• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Κατάθεση ψυχής με επιστημονική τεκμηρίωση για το γήπεδο Αγίου Νικολάου από τον Νίκο Ρέβη

September 05, 2020 1045

 

 

Διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο του Νίκου Ρέβη, δικηγόρου Κέρκυρας, που αναφέρεται στο γήπεδο του Αγίου Νικολάου θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για κατάθεση ψυχής ενός ανθρώπου που με ανιδιοτέλεια δείχνει την αγάπη προς τον χωριό του καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίηση του αιτήματος για την προώθηση του έργου βελτίωσης του γηπέδου.

 

Ο Νίκος Ρέβης μας έδωσε τη δυαντότητα να γνωστοποιήσουμε την αναρ΄ησή του και σε επικοινωνία που είχαμε μας τόνισε την επιθυμία του «περί μη κομματικής εργαλείο ποίησης δικής μου ή της υπόθεσης! Μόνο το δίκαιο αίτημα των κατοίκων κ συγχωριανών μου κινεί τα λόγια κ τις πράξεις μου».

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Ρέβη.

 

Ακριβώς πριν από ένα μήνα ζητήθηκε, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της κοινότητας Αγίου Νικολάου, η βοήθειά μου στο θέμα του γηπέδου του. Ως είναι γνωστό σε όλους, έσπευσα δίχως δεύτερη σκέψη, να προσφέρω την όποια αρωγή δια των φυσικών, επιστημονικών ή κοινωνικών δυνατοτήτων που τυχόν διαθέτω στη σημαντική αυτή για το χωριό μας, υπόθεση.

Στο διάστημα αυτό, του ενός μηνός:

• Συνέταξα και κατετέθη αίτημα προς το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων (στο οποίο η Δήμαρχος κα.Υδραίου επέδειξε σεβασμό προς το πρόσωπό μου και κατ’ επέκταση προς όλους τους συγχωριανούς και συνδημότες, σοβαρότητα αντιμετώπισης της υπόθεσης και ταχύτητα - λαμβάνοντας την εμπεριστατωμένη γραπτή απάντησή της σε ελάχιστο χρονικό διάστημα-)

 

• Συνέταξα και κατετέθη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου κοιν. Αγίου Νικολάου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Νότιας Κέρκυρας

 

• Συνέταξα και κατετέθη αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Νότιας Κέρκυρας ως προς την αλλαγή φορέα υλοποίησης του έργου.

• Επικοινώνησα τηλεφωνικά και συνάντησα στο γραφείο του, τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας κ. Κώστα Λέσση

• Επικοινώνησα τηλεφωνικά και συνάντησα στο γραφείο της, τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, κα Μερόπη- Σπυριδούλα Υδραίου

Πάγια οδό την οποία ακολουθώ και εις την οποίαν πιστεύω, είναι αυτή της νομιμότητας. Φτάνει να μπορείς να τη δεις και να την αξιοποιήσεις. Ακολούθησα και θα συνεχίσω να ακολουθώ την οδό αυτή, διότι θεωρώ ότι προσφέρει αφενός σοβαρά επιχειρήματα αφετέρου (και το κυριότερο) τη δυνατότητα του δικαστικού εξαναγκασμού.

Από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μου με το θέμα του γηπέδου, τόνισα προς όλους τους φορείς της κοινότητας (Τοπικό Συμβούλιο, Πολιτιστικό Σύλλογο και Αθλητικό Σύλλογο) ότι δεν επιθυμώ την κομματική εργαλειοποίηση τόσο τη δική μου όσο και της υπόθεσης. Η βελτίωση του γηπέδου (ουσιαστικά η ολοκλήρωσή του) είναι θέμα που πρέπει να αφορά όλο το χωριό (όχι μόνο το δικό μας αλλά και τις περί αυτού κοινότητες) και είναι πάνω από κόμματα και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Η όποια αντιπολίτευση προς τους Δημάρχους που εμπλέκονται ή και προς την ίδια την Κυβέρνηση μπορεί ν’ αναπτυχθεί και να κλιμακωθεί σε άλλα πεδία αντιπαράθεσης και όχι σε αυτό του γηπέδου. Τόνισα και συνεχίζω να τονίζω ότι αν αντιληφθώ ότι επιχειρείται κάτι σχετικό (δηλαδή κομματική εκμετάλλευση-εργαλειοποίηση είτε του ονόματός μου είτε της ίδιας της υπόθεσης) θα αποσυρθώ από το προσκήνιο και τη συλλογική δράση και θα επιχειρήσω ατομικά πλέον (διότι η αγάπη για το χωριό μου και τους συγχωριανούς μου δεν στερεύει) να προσφέρω ό,τι μπορώ στο δίκαιον αυτόν αγώνα.

