• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Η μόνιμη στήλη της "Φωνής των Αργυραδιτών": Η αιχμή του δόρατος... Πριν και μετά τις εκλογές

June 21, 2023 616

Η αιχμή του δόρατος... από υη ¨Φωνή των Αργυραδιτών" αρ. φ. 170

Πριν και μετά τις εκλογές

 

Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε.

Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε.

Δ. Σολωμός

Σε κάθε προεκλογική περίοδο οι σύγχρονοι Μαυρογιαλούροι τάζουν τα πάντα και την επομένη των εκλογών οι εκάστοτε κυβερνώντες ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου με πολιτικές που φτωχαίνουν τον λαό και τον τόπο.

Η κάλπη της 21ης Μάη αποτύπωσε – εκτός των άλλων- τον εξαμερικανισμό της πολιτικής κουλτούρας, που θέλει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων να παρελαύνουν από τα πρωινάδικα.

Το αποτέλεσμα της 21ης Μάη δεν μπορεί να οδηγεί σε καμία απελπισία και καμία μοιρολατρία. Δεν μπορεί να οδηγεί στην αναπαραγωγή των ίδιων διλημμάτων, των εκβιασμών του μικρότερου κακού και των εκλογικών αυταπατών που στο τέλος της ημέρας δεν ενισχύουν κανέναν άλλον παρά μόνο συντηρητικές πολιτικές.

Μόλις ο τύραννος μοιράσει λίγα σιτηρά, λίγο κρασί και μερικά νομίσματα, όλοι ξεδιάντροπα φωνάζουν, “Ζήτω ο βασιλιάς!”.

Οι ηλίθιοι δεν καταλαβαίνουν ότι απλά τους επιστρέφεται ένα μερίδιο του δικού τους πλούτου, και ότι ο τύραννος δεν θα μπορούσε να τους δώσει τίποτα, αν προηγουμένως δεν τον είχε πάρει από αυτούς. (Ετιέν ντε λα Μποετί, Περί εθελουσίας σκλαβιάς)

Είναι βέβαιο πως, αμέσως μετά την 25η Ιουνίου, όποια κυβέρνηση προκύψει κραδαίνοντας τη «λαϊκή εντολή», θα επιχειρήσει να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, όπως επιτάσσουν οι δυνάστες της χώρας και του λαού, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Το ποια πολιτική θα «τρέξει» η νέα κυβέρνηση είναι γνωστό και προαναγγελμένο: νέα μέτρα λιτότητας και δημοσιονομικών περικοπών για τις κοινωνικές ανάγκες, εφαρμογή νέων μνημονιακών μέτρων που μπαίνουν σαν προα­παιτούμενα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προχώρημα των ιδιωτικοποιήσεων σε όλους τους δημόσιους τομείς, διεύρυνση της λεηλασίας της ελληνικής οικονομίας μέσω πιο ληστρικών κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, προώθηση της πολιτικής των παζαρεμάτων των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα ελληνοτουρκικά, βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στις πολεμικές και επιθετικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ κ.ο.κ. Καμιά «τάξη» και καμιά πολιτική σταθερότητα δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω στη φτώχεια, την εξαθλίωση του λαού και την υποδούλωση της χώρας. Στο έδαφος αυτό, μόνο όξυνση των λαϊκών αντιδράσεων και της ταξικής πάλης μπορεί να σημειωθεί.

Δεν υπάρχει μαγική λύση, πολύ περισσότερο δεν υπάρχει το μαγικό χαρτί, το ψηφοδέλτιο και η ψήφος που θα λύσουν τα προβλήματα. Οι κάλπες είτε άδειες, περίπου το 39% του εκλογικού σώματος έστρεψε την πλάτη στις εκλογές, είτε γεμάτες δεν αποτυπώνουν τη λαϊκή βούληση. Πολύ περισσότερο που τα καλπονοθευτικά συτήματα αλλοιώνουν τη λαϊκή βούληση. Και χωρίς γνήσια απλή αναλογική δεν υπάρχει ουσιαστική δημοκρατία. Και βέβαια τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των μηχανισμών αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης.

Διαχρονικά από την εποχή του Χ. Τρικούπη και του Θ. Δηλιγιάννη που καθιερώθηκε ο δικομματισμός μέχρι σήμερα η προκοπή δεν ήρθε από τις εκλογές, αλλά από την καθημερινό μόχθο και τη συλλογική πάλη των εργαζομένων. Για αυτό και μακριά από κάλπικα διλήμματα και εκλογικές αυταπάτες, να στρέψουμε το βλέμμα σταθερά στον παράγοντα που μπορεί πραγματικά να βάλει φραγμό και να ανατρέψει κάθε αντιλαϊκή πολιτική. Στο λαϊκό εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα και στην οργανωμένη πάλη.

«Το ζήτημα πια έχει τεθεί.

Ή θα συνεχίζουμε να γονατίζουμε ή θα υψώσουμε άλλον πύργο, ατίθασο απέναντί τους»

(Μ. Κατσαρός, Κατά Σαδδουκαίων)

 

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search