• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Η πλατεία στις Αργυράδες ήταν γεμάτη από αγάπη για τον Θεοτόκη Ζερβό και την ποίηση (ΒΙΝΤΕΟ)

August 05, 2023 930

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4/8 η εκδήλωση του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών προς τιμήν του ποιητή Θεοτόκη Ζερβού στην πλατεία της Παναγίας στις Αργυράδες.

Η εκδήλωση άρχισε με μια σύντομη εισήγηση του Γιώργου Καββαδία, φιλόλογου – συγγραφέα, εκπροσώπου του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών που αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στην πορεία του Θεοτόκη Ζερβού επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: « Αν και σήμερα εστιάζουμε στην ποιητική διάσταση, ωστόσο καμιά προσωπικότητα δε διαμερισματοποιείται, πολύ περισσότερο, όταν αναφερόμαστε στην πολυδιάστατη και ολοφώτεινη προσωπικότητα του Θεοτόκη Ζερβού, ξεχωριστού ανθρώπου για το ήθος και τις ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες που υπηρετεί μια ζωή με συνέπεια, διακεκριμένου επιστήμονα και πολύ σπουδαίου ζωγράφου. Η ένταξή του στην Αριστερά στους κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες καθόρισαν την πορεία του».

Ο Κώστας Σουέρεφ, αρχαιολόγος – ιστορικός, ο Σωτήρης Τριβιζάς, ποιητής – συγγραφέας και ο Περικλής Παγκράτης συγγραφέας (πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών) - συνεκδότης του περιοδικού ΠΟΡΦΥΡΑΣ μαζί με τον Δ. Κονιδάρη –με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις αναφέρθηκαν στη ζωή του Θεοτόκη Ζερβού εκλαϊκεύοντας το σπουδαίο ποιητικό του έργο και ανέδειξαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποίησής του που τον καταξιώνουν ως έναν από τους σημαντικότερους της τρίτης μεταπολεμικής γενιάς, της «γενιάς της αμφισβήτησης».

 

Δυο λόγια για τον ποιητή Θεοτόκη Ζερβό

 

Ο Θεοτόκης Ζερβός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το  1943, σπούδασε Ιατρική στη Θεσσαλονίκη στην δεκαετία του ’60, σε μια εποχή που πρόλαβε να δει τους ποιητές. Ομότεχνος, φίλος, συνάδελφος και παρ’ ολίγον συνεργάτης του Μανόλη Αναγνωστάκη είχε μια πορεία με ομόλογους αλλά όχι ίδιους σταθμούς.

Έγραψε ποιήματα σε νεαρή ακόμη ηλικία, δημοσίευσε πέντε ποιητικές συλλογές(Αντίστιξη Κείμενα 1972·Ποιήματα Εξάντας 1978· Φόνος πάνω σε ομοίωμα Πόρφυρας 1984·Λογοκλόνος Κείμενα 1987 και Εθελοντική κάθοδος Έψιλον 1993), Στη σκόνη της εικονοστασίας (2016). Φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολιτικούς λόγους κατά την διάρκεια της δικτατορίας και έφυγε οριστικά από την Θεσσαλονίκη το 1978 μετά τον μεγάλο σεισμό. Αφού περιπλανήθηκε εργασιακά ως γιατρός – ακτινολόγος στον Πειραιά και στο Βόλο, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα. Είναι συνταξιούχος, αλλά πάντα μάχιμος και συνεπής στον χώρο της πολιτικής και της τέχνης.

Έχει μεταφραστεί στα ιταλικά, γαλλικά, πολωνικά και στα σέρβικα.

Επηρεασμένος απ' την πρώτη μεταπολεμική γενιά, εμφανίζεται με μια ποίηση υπαρξιακή, συναισθηματική και λυρική, προβάλλοντας κάποια διάψευση, καθώς και την αγωνία για την πανανθρώπινη αλλοτρίωση του καιρού μας.

Χαρακτηριστικά της ποίησής του: ελεγειακός τόνος, μουσικότητα, επεξεργασμένη, λυρικά αλλά και δραματικά, γλώσσα. Στη σκόνη της Εικονοστασίας, την τελευταία του ποιητική συλλογή εντάχθηκαν 26 ποιήματα με μεγάλη μορφολογική ποικιλία. Σαν να  θέλει ο Θεοτόκης να ρίξει γέφυρες ανάμεσα στις μνήμες του παρελθόντος της γκρίζα πραγματικότητα του παρόντος με εικόνες από το μέλλον. 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η ομιλία του Θεοτόκη Ζερβού που αναφέρθηκε στα βιώματα και τις μνήμες από την πορεία του και τη σχέση με την ποίηση, αλλά και το χωριό που γεννήθηκε, τις Αργυράδες. Απήγγειλε ποιήματα και το πεζό «Ένας γραφιάς».

Απαγγελία ποιημάτων: Κώστας Καββαδίας – Ελένη Τσιλίκου

Θεσσαλονίκη από τη Συλλογή Αντίστιξη (1971).

Ας είναι η ελευθερία μου από τη Συλλογή Ποιήματα 1978.

Όταν η Άνοιξη Από τη Συλλογή Φόνος πάνω σε ομοίωμα (1984)

Για αυτούς που διαβήκαν σκυφτοί Από τη Συλλογή Λογοκλόνος (1987)

Στο επιούσιο χάσμα των πράξεων. Από τη Συλλογή Στη σκόνη της εικονοστασίας (2016).

Εις μνήμην της χαλασμένης {Από τη Συλλογή Στη σκόνη της εικονοστασίας (2016).

Ακολούθησε συζήτηση και ο Αντίνοος Κουλούρης αναφέρθηκε στην πορεία ζωής και τη φιλική σχέση με τον ποιητή. Στον εικαστικό Θεοτόκη Ζερβό αναφέρθηκε Θ. Καββαδίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικου «Πόρφυρας» Δημήτρης Κονιδάρης (Γ. Γραμματέας της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών), Τηλέμαχος Χυτήρης (πρώην υπουργός), Μ. Μαρτίνου, Γ. Μύαρης. Επίσης  ο πρωτοπρεσβύτερος Αριστείδης Κουλούρης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και υποψήφιος Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων και Προστασίας περιοχών natura Ν. Κέρκυρας Λ. Παγκράτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θ. Καββαδίας και Γ. Κουλούρης και πολλοί άλλοι εκλεκτοί φίλοι και συγχωριανοί του ποιητή.

ΒΙΝΤΕΟ: Θέμης Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search