Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές, φιγουράρουν κάθε χρόνο σε ταξιδιωτικά έντυπα και πρωταγωνιστούν σε πασχαλινά αφιερώματα. Οι σκηνές είναι καθηλωτικές, είτε πρόκειται για τις πομπές των φιλαρμονικών είτε για το θορυβώδες σπάσιμο των μπότηδων, κερδίζοντας κάθε χρόνο τις εντυπώσεις σε οθόνες τηλεοράσεων και κινητών. Η ατμόσφαιρα είναι μυσταγωγική και υποβλητική, σε βυθίζει σε κατανυκτικό πνεύμα και σε παρασύρει σε γιορτινούς, αισιόδοξους ρυθμούς. Κι όλα μαζί, συνθέτουν το μοναδικό κερκυραϊκό Πάσχα, έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο να βιώσεις το πανέμορφο νησί του Ιονίου, ακόμη κι αν έχει τύχει να το ξαναεπισκεφθείς.

Κάθε ημέρα φέρνει στο προσκήνιο τα δικά της έθιμα και η κορύφωση κάθε τελετουργικού οδηγεί σε μεγαλύτερη προσμονή για τον τρόπο που η Κέρκυρα τιμά κι αναβιώνει τα θρησκευτικά γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας. Ανάμεσά τους, η ανοιξιάτικη όψη του νησιού και η γοητευτική Παλιά Πόλη, διανθίζουν με υπέροχες εικόνες και πλούσιες εμπειρίες το ταξίδι σας, ειδικά αν επιλέξετε εκτός από τις παραδόσεις, να ακολουθήσετε και το δρόμο της εξερεύνησης.

Μεγάλη Πέμπτη

 

Σε αναμονή της εσπερινής λειτουργίας και με διάχυτη τη θρησκευτική κατάνυξη, εκμεταλλευτείτε τη μέρα για να περιπλανηθείτε στην παλιά πόλη, ανακαλύπτοντας γραφικά καντούνια, αυθεντικές γεύσεις και μικρές εκκλησίες-αληθινά κοσμήματα. Ξεκινήστε από το μεγαλοπρεπές σκηνικό της Πλατείας Παλαιού Δημαρχείου, με το επιβλητικό κτήριο με τις σκαλιστές μάσκες και τις ανάγλυφες ιστορικές σκηνές στην πρόσοψη, ορόσημο της περιοχής εδώ και τρεις αιώνες. Κάποτε στέγαζε το Λυρικό Θέατρο San Giacomo, ενώ πλέον φιλοξενεί το γραφείο του δημάρχου της Κέρκυρας. Εδώ, βρίσκεται και η καθολική Μητρόπολη, το λεγόμενο Duomo ή San Giacomo, στο χαρακτηριστικό ύστερο μπαρόκ, βενετσιάνικο ρυθμό, ενώ από τον 17ο αιώνα την πλατεία επιβλέπει από το ψηλότερο σημείο της, η πρώην Κατοικία του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου.

 
 
 

Αριστερά της ξεκινά η οδός Γκίλφορδ, ένας από τους ωραιότερους πεζόδρομους, με ενδιαφέροντα μαγαζιά ή ατελιέ ντόπιων καλλιτεχνών και σχεδιαστών, όπου μπορείτε να βρείτε μοναδικά ρούχα, χειροποίητα αξεσουάρ και ιδιαίτερα διακοσμητικά είδη. Ξεκινήστε από τον πολυβραβευμένο φούρνο Σταρένιο, για να δοκιμάσετε την πλουσιότατη ποικιλία του από vegan και νηστίσιμες πίτες και συνεχίστε κάτω από το γαϊτανάκι κισσών και μπουγάδων που ενώνουν αντικρυστά σπίτια. Ο δρόμος οδηγεί στο Πλατύ Καντούνι, όπου διεξάγονταν οι «γκιόστρες–giostre», ιππικοί αγώνες που οι Ενετοί είχαν καθιερώσει στην Κέρκυρα, και λίγο παραπέρα στο νεοκλασικό κτήριο της Ιονίου Βουλής.

 
 

Δεν βρίσκεστε μακριά από τη Νέα Πόλη, οπότε μια μικρή παράκαμψη αξίζει ώστε να προμηθευτείτε εγκαίρως την κορυφαία εκδοχή του απόλυτου πασχαλινού γλυκού του νησιού.

