ΕΛΜΕ Κέρκυρας
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Στις 5 Μαρτίου 2020 τέσσερις αντιφασίστριες, εκ των οποίων μία συνάδελφος καθηγήτρια σήμερα σε σχολείο της Κέρκυρας, ενώ πήγαιναν σε πορεία αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων στο Ρέθυμνο, δέχτηκαν σωματική και φραστική επίθεση από δεκαπέντε ακροδεξιούς.
Οι τέσσερις αγωνίστριες δεν πτοήθηκαν. Κατέθεσαν μήνυση κατ’ αγνώστων και μετά από τρεις περίπου μήνες ερευνών εντοπίστηκαν και παραπέμπονται σε δίκη οι εφτά εξ αυτών. Μάλιστα, στα σπίτια κάποιων βρέθηκαν σφαίρες και γκλομπς. Η έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές η δική ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό, όπου και οι κατηγορούμενοι καταδικαστήκαν σε πολύμηνη φυλάκιση. Η εκδίκαση της έφεσης έχει οριστεί για την 18 Μαρτίου 2025 και οι κατηγορίες για τις όποιες δικάζονταν ήταν: διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, καθώς και εξύβριση κατά συρροή που τελέστηκε δημόσια με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
Η επίθεση των ακροδεξιών συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά της φασιστικής πρακτικής:
- Επίθεση στον αδύναμο. Πολλοί εναντίον λίγων, όπως κάνουν και με τους πρόσφυγες.
- Θρασύδειλη βία. Επίθεση με καλυμμένα τα πρόσωπά τους.
- Έμφυλες διακρίσεις. Οι τέσσερις αγωνίστριες έγιναν δέκτες ύβρεων αναφορικά με το φύλο τους.
- Αποστροφή στο «ξένο». Τους φασίστες ενόχλησαν τα πλακάτ υπεράσπισης των προσφύγων. Για αυτούς όμως ξένο δεν είναι μόνο οι αλλοδαποί και οι αλλόθρησκοι, αλλά και ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη.
Σύμφωνα δε με τις παθούσες, κατά την διάρκεια της δίκης, τόσο στις καταθέσεις τους , όσο και στις απολογίες των κατηγορουμένων, ακουστήκαν σχόλια ότι οι κατηγορίες «είναι αστείες» και ότι «στο Εφετείο η υπόθεση θα ξεπεταχτεί». Παρατήρησαν ότι η έκπληξή των κατηγορουμένων ήταν εύλογη, μιας και τέτοιες υποθέσεις σπάνια φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες λόγω αποθάρρυνσης, και ακόμα σπανιότερα οδηγούν σε καταδίκες «έντιμων ανδρών», «μεροκαματιάρηδων» που «είπαν απλώς μια κουβέντα στον δρόμο», κι ας ήταν τα πρόσωπά τους κατά την διάρκεια της επίθεσης καλυμμένα.
Ταυτόχρονα ένοιωσαν να υπάρχει να υπάρχει κατά την διάρκεια της δίκης, επίμονη προσπάθεια αντιστροφής των ρόλων θύτη και θύματος: το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης βαφτίζεται «υπερβολή», ενώ η βία χαρακτηρίζεται απλώς ως «μια κακιά στιγμή».
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας αυτονόητα συμπαραστέκεται στα θύματα της επίθεσης, όχι μόνο γιατί μία εξ αυτών είναι συνάδελφος, αλλά και γιατί ιστορικά γνωρίζουμε πως ο αγώνας που καθημερινά δίνουμε για τη μόρφωση είναι ταυτόχρονά και αγώνας ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Γιατί γνωρίζουμε ότι ο φασισμός είναι εχθρικός απέναντι στην άνοδο του μορφωτικού επίπεδου του λαού. Προτιμά όντα αμαθή και άβουλα, έρμαια της προπαγάνδας και του ανορθολογισμού.
Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία να σκύψουν με προσοχή στην επανεμφάνιση της φασιστικής βίας. Όσοι εχθρεύονται την ελευθερία της γνώμης εχθρεύονται την κοινωνία ως σύνολο.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας απαιτεί την καταδίκη των ενόχων φασιστών!
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ.
Κανένας μόνος, καμία μόνη.