Η εικόνα της παλιάς πόλης της Κέρκυρας μαγεύει και ξελογιάζει, σε καλεί να χάσεις την αίσθηση του χρόνου και να περιπλανιέσαι για ώρες ανάμεσα σε μικρές ή μεγάλες πλατείες, φαρδείς πεζόδρομους και ανήλια καντούνια που στριμώχνονται οδηγώντας από τη μία γραφική γειτονιά στην άλλη. Παραδίδεσαι αυθόρμητα στη γοητεία της και μεταφέρεσαι αυτόματα σε άλλες εποχές. Όπως ακριβώς συμβαίνει μόλις κανείς στρίψει από την πολυσύχναστη εμπορική οδό Νικηφόρου Θεοτόκη στην κουκλίστικη, πλακόστρωτη οδό Μανιαρίζη -Αρλιώτη, ιδανική αφετηρία για να εξερευνήσετε το μαγευτικό Καμπιέλο, μια από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης της Κέρκυρας, το λόφο όπου επέλεξαν να εγκατασταθούν οι Ενετοί που έμειναν στο νησί για 400 χρόνια.

 

Το αφήγημα του παρελθόντος

 

Το γραφικό δρομάκι, ένα από τα ωραιότερα της περιοχής, έχει κρατήσει για τους ντόπιους και την παλιά του ονομασία, Καντούνι του Μπίζη, κάτι που αμέσως μας δίνει το ιστορικό του στίγμα: η ονομασία προέρχεται από την ομώνυμη αρχοντική οικογένεια που ζούσε στον αριθμό 22. Σήμερα, μπορούμε ακόμη να δούμε ξεκάθαρα το πέτρινο βόλτο που διασώζεται και εξωτερικά διακοσμείται από μία σκαλιστή κεφαλή, ενώ στο εσωτερικό του σώζεται και το ανάγλυφο οικόσημο της οικογένειας. Λίγο πιο πάνω υπήρχε και το δεύτερο αρχοντικό της ίδιας οικογένειας, το οποίο δυστυχώς καταστράφηκε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τι είναι όμως και τι μας δείχνουν τα «βόλτα»; Πρόκειται για μία από τις ιταλικές λέξεις που έχουν ενσωματωθεί στο κερκυραϊκό λεξιλόγιο και περιγράφει τις θολωτές καμάρες που είναι διάσπαρτες στην παλιά πόλη. Για τις αριστοκρατικές οικογένειες της εποχής που χρηματοδοτούσαν το χτίσιμό τους, αποτελούσαν μια ένδειξη ισχύος και ευκαιρία επίδειξης του πλούτου τους. Το βόλτο που διατηρείται σε τόσο καλή κατάσταση στο συγκεκριμένο σοκάκι, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά.

 
 
 

Photo: Αριέττα Πούλιου

Photo: Αριέττα Πούλιου

Από τα πρώτα βήματα που θα κάνετε βολτάροντας στο γοητευτικό καντούνι, θα σας συνεπάρει ο ετερόκλητος συνδυασμός γαλήνης και ζωντάνιας. Από τη μία, η ατμόσφαιρα που αποπνέει είναι ήρεμη, λες και οι τόνοι χαμηλώνουν σε ένταση για να αφήσουν τις αισθήσεις να απολαύσουν. Από την άλλη, καλαίσθητα καταστήματα -εργαστήρια τέχνης, διακριτικά, μοναδικού χαρακτήρα καφέ, και κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια της παλιάς πόλης γεμίζουν ντόπιους και ψαγμένους επισκέπτες που είναι πρόθυμοι να απαρνηθούν για λίγο το κοσμοπολίτικο Λιστόν.

 

Photo: Αριέττα Πούλιου

Photo: Αριέττα Πούλιου

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα βρεθείτε στην «αρχόντισσα του Ιονίου», ακολουθήστε το ανηφορικό Kαντούνι του Μπίζη και χαμογελάστε με τις ηλιαχτίδες που παίζουν κρυφτό με τα πολύχρωμα ζιγκ ζαγκ των μπουγάδων που κρέμονται από πάνω σας. Χαϊδέψτε τον αξιαγάπητο Σπύρο, τη γάτα-μασκότ που θα αναγνωρίσετε από την καρδιά μενταγιόν στο περιλαίμιό της και που πάντα είναι δεκτική να σας συντροφεύσει όσο πίνετε τον καφέ σας. Αφήστε τα κτήρια να σας αφηγηθούν την ιστορία των Ενετών κατοίκων τους, απολαύστε εκλεκτές γεύσεις και χαθείτε για λίγο στο μοναδικό κορφιάτικο παραμύθι.

Με στοιχεία & ΦΩΤΟ από το travel.gr