• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Άγιος Γεώργιος Αργυράδων: Ατέλειωτες παραλίες με "χρυσή" άμμο - Ιστορία

April 18, 2023 671

Το θέρετρο του Αγίου Γεωργίου Αργυράδων βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Κέρκυρας. (Έχει την ίδια ονομασία με τον Άγιο Γεώργιο των Πάγων στη Βόρεια Κέρκυρα, γι’ αυτό, ας μην υπάρχει σύγχυση). Είναι ένα ήσυχο μέρος, αλλά έχει όλα τα απαραίτητα για ευχάριστες διακοπές. Είναι ιδανικό για οικογένειες ή ζευγάρια που προτιμούν την ηρεμία. Οι επισκέπτες έχουν επιλογή από εστιατόρια καταλύματα, μπαρ, καφετέριες και μπαρ.

 

Μαγική η παραλία στις Λακκές, Αγιος Γεώργιος


Ο Άγιος Γεώργιος είναι περισσότερο γνωστός για τη μεγάλη παραλία που … τρέχει παράλληλα. Είναι μήκους 10 χλμ., χωρίς διακοπή, με απαλή χρυσή άμμο και μπορείτε πάντα να βρείτε απομονωμένα σημεία. Λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται η λίμνη Κορισσίων. Πρόκειται ουσιαστικά για λιμνοθάλασσα (από το 1929) που χωρίζεται από τη θάλασσα με μια στενή λωρίδα γης και μοιάζει με λίμνη. Οι παραλίες γύρω στην περιοχή είναι μοναδικές με φυσικούς αμμόλοφους και το σπάνιας ομορφιάς Κεδροδάσος.

Ο Άγιος Γεώργιος ως οικισμός, αναπόσπαστο τμήμα των Αργυράδων, ορίστηκε με απόφαση της Νομαρχίας Κέρκυρας το 1991. Στην απογραφή του 2011 απογράφηκαν 503 μόνιμοι κάτοικοι.

 

Η Εκκλησία και το καμπαναριό το Άι - Γιώργη στις μέρες μας.

Ιστορία

Ο Άι – Γιώργης, στο Γιαλισκάρι Αργυράδων, όπως ήταν η λιγότερο γνωστή και πολύ παλαιότερη ονομασία,  ως περιοχή έχει μακραίωνη ιστορία απαντάται πριν από το 1537, με το εκκλησάκι, μοναδικό κτίσμα, για αιώνες να έχει δεσπόζουσα θέση. Από τον 16ο αιώνα παρουσιάζονται ιστορικές μαρτυρίες που συνδέονται με τις επιδρομές πειρατών, αλλά και των Τούρκων με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή (1520 – 1566) και τον Χαϊρεντίν Βαρβαρόσα(1478 – 1546). Συγκεκριμένα το 1537 με το πέραμά τους από τη Νότια Κέρκυρα, οι Τούρκοι λήστεψαν, έσφαξαν και πήραν σκλάβους γκρεμίζοντας και το ερημοκκλήσι του Άι – Γιώργη, όπως συνάγεται από διαθήκη ιερομόναχου (1549).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αύγουστο Σορδίνα το σημερινό πέλαγος που απλώνεται μεταξύ Άι – Γιώργη και Λα(γ)ουδιών και δυτικότερα ήταν κάποτε ξηρά. Σε όλη την περιοχή έχουν βρεθεί λίθινα εργαλεία των ανθρώπων Νεάντερταλ κατά την Πλειστόκαινη (2.500.000 χρόνια) και Ολόκαινη (10.000 χρόνια) εποχή.

 

Η Λιμνοθάλασσα Κορισσίων και το σπάνιας ομορφιάς Κεδροδάσος

Στα νεότερα χρόνια, στις 24 Σεπτέμβρη 1943 στον Άι – Γιώργη και στη θέση Αρχονερά (Ρηχονέρια), με προγεφύρωμα τις βραχονησίδες Λα(γ)ούδια, αποβιβάζεται εκστρατευτικό σώμα 300 – 400 Γερμανών που σε σαρανταοκτώ ώρες καταλαμβάνει την Κέρκυρα. Σε αυτή την περίοδο της γερμανικής κατοχής κατεδαφίστηκε με κανονιοβολισμό από τους Γερμανούς ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου για να ξανακτιστεί το 1948.

 

Η παραλία στα Αρχονερά (Ρηχονέρια) εκτός από την ομορφιά, έχει και την ιστορία της

Τα Λα(γ)ούδια

Τα Λα(γ)ούδια είναι δύο βραχονησίδες τρία ναυτικά μίλια, περίπου, μακριά από την ακτή Άι-Γιώργη Αργυράδων. Στα Λα(γ)ούδια ξεχωρίζουν χαλάσματα πύργου. Εικάζεται ότι από τον πύργο αυτό μετέδιδαν σήματα με πυρσούς (= φρυκτωρία) την νύχτα σε μακρινές αποστάσεις, τα πολύ παλιά χρόνια. Στα Λα(γ)ούδια, στο βυθό διακρίνονται σπασμένοι αμφορείς, όταν τα νερά είναι ήρεμα, γαλήνια.

 

Μαγικό ηλιοβασίλεμα στα Λα(γ)ούδια

 

Γιώργος Κ. Καββαδίας

 

Βιβλιογραφία

  1. Πορφύριος Οδυσ. Πανδής, Κάτου στον Άι – Γιώργη στο Γιαλισκάρι Αργυράδων Κέρκυρας, Αθήνα, 2014
  2. Πορφύριος Πανδής, Για τον τόπο μου και για τη γλώσσα μου, Ανάλεκτα, Αθήνα 2007
  3. Πορφύριος Πανδής, Το Γιαλισκάρια Αργυράδων,«Η Φωνή των Αργυραδιτών» , αρ. φ. 51, Σεπτ. – Οκτ. 2000.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search