• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Βόρεια Κέρκυρα

«Πόρφυρας» Νο182: Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο

January 06, 2024 1430


Το περιοδικό Πόρφυρας (περιοδικό πανελλήνιας εμβέλειας, με κρατικό βραβείο), συνεχίζει κανονικά τη σταθερή πορεία του, εισερχόμενο στο τεσσαρακοστό τέταρτο (44ο) έτος της ανελλιπούς παρουσίας του.

Το νέο τεύχος (Νο 182, Ιανουάριος-Μάρτιος 2024), είναι αφιερωμένο στον ποιητή Νίκο Γκάτσο. Στο τεύχος περιλαμβάνονται οι ανακοινώσεις του Επιστημονικού Συνεδρίου «ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ – Κι αν θα διψάσεις για νερό / θα στύψουμε ένα σύννεφο», που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών στην Κέρκυρα, σε συνδιοργάνωση με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, την 11η, 12η και 13η Νοεμβρίου 2022.
Το Επιστημονικό Συνέδριο για τον Νίκο Γκάτσο έλαβε χώρα στην Ιόνιο Ακαδημία, παρουσία και τής τιμητικά προσκεκλημένης Αγαθής Δημητρούκα. Στις παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά, με συμμετοχή του τραγουδιστή Βασίλη Γισδάκη, ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο από τον καθηγητή Σπύρο Γικόντη (βιολί) και τον πιανίστα Κωσταντίνο Αλεξόπουλο, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις έκλεισαν με ρεσιτάλ σόλο βιολί της Μαρίας- Μπιζένα Σουέρεφ.
Για το πρώιμο έργο του Νίκου Γκάτσου γράφουν στον Πόρφυρα οι: Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Maria Rosa Caracausi.
Για τη σχέση του ποιητή με τον Bob Dylan γράφει η Ελένα Κουτριάνου,
Για την Αμοργό γράφουν οι: Κώστας Γουλιάμος, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Περικλής Παγκράτης, Ευσταθία Δήμου, Γιώργος Κουτούβελας.
Στον μεταφραστή Γκάτσο αναφέρεται ο Βασίλης Λέτσιος.
Στον στιχουργό οι: Δημήτρης Κόκορης, Φώτης Βασιλείου, Αγγελική Πεχλιβάνη, Μαρία Ντούρου, Νικολαΐς Πέννα, Διονύσης Φλεμοτόμος.
Τη σχέση του Νίκου Γκάτσου με τον κινηματογράφο πραγματεύονται οι: Νίκη Μίγγα και Δέσποινα Πούλου.
Με τη διδασκαλία του Γκάτσου στην εκπαίδευση και σε παιδαγωγικά προγράμματα ασχολούνται οι: Ζωή Διονυσίου, Ιωάννης Ελευθέριος Μωραΐτης, Κωνσταντίνα Τσολιάκου και Πετρούλα Φραγκούλη.
Το αφιέρωμα κλείνει με την παρουσίαση του αρχείου του Νίκου Γκάτσου, που βρίσκεται στο Καίμπριτζ της Μασαχοιυσέτης, από τη Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού.
Στο τεύχος υπάρχει εικονογραφικό υλικό, ενώ το εξώφυλλο σχεδιάστηκε από τη Δήμητρα Μητσαρά.

Πόρφυρας Νο 182, Σελίδες 160, τιμή 10 ευρώ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search