Σχετικά με την πολυσυζητημένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την 31η Αυγούστου 2020:

Εκφράζω την πλήρη απογοήτευσή μου, όχι μόνο ως Δικηγόρος αλλά και ως δημότης του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, για το επίπεδο που κατέκλυσε την αίθουσα και τον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου, από κάποια στιγμή και μετά! (την οποία και θα προσδιορίσω στη συνέχεια). Άκουσα ύβρεις, απειλές (σημ: ποινικά κολάσιμες), απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αγοραίες εκφράσεις, σαρκασμούς και ειρωνείες, είδα απαράδεκτες κινήσεις, δράσεις που θα άρμοζαν σε ευτελούς αξίας ποδοσφαιρικό αγώνα, πρόσωπα με μένος και επίδειξη σωματικών και φυσικών υπεροχών έναντι άλλων!! Το σημαντικό δεν είναι, επιτρέψτε μου να πω, ποιος ξεκίνησε πρώτος διότι πολλές φορές έχει μεγαλύτερη ευθύνη αυτός που απαντά στο αυτό επίπεδο. Είναι ο κλασσικός τρόπος που τα πταίσματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα και αυτά με τη σειρά τους μερικές φορές δυστυχώς σε κακουργήματα! Όλα έχουν μια αφετηρία, η τελευταία όμως εικόνα είναι αυτή του τερματισμού! Το πώς ξεκίνησε ένας καυγάς, μια συζήτηση και γιατί όχι ακόμη και ένας γάμος, ίσως έχει λιγότερη σημασία ενίοτε από το πώς κατέληξε!

Για τους μη παρισταμένους όμως θα αναφέρω ότι η ένταση προκλήθηκε μετά το τέλος της ομιλίας μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο και αφού πήρε το λόγο ο φίλος και συγχωριανός κ.Σπύρος Δημουλής. Όπως είπα και στον ίδιον και μέσα στην αίθουσα αλλά και τηλεφωνικά την επομένη, αν είχε ακούσει προσεκτικά την ομιλία μου (την οποία και θα παραθέσω αυτούσια στη συνέχεια, ώστε να είστε όλοι κοινωνοί αυτής) δεν είχε να προσθέσει κάτι… απλά άλλαξε το ύφος δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον επιθυμούσε, να επιτεθεί και να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση!

Πέραν αυτών των αρνητικών στοιχείων, τα θετικά αποτελέσματα είναι:

 Αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η κατάθεση αιτήματος προς το Υπουργείο Εσωτερικών με αντικείμενο την αλλαγή φορέα υλοποίησης του έργου του γηπέδου της κοινότητας του Αγίου Νικολάου.

 Ο κ.Δήμαρχος δεσμεύτηκε, ενώπιον μας και ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι όχι μόνο αυτό αλλά θα προχωρήσει ακόμη παραπέρα (οι ακριβείς εκφράσεις του) και συστήνοντας μια επιτροπή στην οποία αρχικά (λέγω αρχικά, διότι δεν ξέρω αν θα είναι τελική της σύνθεση) δήλωσε ότι θα συμπεριλαμβάνεται ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ.Νίκος Λέσσης και εγώ, θα πιέσει δια ζώσης τον Υφυπουργό κ.Λιβάνιο για τροποποίηση και εμπλουτισμό του συγκεκριμένου έργου.!

Αγαπητοί συνδημότες του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, κάτοικοι και μη της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είτε αποτελώντας μέλος μιας συλλογικής προσπάθειας είτε μόνος, θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου, με όπλα το Νόμο, το Δίκιο (που τις περισσότερες τουλάχιστον φορές ταυτίζεται με το Δίκαιο) και με τη νοητή αλλά ισχυρή υποστήριξή σας, προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά το, παγκοίνως αναγνωρισμένο ως δίκαιο, όραμα μας, που είναι αυτό του γηπέδου.

Όποιος από εσάς επιθυμεί, να πληροφορηθεί τα πραγματικά περιστατικά, να λύσει κάποιες απορίες, να διευκρινίσει κάποια σκοτεινά για αυτόν σημεία, τίθεμαι στην απόλυτη διάθεσή του.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Νίκος Ι. Ρέβης

Δικηγόρος

Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής

 

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία μου ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας.

κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ που μου δίνετε το λόγο!

