιρείες ήθελαν να κάνουν τεράστιες μονάδες ανεμογεννήτριες στην κορυφή του Παντοκράτορα! Δώσαμε μάχες για να ανατραπούν τα πάντα διότι κόντευαν να το περάσουν. Είχαν αρχίσει και να ανοίγουν τεράστιους δρόμους για να περάσουν τις ανεμογεννήτριες, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν», ανέφερε.

Πράγματι, στην περιοχή που κάηκε στον Παντοκράτορα και πέριξ αυτής απορρίφθηκαν στο παρελθόν 4 έργα για αιολικούς σταθμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα γεγονότα αυτά αναγκαστικά συνδέονται. Σύμφωνα με την Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων, στην έκταση που κάηκε υπήρχαν σχέδια για την κατασκευή μεγάλου αιολικού σταθμού από την εταιρεία «SPIDER ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» (συμφερόντων Μυτιληναίου).

Παράλληλα, σε άλλα σημεία που είναι στην άμεση περίμετρο της πυρκαγιάς σχεδιάζονταν βιομηχανικοί αιολικοί σταθμοί από τις εταιρείες «ENOVA» και «ΜΕΚ Κατασκευαστική». Από τα έργα αυτά, το πρώτο είχε προχωρήσει σημαντικά και είχε λάβει μέχρι και άδεια εγκατάστασης, η οποία είχε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2014. Τότε, ο Δήμος Κέρκυρας είχε ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον του έργου έχοντας εκδώσει αρνητική γνωμοδότηση. Στην πλέον καμένη έκταση είχε γίνει, επίσης, αίτηση για τοποθέτηση ανεμογεννήτριας από την εταιρεία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΙΝΑΛΙΩΝ».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search