 

Eίστε έτοιμοι να ανακαλύψετε δύο από τις ιστορικότερες εκκλησίες της πόλης. Δίπλα στο ζαχαροπλαστείο, ο πλούσιος σε θρησκευτικά κειμήλια Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, χτίστηκε το 1480 από οικογένειες ευγενών του νησιού, ενώ ακριβώς απέναντι, η Παναγία Φανερωμένη ή των Ξένων όπως αποκαλείται, με το απαλό κίτρινο χρώμα και το μοναδικό στο νησί καθαρά μπαρόκ κωδωνοστάσιο, στέκει από το 17ο αιώνα στην «Πλακάδα του Αγίου», χτισμένη από Ηπειρώτες που τα χρόνια της Τουρκοκρατίας κατέφυγαν στην Κέρκυρα.

 

Το βράδυ αξίζει να παραβρεθείτε στο Duomo, όπου το έθιμο επιτάσσει κάθε φορά που διαβάζεται ένα από τα Δώδεκα Ευαγγέλια, να σβήνει ένα από τα αντίστοιχα δώδεκα αναμμένα κεριά στο ναό. Εναλλακτικά, ιδιαίτερα υποβλητική είναι η ατμόσφαιρα την ώρα της Σταύρωσης στην ορθόδοξη Μητρόπολη ή Σπηλαιώτισσα, που ξεχωρίζει με το έντονο κεραμιδί χρώμα και την αναγεννησιακή πρόσοψη. Κλείστε τη μέρα με μια βόλτα στο πάντα μεγαλοπρεπές Λιστόν και παρατηρήστε πώς, το φως των μεγάλων φαναριών των αψίδων του έχει αλλάξει σε μωβ, σε ένδειξη πένθους.

 

Μεγάλη Παρασκευή

Ημέρα η οποία για την Κέρκυρα μεταφράζεται σε μια ολοήμερη σχεδόν πομπή επιταφίων και φιλαρμονικών, που από κοινού συγκλονίζουν με τη δραματική αποτύπωση του θείου δράματος. Στολισμένοι αποβραδίς, 33 συνολικά επιτάφιοι της πόλης περιμένουν την περιφορά τους, με την πρώτη να ξεκινά ήδη το μεσημέρι, από την παλιά ενετική γειτονιά του Καμπιέλο και το ναό του Παντοκράτορα. Θα τον συναντήσετε ανηφορίζοντας προς την Πλατεία Ταξιάρχη, που οι αρχοντικές οικογένειες Θεοτόκη, Καποδίστρια και Κοκκίνη, εγκατεστημένες στην περιοχή από τον 14ο αιώνα, στόλισαν με πανέμορφα αρχοντικά και το ναό του Ταξιάρχη Μιχαήλ, του οποίου τη θέση καταλαμβάνει πλέον ο Παντοκράτορας. Αξίζει να φθάσετε νωρίς στο ναό που στέφεται από ανάγλυφο άγγελο ύψους 1,25 μ. του Ιταλού γλύπτη Τορέτι, για να θαυμάσετε το εξαίρετο τέμπλο του Εμμανουήλ Τζάννε.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ακολουθείται συγκεκριμένη σειρά κατά την έξοδο του επιταφίου κάθε εκκλησίας, οπότε στη διάρκεια της ημέρας θα ζήσετε το τελετουργικό καθώς κορυφώνεται σταδιακά ως αργά το βράδυ, με την έξοδο αυτού της Μητρόπολης. Πρόκειται για μια από τις εντονότερες στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας: ο επιτάφιος βγαίνει συνοδευόμενος από μια καθηλωτική πομπή βενετσιάνικων φαναριών –τα επονομαζόμενα «μανουάλια»- λαβάρων και φλάμπουρων -«σκόλες» για τους Κερκυραίους- που σε ένδειξη πένθους φέρονται στραμμένα στο πλάι και βέβαια από τους πένθιμους ήχους των τριών παλαιότερων φιλαρμονικών της πόλης.

 

Συνοδεύοντας καθόλη τη διάρκεια της περιφοράς, παίζουν η καθεμιά συγκεκριμένο πάντα κομμάτι: η Κόκκινη που είναι η «Παλαιά» φιλαρμονική το Adagio του Albinoni, η Μπλε, όπως ονομάζεται λόγω χρώματος των στολών η φιλαρμονική «Μάντζαρος» την Marcia Funebre του Verdi και η φιλαρμονική «Καποδίστριας» την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin. Μαζί τους, πιστοί και χορωδοί μοιάζουν με ποτάμι φωτισμένο με μεγάλα κεριά, τις «τόρτσες» όπως θα ακούσετε να αποκαλούνται, και ψέλνοντας όλοι μαζί περνούν από τα Μουράγια με κατεύθυνση τη Σπιανάδα για να καταλήξουν στο κέντρο της πόλης.