 

Ονομάζομαι Νίκος Ρέβης και παρίσταμαι εδώ με την ιδιότητα του Πολίτη του Ελληνικού Κράτους, με την ιδιότητα του Δημότη του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Ειδικής Επιτροπής Γηπέδου και τέλος με την ιδιότητα του Δικηγόρου και Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή.

κ. Πρόεδρε, η αλήθεια είναι όμως ότι δεν θα έπρεπε να είχα το λόγο. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα έπρεπε, Αύγουστο του 2020, να συζητείται ακόμη η υπόθεση του γηπέδου του Αγίου Νικολάου. Μια υπόθεση που ξεκινά δεκαετίες πίσω, φτάνοντας ενίοτε κοντά σε αίσια κατάληξη και υποτροπιάζοντας να ξαναβρίσκεται σε φάση μηδέν! Η αλήθεια είναι ότι η υπόθεση του γηπέδου του Αϊ –Νικόλα δεν είναι ούτε η υπόθεση Ντρέιφους ούτε η κατασκευή της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, που να δικαιολογεί τη χρονική αυτή διάρκεια προσμονής!

 

Γνωρίζω ότι τόσο η νυν Δημοτική Αρχή όσο και οι παρελθόντων ετών Δημοτικές Αρχές, θα επικαλεστούν ότι επί των ημερών τους έκαναν ό,τι μπορούσαν και ότι για τη μη ολοκλήρωση του γηπέδου ευθύνονται κάποιοι άλλοι…

Αυτό το «ό,τι μπορούσα», αυτό το «ό,τι προβλέπεται», αυτό το «ότι ευθύνονται κάποιοι άλλοι» θεωρώ ότι είναι η γενεσιουργός αιτία, όχι μόνο της τελμάτωσης του συγκεκριμένου έργου σ’ ένα μικρό χωριό κάποιου νησιού όπως εδώ, αλλά και της τελμάτωσης της εξέλιξης σε πανελλαδικό επίπεδο (οι λίγες φωτεινές εξαιρέσεις δυστυχώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα)

 

Εν προκειμένω:

Μετά από μια πολιτικογραφειοκρατική Οδύσσεια ετών (που δεν είναι της παρούσης η ανάπτυξή της, αλλά ενδείκνυται για διδαχή στις Σχολές Δημόσιας Διοίκησης ως παράδειγμα προς αποφυγή) καταλήξαμε στην υπ’ αριθμ.85796/03-12-2019 υπουργική απόφαση, δια της οποίας εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» το έργο βελτίωσης του γηπέδου ως ΥΠΟΕΡΓΟ 2 και με τίτλο «Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της κοινότητας Αγ. Νικολάου» , προϋπολογισμού 275.100 ευρώ και με καταληκτική ημερομηνία ισχύος της απόφασης την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Εδώ όμως εμφανίζεται και η τρίχα που έγινε τριχιά!! Ως φορέας υλοποίησης του έργου αυτού, ορίζεται ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, ως καθολικός διάδοχος του Δήμου Κέρκυρας, μετά τη διοικητική διαίρεση του Δήμου, το Σεπτέμβρη του 2019.

 

Ο χρόνος τρέχει απειλητικά προς την 31η Δεκέμβρη του 2020, αλλά όλα κυλούν ήρεμα! Οι μέρες γίνονται εβδομάδες, οι εβδομάδες μήνες και απόλυτη ησυχία επικρατεί στα δημαρχιακά γραφεία. Καμία κίνηση, κανένα ενδιαφέρον, καμία ενέργεια! Απογοητευμένοι οι κάτοικοι του μικρού χωριού συστήνουν επιτροπές και συναντούν δημάρχους, αξιωματούχους και όποιον άλλον πιστεύουν ότι μπορεί να προσφέρει κάποια βοήθεια. Και όντως… λαμβάνουν μια λεκτική κατανόηση, ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, μια αόριστη συγκατάβαση περί του δικαίου του αιτήματός τους… αλλά μέχρι εκεί! Και ο Δήμαρχος τους; Ο Δήμαρχος αποποιείται των όποιων ενεργειών και κινήσεων και επιρρίπτει το βάρος ενέργειας στον οριζόμενο κατά την υπουργική απόφαση, φορέα υλοποίησης, δηλαδή στη Δήμαρχο της Κεντρικής Κέρκυρας. Αυτή ορίζεται ως φορέας υλοποίησης, αυτή πρέπει να κάνει και το έργο. Τυπικά, σωστά! Και αν η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας δεν προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, ο Δήμαρχος του Δήμου μας, τι κάνει; Πού είναι οι επιστολές του εδώ και 8 (οκτώ) μήνες προς την κυρία Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας; Πού είναι τα αιτήματα του εδώ και 8 (οκτώ) μήνες προς την κυρία Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας; Που είναι τα υπομνήματά του εδώ και 8 (οκτώ) μήνες προς την κεντρική πολιτική σκηνή; Ποιες είναι οι αποδεικτέες ενέργειές του εδώ και 8 (οκτώ) μήνες όταν απομένουν μόνο 4 (τέσσερις) μήνες για να ξαναγυρίσει η υπόθεση του γηπέδου σε φάση μηδέν;

