• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Παραιτήθηκε δηλώνοντας εξουθενωμένη η παιδοψυχίατρος του νοσοκομείου

August 14, 2023 2336

 

Παραιτήθηκε, έπειτα από 5,5 χρόνια που υπηρέτησε στο νοσοκομείο Κέρκυρας, η παιδοψυχίατρος Σαπφώ Καραβία, η οποία ήταν η μοναδική που κάλυπτε αυτή τη θέση.

Όπως εξήγησε η ίδια σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην παραίτηση οδηγήθηκε λόγω εξουθένωσης, αφού οι δύο προκηρύξεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, απέβησαν άκαρπες.

Εν τω μεταξύ από την ίδια ανάρτηση, φαίνεται καθαρά η ανάγκη για την κάλυψη αυτής της ειδικότητας, λόγω των πολλών περιστατικών που την χρειάζονται.

Στην ανάρτησή της αναφέρει:

«Μετά από 5,5 χρόνια πήρα την πολύ δύσκολη αλλά αναπόφευκτη απόφαση να παραιτηθώ από τη θέση μου στο ΕΣΥ. Οι λόγοι είναι ειπωμένοι πολλές φορές από συναδέλφους μου ιατρούς πανελλαδικά… από συναδέλφους σε πολύ πιο μάχιμες ειδικότητες, που κατά πάσα πιθανότητα έχουν μοχθήσει πολύ περισσότερο από εμένα.

Για την ιστορία να πω ότι όλα αυτά τα 5.5 χρόνια ήμουν η μοναδική παιδοψυχίατρος στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας και γενικά στις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού. Αυτό μεταφράζεται στο ότι ήμουν υπεύθυνη για πληθώρα τακτικών ραντεβού, διαγνωστικές εκτιμήσεις, τις ιατρικές γνωματεύσεις, τη διασυνδετική, τα επείγοντα, τα εισαγγελικά και τις πραγματογνωμοσύνες σε σχέση με παιδιά και εφήβους, κάνοντας 12 μικτές εφημερίες το μήνα, χωρίς κανένα σχεδόν ρεπό.

Όλα αυτά τα 5,5 χρόνια δεν είχα ποτέ στην ομάδα μου ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό… είχα μόνο μία κοινωνική λειτουργό και έναν επισκέπτη υγείας κάποιες ημέρες την εβδομάδα, και δύο εργοθεραπεύτριες από τις οποίες την τρέχουσα διετία παρέμεινε μόνο μία.

Από την άλλη, αυτά τα χρόνια (κυρίως εξ αφορμής των πολυάριθμων και πολύπλοκων περιστατικών με τα οποία κλήθηκα να έρθω αντιμέτωπη και όφειλα να εξελιχθώ επαγγελματικά), ολοκλήρωσα με επιτυχία δύο μεταπτυχιακά και δύο εξειδικεύσεις (με προσωπικό και οικονομικό κόστος) αλλά κυρίως ήρθα σε επαφή με πλειάδα υπέροχων παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους με προβλήματα ψυχικής υγείας που πραγματικά πλούτισαν τη ζωή μου.

Οι παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα είναι κατά τη γνώμη μου αναντικατάστατες αλλά για να λειτουργήσουν ικανοποιητικά απέναντι στο πιο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού, χρειάζονται ομάδα πολλαπλών ειδικοτήτων. Σίγουρα δε χρειάζονται έναν εξαντλημένο παιδοψυχίατρο, που πλέον δε δύναται να βοηθήσει όπως οραματίστηκε όταν επέλεξε να εργαστεί στο ΕΣΥ.

Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι η υποστελέχωση του νοσοκομείου μας και η συνακόλουθη εξουθένωση των εργαζομένων του είναι αποκλειστικά ζήτημα τοπικής διοίκησης (για να είμαι απόλυτα ακριβής κατά τη θητεία των δύο τελευταίων διοικητών έγινα δύο προκηρύξεις για θέση δεύτερου παιδοψυχιάτρου -καμία για λοιπό προσωπικό-, που δεν καλύφθηκαν ποτέ….γιατί αλήθεια να έρθει κάποιος συνάδελφος στην πανέμορφη αλλά πανάκριβη Κέρκυρα με τις υπάρχουσες εργασιακές συνθήκες και χωρίς κανένα ουσιαστικό κίνητρο;;;;;). Η υποστελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων είναι ζήτημα θεσμικής χάραξης πολιτικών.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους ψυχιάτρους ενηλίκων για την αμέριστη υποστήριξη τους, το σύνολο της παιδιατρικής κλινικής του Γ.Ν.Κ. για την εξαιρετική και πάντα γόνιμη συνεργασία, και ιδιαιτέρως, τη μικρή αλλά θαυματουργή ομάδα μου στο Ιατροπαιδαγωγικο Κέντρο (με αδυναμία στην Άννα Ζενέτου- την πιο οξυδερκή και φιλότιμη κοινωνική λειτουργό, και την Κατερίνα Παγκράτη- την πιο ικανή και cool εργοθεραπεύτρια), που με τίμησαν με τη συνεργασία και τη φιλία τους.

Κυρίως, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους μικρούς πολύτιμους θεραπευόμενους μου, που συνταξιδέψαμε αυτά τα χρόνια.

Ένας σημαντικός κύκλος της επαγγελματικής και της προσωπικής μου ζωής μπορεί να κλείνει αλλά αναπόφευκτα ένας νέος ανοίγει… σκέφτομαι ότι και πάλι θα αναγκαστώ να πορευτώ μοναχικά… αλλά ελπίζω ότι πλέον θα με οδηγεί κυρίως η ψυχοθεραπευτική εργασία με τα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειες τους».

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search