 
 
 

Μεγάλο Σάββατο

Η μέρα ανήκει στους περίφημους μπότηδες, κι εμείς σας προτείνουμε εκτός φυσικά από την παρακολούθησή του, ένα μοναδικό τρόπο για να σας μείνει αξέχαστο το θεαματικότερο χαρμόσυνο πασχαλινό έθιμο της χώρας. Με την «Πρώτη Ανάσταση» οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης θα σημαίνουν χαρμόσυνα, ενώ κάτω από τα μπαλκόνια θα γίνεται το αδιαχώρητο, καθώς θα πλησιάζει το πέταγμα των διάσημων πλέον, μεγάλων, συνήθως κόκκινων πήλινων κανατιών. Γεμάτα νερό για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο και κορδέλες στα δυο χερούλια τους, ρίχνονται από τα μπαλκόνια των σπιτιών, ξορκίζοντας την κακοτυχία και τα μοχθηρά πνεύματα, ενώ κανονιοβολισμοί από το Παλιό Φρούριο συμβάλουν ακόμη περισσότερο στη ζωηρή ατμόσφαιρα.

Πάρτε το κομμάτι που θα φέρει καλοτυχία στο σπίτι σας, αλλά μην αρκεστείτε στην παρακολούθηση του αξέχαστου θεάματος. Διατηρήστε την ανάμνηση της μοναδικής εμπειρίας, αποκτώντας ένα μοναδικό έργο τέχνης, όπως είναι οι συλλεκτικοί μπότηδες, που σπουδαίοι εικαστικοί του νησιού, δημιούργησαν ως φόρο τιμής στο κερκυραϊκό Πάσχα. Η ζωγράφος Αλέκα Λαμπίρη, που πρωτοστάτησε πέρυσι αποδίδοντας τις στολές των Φιλαρμονικών της πόλης σε μπότηδες, επέλεξε ως φετινό σύμβολο την κουκουνάρα ή «πίνια» στα κερκυραϊκά –στην Παλιά Πόλη διασώζονται τέσσερα κουκουνάρια που κοσμούν δρόμους και αρχοντικά, αποτελώντας παράλληλα ιταλικό σύμβολο ευημερίας, αφθονίας και φιλοξενίας. Δίνοντας έναυσμα για να ξεφύγουν οι μπότηδες από την ευτελή, εφήμερη μοίρα τους, σχεδιάζει και χρωματίζει τα μικρού μεγέθους κανάτια σε ύφος επηρεασμένο από το στυλ art deco σε μίνιμαλ απόδοση, ενώ διαμορφώνει το μακρόστενο πάνω μέρος τους ώστε να παραπέμπει στην «τόρτσα». Θα τα θαυμάσετε στην ιστοσελίδα: www.alcia.gr και θα τα βρείτε στο ατελιέ της καλλιτέχνιδος Alcia Art Space (Μανιαρίζη 14) τα πρωινά της Μεγάλης Εβδομάδας 10:00-14:00.

 

Στον ίδιο δρόμο γνωστό και ως καντούνι του Μπίζη, δύο άλλοι αξιόλογοι εικαστικοί, οι Όλγα Πετρίδου και Λεωνίδας Σπυρίδων Χειμαριός, ορμώμενοι από την επιθυμία και την ανάγκη να ενσωματώσουν σε ένα εικαστικό αντικείμενο τα έθιμα και την παράδοση της Κέρκυρας, παρουσιάζουν τη δική τους πρωτότυπη και συλλεκτική εκδοχή του παραδοσιακού μπότη. Στα χέρια τους, η ταπεινή πήλινη κανάτα αποκτά τρισδιάστατη όψη, καθώς παρουσιάζεται με τις εντυπωσιακές παραδοσιακές ενδυμασίες της Κερκυραίας και του Κερκυραίου, συνδυάζοντας αναφορές στην κεραμική, το κέντημα και την κερκυραϊκή χρυσοχοΐα. 

 
 

Κυριακή του Πάσχα

Η μέρα ενδείκνυται για μια χαλαρή περιπλάνηση στο γραφικό δαίδαλο του Καμπιέλο, τη συνοικία όπου έχτισαν τα αρχοντικά τους οι Ενετοί φτάνοντας την Κέρκυρα, ξεκινώντας από το καντούνι του Μπίζη, όπου κρύβονται κάποια από τα πιο κουκλίστικα και προσεγμένα καφέ της παλιάς πόλης. Στο Bizou, το μόνο ανοιχτό ανήμερα Πάσχα, θα απολαύσετε εκτός από νόστιμο brunch, την ιδιαιτέρως καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, ενώ καθώς αποτελεί και αντικερί δεν αποκλείεται να ανακαλύψετε κάποιο ενδιαφέρον vintage αντικείμενο που ανήκε παλαιότερα σε κερκυραϊκή οικογένεια.

