• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Αντιδράσεις για το νεκρό άλογο - Νέα στοιχεία για τη βαρβαρότητα

July 08, 2023 2581

Σοβαρές εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση θανάτου του αλόγου στην Κέρκυρα, το οποίο απεβίωσε ενώ μετέφερε τουρίστες με άμαξα στους 38 βαθμούς.

Για το περιστατικό παρενέβη εισαγγελέας, ο ιδιοκτήτης της άμαξας συνελήφθη και του επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ για κακοποίηση ζώου.

Αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων

Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων είναι έντονες. Όπως τονίζουν, έχουν υπάρξει υπήρξαν κι άλλες περιπτώσεις με άλογα που κυκλοφορούσαν σέρνοντας άμαξες σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, τα έχουν καταγγείλει αλλά δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από τους αρμόδιους φορείς.

«Για το συγκεκριμένο θέμα με τις άμαξες έχουμε πάει πάρα πολλές φορές στην αστυνομία. Φτάσαμε στα άκρα και στον θάνατο ενός ζώου για να μας ακούσει επιτέλους ο κόσμος, γιατί φωνάζουμε χρόνια για τις άμαξες», δήλωσε μιλώντας στο OPEN η πρόεδρος σε φιλοζωικές οργανώσεις Κέρκυρας, Στάμη Τζώρα.

Η κα Τζώρα πρόσθεσε επίσης: «Είχαμε πάρα πολλές φορές περιστατικά, όπου στις 3-4 το μεσημέρι με 40 βαθμούς να κυκλοφορεί άμαξα στο κέντρο της πόλης, πηγαίναμε συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλουμε τις απάνθρωπες συνθήκες. Παραβίαζαν το ωράριο και δεν του έριχναν πρόστιμα».

«Μας έχει λυπήσει πάρα πολύ το γεγονός αυτό στο νησί. Δεν θέλουμε αυτόν τον τουρισμό στο νησί. Δεν θέλουμε να βγαίνει χρήμα εις βάρος ζώων», συμπλήρωσε. 

Παρέμβαση εισαγγελέα

Ο βασανιστικός θάνατος αλόγου στην Κέρκυρα προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και σύμφωνα με τις πληροφορίες επικοινώνησε με την Εισαγγελία της Κέρκυρας, ενώ έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία για τις άθλιες συνθήκες παραβίασης των όρων ευζωίας του άτυχου ζώου.

Η απαγόρευση μεταφοράς τουριστών με άλογα, κατά την αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας, τουλάχιστον σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η δημοτική αρχή στις αρχές που ερευνούν την ντροπιαστική υπόθεση, ήταν από τις 13.30 το μεσημέρι ως τις 17.00 το απόγευμα.

Ωστόσο, ερευνάται αν ο ιδιοκτήτης του αλόγου τήρησε το απαγορευτικό ωράριο.

Εκτός από την εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον ιδιοκτήτη του ζώου επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο των 30 χιλιάδων ευρώ, ενώ η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να επεκταθεί και στις συνθήκες υπό τις οποίες έχει ο εν λόγω ιδιοκτήτης κι άλλα άλογα που χρησιμοποιεί γι’ αυτό το σκοπό

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κτηνιατρική υπηρεσία είχε ζητήσει από τους αμαξάδες να μην πραγματοποιούνται τα δρομολόγια τις θερμές ώρες της ημέρας, μεταξύ 13.00 και 17.00, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο 80χρονος αμαξάς είχε μαστιγώσει το ζώο πριν καταρρεύσει.

Το άτυχο ζώο φέρεται να έπαθε καρδιακή ανακοπή και να κατέρρευσε, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή ήταν η πρώτη διαδρομή που έκανε το άλογο μετά τη ανάρρωσή του από ασθένεια.

Παράλληλα, ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Tik Tok καταγράφει αμαξάδες να προπηλακίζουν έναν ποδηλάτη, ο οποίος σταμάτησε για να δει τι έχει συμβεί με το άτυχο ζώο.

 

Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε ο 76χρονος αμαξάς από την Κέρκυρα, που κατηγορείται για κακοποίηση ζώου εργασίας, μετά την απολογία του στον εισαγγελέα.

Η υπόθεση οδηγείται πλέον στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, με την κατηγορία ότι το 15χρονο άλογο εργαζόταν, ενώ έπασχε από πνευμονικό εμφύσημα (χρόνια πάθηση).

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος αναμένεται να ζητήσει το επόμενο διάστημα από το δικαστικό συμβούλιο την πλήρη απαλλαγή του και να μπει η υπόθεση στο αρχείο. Από την πλευρά τους, φιλοζωικές οργανώσεις έχουν προχωρήσει σε μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα οι οποίες αναμένεται να εξεταστούν στο πλαίσιο της ανάκρισης.

Ζητούν δεύτερη νεκροψία

Στο μεταξύ φιλόζωοι ζητούν να γίνει δεύτερη νεκροψία στο άλογο που έπεσε νεκρό στη μέση του δρόμου με δικό τους κτηνίατρο

 

Επισημαίνουν πως έχουν υπάρξει επίσημες καταγγελίες για άλογα που αναγκάζονται να σέρνουν άμαξες σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς το ανάλογο ενδιαφέρον από τους αρμόδιους φορείς.

Οι οργανώσεις κάνουν λόγο για «κουκούλωμα» των πραγματικών αιτιών της νεκροψίας, υποστηρίζοντας ότι το άλογο ήταν εξασθενημένο από ασθένεια και δεν άντεξε το βάρος της γεμάτης από κόσμο άμαξας και την ακραία θερμοκρασία.

Μιλώντας στο Τhesstoday.gr, η Νατάσα Μπομπολάκη, τόνισε: «το άλογο αυτό ήταν 15 χρονών, πέρασε πρόσφατα βαριά πνευμονία και η καταπόνησή του στον ήλιο το έστειλε στον θάνατο του».

Όπως επισήμανε, η ΠΦΠΟ θα αποστείλει κατεπείγον αίτημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Εισαγγελία και στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας για τη διενέργεια δεύτερης νεκροψίας στο ζώο, αυτή τη φορά με δικούς τους κτηνιάτρους.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search