• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Κόλαση ο τρόπος αποκομιδής των απορριμμάτων στη Νότια Κέρκυρα - Μια πρόταση διαχείρισης

September 01, 2023 674

Π Ρ Ο Τ Α Σ Η

ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Μόλις, ένα μήνα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο τρόπος αποκομιδής των απορριμμάτων στο Δήμο μας είναι Κ Ο Λ Α Σ Η.

Τα πάντα φύρδην – μίγδην, ενώ κάτοικοι χλευάζουν άλλους κατοίκους, που επιμένουν στη διαλογή και την ανακύκλωση, λέγοντας: <<τι κάνεις εκεί, δεν βλέπεις τη σκουπιδιάρα που τα ρίχνει όλα μαζί>>.

Σήμερα, Κυριακή 28/8/2023 και ώρα 12,30 μ.μ. αντίκρισα, για πολλοστή φορά, εικόνες φρίκης.

Εργαζόμενος, μέσα σε στοίβα σκουπιδιών, μάζευε σκόρπια μπουκάλια, χαρτιά, σακκούλες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, σε περιβάλλον βρώμας και δυσωδίας, με κίνδυνο την υγεία του, της οικογενείας του και όλων εμάς και όλα αυτά για ένα κομμάτι ψωμί.

.Αγανακτισμένος μονολογώ, ότι αυτό είναι έργο της δημοτικής αρχής, αλλά και δικό μας, που πρέπει να το σταματήσουμε άμεσα.

Κοινοποιώ, λοιπόν την πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων, που γίνεται σε άλλες χώρες, που όλοι γνωρίζουμε και είμαι σίγουρος, ότι θα βρει ανταπόκριση από τους συμπολίτες μου, γιατί μπορεί άνετα να εφαρμοστεί και στο Δήμο μας.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

- Απόσυρση όλων των κάδων από τους δημόσιους χώρους

- Ονοματοδοσία δρόμων και αρίθμηση κατοικιών

Η διαδικασία αυτή θα γίνει από το Δήμο, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες.

Αυτό, δηλαδή που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, για πολλούς γενικά χρηστικούς λόγους (π.χ. ταχυδρομείο,airbnb κ.λ.π)

- Προμήθεια δύο (2) οικιακών κάδων, διαφορετικού χρώματος, αριθμημένοι, ανά ιδιοκτησία, ένας για τα γενικά απορρίμματα και ο άλλος για τα ανακυκλώσιμα.

Επίσης είναι γνωστό, ότι οι οσμές και η μόλυνση, προέρχονται από τα οργανικά απόβλητα.

Συνεπώς αν προμηθευτούμε και έναν κομποστοποιητή και διαχωρίσουμε τα οργανικά, από τα γενικά απορρίματα, θα έχουμε απαλλαγεί πλήρως από τις οσμές και τις βρωμιές, συγχρόνως θα έχουμε μειώσει σημαντικά τον όγκο των γενικών σκουπιδιών.

Οι αριθμημένοι κάδοι και οι κομποστοποιητές, θα βρίσκονται μέσα σε κάθε ιδιοκτησία, και θα τους επιμελούνται οι ιδιοκτήτες , οι οποίοι θα έχουν και την ευθύνη του περιεχομένου τους.

Η υπηρεσία καθαριότητας, με την τεχνική υπηρεσία, θα καθορίσουν τα σημεία του δρόμου, στα οποία οι κάτοικοι, θα μετακινούν τους κάδους, το πρωί της προσδιορισμένης ημέρας, ώστε να γίνει η αποκομιδή.

Είναι αυτονόητο, ότι η συλλογή από τα απορριματοφόρα, θα γίνεται, εναλλάξ σε διαφορετικές ημέρες, για κάθε χρώμα κάδου και η επαναφορά των κάδων , θα γίνεται από τους ιδιοκτήτες, σε χώρο της ιδιοκτησίας τους.

Επειδή, στα χωριά μας, υπάρχουν στενοί δρόμοι, θα χρειαστούν ένα-δυό μικρά οχήματα (πυραυλάκια), όπως έχει ο Δήμος Κέρκυρας και χρησιμοποιεί στην παλιά πόλη.

Για τα πάντα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να θέλουμε και να τολμάμε.

Προτείνω, πιλοτικά, να εφαρμοστεί στον Αγιο Γεώργιο Αργυράδων και στο Πετριττή.

Για την επιτυχία της υλοποίησης, θα χρειαστεί η ομοψυχία δημοτικού συμβουλίου και πολιτών, με πολύ τρέξιμο από τα τοπικά συμβούλια, τα οποία θα έχουν και την ευθύνη της υλοποίησης του εγχειρήματος αυτού..

Με αυτόν τον τρόπο, αναλαμβάνουμε το μέρος της ευθύνης που αναλογεί, στον καθένα μας, ώστε να διαβιούμε υγιεινά, σε ένα αναβαθμισμένο και πολιτισμένο περιβάλλον, σταματώντας συγχρόνως τον χλευασμό και την αγανάκτηση των επισκεπτών- τουριστών.

Τα παραπάνω αφορούν μόνο την αποκομιδή, είναι όμως η αρχή, για να μπορέσει ο δήμος να βάλει στόχο , τα μηδενικά σκουπίδια, στην πάροδο του χρόνου

Με την πρόταση αυτή, γίνεται αντιληπτό, ότι εφιαλτικές εικόνες, που έχουμε ζήσει, θα γίνουν παρελθόν και φυσικά, το οικονομικό όφελος θα είναι τεράστιο, αφού θα έχουμε πετύχει ανακύκλωση 100% και πολύ μικρό όγκο γενικών σκουπιδιών.

Τέλος, για να γίνει κατανοητό, το μέγεθος του οικονομικού οφέλους, από την εφαρμογή της παραπάνω πρότασης, ζητάω από τον Δήμαρχο να ανακοινώσει, τα ποσά που δαπανώνται κάθε χρόνο, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το κράτος, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο μας.-

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

(πρ. περιφερειακός σύμβουλος)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search