• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Με επιτυχία τα Αργυραδίτικα Πετεγολέτσια – Κουτσομπολιά (ΒΙΝΤΕΟ)

March 17, 2024 927

 

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκαν και φέτος στις Αργυράδες τα πετεγολέτσια ή κουτσομπολιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Την Παρασκευή 15-3-2024 & ώρα 7 μ .μ. στη  γραφική μικρή πλατεία της Παναγίας

Απολαύστε τα ΒΙΝΤΕΟ του εξαιρετικού φίλου Γιώργου Διαμαντή.

Τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια» ή αλλιώς «Κουτσομπολιά» ή «Πέτε Γόλια» είναι μία παράδοση της Τσικνοπέμπτης, που ανήκει στην παλιά πόλη της Κέρκυρας. Η πετεγολέτσα ή πετεγουλιό, σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι η προσφιλής, σε πολλούς, συνήθεια του κουτσομπολιού.

Τα κουτσομπολιά ή «Πετεγολέτσα» ή πέντε γόλια, είναι ένα είδος θεάτρου δρόμου, ενώ έχει πολλά στοιχεία από την Commedia dell Arte. Δεν είναι άλλο από «πικάντικα» κουτσομπολιά που διεξάγονται θεατρικά στις «φανέστρες», δηλαδή τα μικρά μπαλκονάκια και παράθυρα των κερκυραϊκών σπιτιών. Εκεί οι γυναίκες βγαίνουν στα μπαλκόνια και βγάζουν «όλα τα άπλυτα στη φόρα». Η συζήτηση που αναπτύσσεται, πάντα με την κερκυραϊκή διάλεκτο, δεν αφήνει κανέναν από έξω…

Η “δια-μπαλκονική” επικοινωνία είναι χαρακτηριστικό της γειτονικής Ιταλίας και δη του νότου, όπου η ζωή εμπλουτιζόταν έως πρόσφατα, από βαριεστημένες νοικοκυρές που έβγαζαν «τα άπλυτα» κάθε σπιτιού στην φόρα.

Ενίοτε, η πρακτική του κοινωνικού σχολιασμού, της κακεντρέχειας, δημιουργούσε ψυχολογικά θύματα και παράπλευρες απώλειες στην κοινωνία.   

Τα εν οίκω γίνονται εν δήμω και οι πολιτικοί τα ακούνε για τα καλά. Η συζήτηση εξελίσσεται πάντα σε έναν μεγάλο καυγά, ενώ ο σαρκασμός και η έμπνευση των ηθοποιών που αναπαριστούν την «Πετεγολέτσα» προκαλούν άφθονο γέλιο στους θεατές που συγκεντρώνονται στις πλατείες, κατά εκατοντάδες.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search