 

Συνεχίστε περπατώντας ανάμεσα στις μικρές πλατείες της περιοχής, που της δίνουν το όνομά της (Campiello=πλατειούλα στα ιταλικά) κι αφήστε το γοητευτικό κουβάρι από δαιδαλώδη σοκάκια και «σκαλινάδες», αδιέξοδα και «βόλτα», αρχοντικά σε ροζ, σωμών, κίτρινες ή κοκκινωπές αποχρώσεις και απλωμένες μπουγάδες που διασταυρώνονται από πάνω σας, να σας παρασύρει στο πιο ρομαντικό σκηνικό της πόλης. Παρατηρώντας λεπτομέρειες σαν τους θυρεούς, τα οικόσημα και σκαλιστά γείσα που περιβάλουν τις εξώπορτες, θα φθάσετε στο ειδυλλιακότερο σημείο της περιοχής, την πλατεία της Παναγιάς Κρεμαστής. Μια πανδαισία χρωμάτων από τα γύρω κτήρια και τους ιβίσκους που ξεπροβάλλουν από παντού, πλαισιώνουν την περίτεχνη, μαρμάρινη στέρνα της Κρεμαστής ή αλλιώς, βενετσιάνικο πηγάδι, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται σήμερα, που κοσμεί το κέντρο της πλατείας. Αυτό που θα τραβήξει σίγουρα την προσοχή σας είναι ο κοκκινωπός τοίχος με ένα μοναδικό καντήλι, δίπλα στο οποίο παλιότερα κρέμονταν μια εικόνα της Παναγίας, δίνοντας στο σαν βγαλμένο από άλλη εποχή σκηνικό, το όνομά του.

 

Από εδώ εύκολα κατηφορίζετε στα Μουράγια, όπου είχαν χτιστεί τα βόρεια, παραλιακά, Ενετικά τείχη μεταξύ 1577-1588. Η θέα του Ιονίου με το καταπράσινο νησάκι Βίδο απέναντί σας είναι μαγευτική και προσφέρεται για μια ακόμη υπέροχη βόλτα, επιστρέφοντας αυτή τη φορά στην ανοιχτωσιά της Σπιανάδας και του Λιστόν.

 

Δευτέρα του Πάσχα

Η «Νιά Δευτέρα» όπως ονομάζεται στην Κέρκυρα η επομένη του Πάσχα μπορεί να αφιερωθεί στο ανοιξιάτικο πρόσωπο του νησιού, είτε μείνετε στην Παλιά Πόλη, είτε ξεμακρύνετε για χάρη του μοναδικού σκηνικού ενός αυθεντικού, παραδοσιακού χωριού που αναβιώνει λίγο βορειότερα. Ξεκινήστε από τους γεμάτους χάρη, γαλήνιους κήπους που κάποτε ανήκαν στο επιβλητικό Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, αλλά τώρα αποτελούν το δημόσιο πάρκο που ονομάζεται Κήπος του Λαού. Γεμάτος λουλούδια, εξωτικά δέντρα, αγάλματα και γλυπτά σύγχρονης τέχνης, είναι ένα από τα πιο ειδυλλιακά και γραφικά κομμάτια της πόλης της Κέρκυρας, με υπέροχη θέα προς το παλιό Ενετικό φρούριο και το νησάκι Βίδο. Κι αν ο καιρός το επιτρέπει και θελήσετε να βουτήξετε στα διάφανα νερά που απλώνονται μπροστά σας, απλά ακολουθήστε το κατηφορικό δρομάκι που οδηγεί στη μικρή παραλία Φαληράκι όπως κάνουν και οι ντόπιοι για μια γρήγορη, αναζωογονητική βουτιά δίπλα στο κέντρο της πόλης.

 

Αλλιώς, συνεχίστε στον Κήπο Μποσκέτο που διαθέτει και μια ευχάριστη παιδική χαρά, όπου όσο θα χαίρονται παιχνίδι τα παιδιά, εσείς από τα παγκάκια θα ρεμβάζετε απευθείας απέναντί σας το Παλαιό Φρούριο και τα ιστιοπλοϊκά που αράζουν στη μαρίνα Μανδρακίου. Διασχίζοντας την πάντα υπέροχη, τεράστια πλατεία της Σπιανάδας, περνώντας από το πάλκο μουσικής και το Περιστύλιο του Μαίτλαντ, μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας κατά μήκος της λεωφόρου Δημοκρατίας, με το βλέμμα να χάνεται πέρα από τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Κέρκυρας –ένα ακόμη σημείο που ενδείκνυται για κολύμπι- και τη μαρίνα θαλαμηγών, στο ζωηρό γαλάζιο του Ιονίου, που θυμίζει πόσο θελκτικό γίνεται το νησί καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

 

Με στοιχεία από το travel.gr