Δεν ενδιαφέρει τον Δήμαρχο της Νότιας Κέρκυρας, η υλοποίηση ενός έργου πνοής στο Δήμο του; Δεν ενδιαφέρει τον Δήμαρχο της Νότιας Κέρκυρας, το δίκαιο των δημοτών του; Δεν ενδιαφέρει τον Δήμαρχο της Νότιας Κέρκυρας η απώλεια ενός ονοματοδοτημένου, εγκεκριμένου και χρηματοδοτημένου έργου στο Δήμο του;

 

Εδώ θα διαφωνήσω με την εισήγηση της Συμβούλου κας Αθηνάς Καλούδη, στο σημείο που αναφέρεται στην παρέμβαση του κ.Δημάρχου στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι σίγουρα δεν είναι κίνηση Δημάρχου που μπορεί να αξιολογηθεί σοβαρά, η κατάθεση ενός χαρτιού (και σίγουρα όχι εγγράφου) πριν από 5 (πέντε) ημέρες, δια του οποίου σε μια και μόνο παράγραφο ζητείται από τον Υφυπουργό Εσωτερικών να παρέμβει (sic) ώστε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις της!!! Αν έφτανε αυτό κύριε Πρόεδρε, δηλαδή μια και μόνο παράγραφος με ένα τόσο γενικό και αόριστο αίτημα τότε γιατί ο κ.Δήμαρχος δεν το έκανε νωρίτερα; Σίγουρα όχι γιατί έπρεπε να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος σύνταξης, η αναφορά του ιστορικού, η εύρεση λύσεων σε ανάλογες περιπτώσεις διαίρεσης Δήμων ή οι κατάλληλες νομιμοποιητικές βάσεις του αιτήματος, διότι ο χρόνος σύνταξης μιας παραγράφου πόσος δα να είναι, η αναφορά του ιστορικού κάτι λιγότερο από επιγραμματική και ελλιπέστατη, η επίκληση ανάλογων περιπτώσεων σε άλλους Δήμους ανύπαρκτη και οι νομιμοποιητικές βάσεις δυσδιάκριτες!

 

Δεν επιθυμούμε κ.Πρόεδρε να μυηθούμε στα interna corporis της Διοίκησης. Δεν επιθυμούμε να υποδείξουμε στον κ.Δήμαρχο το έργο του. Δεν επιθυμούμε να τον υποκαταστήσουμε. Επιθυμούμε ο Δήμαρχος μας να μας εκπροσωπεί. Επιθυμούμε ο Δήμαρχος μας να είναι μπροστάρης στα δίκαια αιτήματά μας. Επιθυμούμε ο Δήμαρχός μας να υπερασπίζεται τα τοπικά συμφέροντα του Δήμου του, ως ορίζει ο σχετικός Κώδικας. Επιθυμούμε τέλος να λειτουργεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο κατά τον τύπο αλλά και κατά το πνεύμα του Νόμου που τον διέπει.

 

Εμείς ως Δημότες του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, είμαστε αποφασισμένοι, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας, να πράξουμε κάθε τι που απαιτείται και εντός του πλαισίου της νομιμότητας, προκειμένου να ικανοποιηθεί, το αναμφισβήτητο τουλάχιστον απ’ όλους, δίκαιο αίτημά μας. Είμαστε αποφασισμένοι ν’ απευθυνθούμε νομοτύπως, οπουδήποτε θεωρούμε ότι θα συντελέσει στην επίτευξη του στόχου μας. Είμαστε τέλος αποφασισμένοι να στραφούμε κατά οιουδήποτε, που δολίως ή από βαριά αμέλεια θα ευθύνεται δια πράξεων ή παραλείψεων για τη μη υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Ευχαριστώ που με ακούσατε, περισσότερο όμως θα σας ευχαριστήσω αν σταθείτε πραγματικοί αρωγοί στο δρόμο που διανύουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search