• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Τα προβλήματα δεν λύνονται με συνέδρια και ομιλίες

July 13, 2024 478
Τα προβλήματα δεν λύνονται με συνέδρια και ομιλίες
 
Η Παλιά Πόλη αντιμετωπίζει πολυάριθμα προβλήματα για τα οποία οι δημοτικές αρχές της τελευταίας εικοσαετίας αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα αυτά να διογκωθούν και πολλοί κάτοικοι να αναγκασθούν να την εγκαταλείψουν.
Οι εναπομείναντες, μερικές χιλιάδες, εκφράζονται μέσω του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Κέρκυρας ο οποίος δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια έχοντας κατορθώσει να περιορίσει ορισμένα τουλάχιστον από τα προβλήματα, παρεμβαίνοντας συνεχώς και δυναμικά για αυτά στην εκάστοτε δημοτική αρχή.
 
Οι συνεχείς και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων τον έχουν κάνει «ενοχλητικό» και στην τωρινή δημοτική αρχή και σε κάποια οικονομικά συμφέροντα όπως συνέβαινε άλλωστε και κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Τον έχουν στη … μαύρη λίστα.
 
Ταυτόχρονα με το «Σύλλογο Μονίμων Κατοίκων» στην πόλη μας δραστηριοποιείται και άλλος ένας σύλλογος χαρακτηριζόμενος ως «Πολιτιστικός» ο οποίος βέβαια –όπως άλλωστε δηλώνει και ο τίτλος του- πρωταρχικό μέλημά του είναι τα πολιτιστικά (για τα οποία αντιπροσωπεύεται και σε διεθνή συνέδρια) και μετά τα καθημερινά προβλήματα της Παλιάς Πόλης για τα οποία πολλές φορές στηρίζει τις απόψεις της δημοτικής αρχής ή απλά τις ανέχεται. Ουσιαστικά λοιπόν το βάρος της στήριξης των μονίμων κατοίκων έχει ο ομώνυμος σύλλογος o οποίος δίνει προτεραιότητα στα καθημερινά προβλήματά τους και στη συνέχεια στα πολιτιστικά.
Πρόσφατα, το Διοικητικό συμβούλιο του εν λόγω πολιτιστικού συλλόγου συναντήθηκε με τον κ. Δήμαρχο με κύρια θέματα: «Η Πολιτιστική πολιτική του Δήμου και η Πολιτιστική ταυτότητα της πόλης», «Η διαχείριση του Δημόσιου χώρου» και «Ύδρευση»
 
Αν λάβουμε υπόψιν το δελτίο τύπου που παρουσιάστηκε στις εφημερίδες, ως προς το πρώτο θέμα εκφράστηκαν ευχές με ωραία λόγια και μοντέρνα ορολογία που ουδόλως στενοχώρησαν τον κ. Δήμαρχο αλλά αντίθετα τον χαροποίησαν. Ο εν λόγω σύλλογος όμως έβαλε μέσα στο ευχολόγιό του και το θέμα του από χρόνια γνωστού, περιβόητου και διαβόητου «Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας» ο οποίος προκάλεσε τόσες αντιπαραθέσεις τα προηγούμενα χρόνια (και σίγουρα θα προκαλέσει προσεχώς). Όπως η απελθούσα έτσι και η νυν δημοτική αρχή επιθυμεί διακαώς να «περάσει» τον παραπάνω Κανονισμό και φυσικά ψάχνει συμμάχους στην Παλιά Πόλη.
Τώρα, λέξεις όπως μέτρα για αειφορία, βιώσιμη ανάπτυξη και κάτι τέτοια, κάνουν ωραία εντύπωση και όποιος καταλάβει κατάλαβε.
Πιθανόν ο εν λόγω Πολιτιστικός Σύλλογος πιστεύει ότι η «ανάδειξη και διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας και αισθητικής» αφορά αποκλειστικά τα ντουβάρια και όχι τους κατοίκους οι οποίοι (πιθανόν και πάλι) πρέπει να φεύγουν από τη μέση.
 
Όσον αφορά την ημερίδα του Σεπτέμβρη με θέμα «Αυτοδιοίκηση και Πολιτιστική πολιτική» είμαστε σίγουροι ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη, αλλά μάλλον θα αφορά μια πόλη φανταστική και χωρίς κατοίκους, όπως έχουν καταντήσει κάποια ιστορικά κέντρα όπου εφαρμόζονται ιδέες σαν αυτές που προβλέπονται σε ΣΒΑΚ, Κανονισμούς και δε συμμαζεύεται..
Σίγουρα είναι ενδιαφέρον να παρουσιαστεί αποτύπωση της σημερινής κατάστασης σε κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης όπου είναι πέρα από εμφανής η κατάληψη και «οικειοποίηση» δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα, και μάλιστα με τάσεις επεκτατικές.
 
Πιο ενδιαφέρον και αναγκαίο όμως είναι να παρουσιαστούν προτάσεις. Άλλωστε και η νυν δημοτική αρχή έχει κάνει διαπιστώσεις επί διαπιστώσεων για την κατάσταση στην Παλιά Πόλη την οποία αγνοούσε πριν τις εκλογές και για αυτό δεν έχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης αλλά αρκείται σε ευχολόγια, επιτροπές και «δίκιο έχετε και θα το δούμε» όπως ακούμε εδώ και έξι μήνες.
Για το νερό ο Δήμαρχος είπε στον παραπάνω Πολιτιστικό Σύλλογο τα γνωστά (τι άλλο νάλεγε άλλωστε).
 
Απορούμε γιατί ο εν λόγω Πολιτιστικός Σύλλογος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση που είχε με τον κ. Δήμαρχο. Τι οικοδομήθηκε δεν ξέρουμε και μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.
 
ΠΗΓΗ: Στη χώρα των Φαιάκων
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search