ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr
Κατά τη διάρκεια των 470 ημερών γενοκτονικού πολέμου στη Γάζα:
-
-
- 137 σχολεία και πανεπιστήμια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις ισραηλινές δυνάμεις.
- 357 σχολεία και πανεπιστήμια υπέστησαν μερική καταστροφή.
- 12.800 μαθητές και μαθήτριες σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.
- 785.000 μαθητές και μαθήτριες στερήθηκαν το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
- 760 εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν.
- 150 επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και πανεπιστημιακοί καθηγητές εκτελέστηκαν.
Δρ. Ισμαΐλ Θαουάμπτα
Γενικός Διευθυντής του Κυβερνητικού Γραφείου Τύπου στη Γάζα
Είναι γνωστό πως οι Παλαιστίνιοι δίνουν τεράστια σημασία στη μόρφωση και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ως έθνος υπό κατοχή, ξέρουν καλά πως η μόρφωση των παιδιών αποτελεί στοιχείο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, καθώς αναπτύσσει τη γνώση για την ιστορία του παλαιστινιακού λαού, σφυρηλατεί την εθνικοαπελευθερωτική συνείδηση και εμπεδώνει τις ιδέες της σταθερότητας και της αντίστασης.
Μια από τις πρώτες ενέργειες του συστήματος διακυβέρνησης στη Γάζα ήταν να συγκεντρώσει τους εκπαιδευτικούς, να καταγράψει τις διαθέσιμες δυνάμεις και να καταστρώσει ένα πλάνο ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία των νηπιαγωγείων και των σχολείων.
Και την περασμένη Κυριακή (η Κυριακή δεν είναι αργία για τους μουσουλμάνους) το υπουργείο Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ξεκινά το νέο σχολικό έτος 2024/2025, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Λωρίδα της Γάζας και τις σοβαρές προκλήσεις που άφησε πίσω του ο πόλεμος εξόντωσης στην περιοχή.
Η σχολική χρονιά ξεκίνησε μέσα σε κατεστραμμένα σχολεία, στα οποία εξακολουθούν να ζουν πολλές εκτοπισμένες παλαιστινιακές οικογένειες.
Αίθουσες που λείπουν αντικαταστάθηκαν από σκηνές.

Kι όταν λείπουν θρανία και καρέκλες, επειδή τα κατέστρεψαν οι σιωναζιστικές ορδές, τα παιδιά κάθονται οκλαδόν πάνω σε μερικά χαλιά που προσφέρουν οι οικογένειες.

Πολύ πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στα πανεπιστήμια, καθώς ο σιωναζιστικός στρατός κατέστρεψε όλα τα πανεπιστημιακά κτίρια. Κάποια μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, κάποιες διαλέξεις καθηγητών άρχισαν να δίνονται σε διάφορους χώρους, όμως το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργαστηρίων και άλλων χώρων παραμένει. Οι Παλαιστίνιοι αισιοδοξούν ότι θα ξαναχτίσουν τα μεγάλα πανεπιστημιακά κτίρια και μέχρι τότε θα βρουν τρόπους για να κινηθεί η πανεπιστημιακή διαδικασία, έστω και πιο αργά. Η εφευρητικότητα δεν τους έλλειψε ποτέ.
ΥΓ. Και κάτι (κάθε άλλο παρά) άσχετο. Σιωναζιστής στρατιώτης, από τη μονάδα που εισέβαλε στον Καταυλισμό Αλ-Φάρια στη Δυτική Οχθη, σε μια γειτονιά που οι ντόπιοι αποκαλούν «Γειτονιά της Αντίστασης», άρπαξε μια σχολική τσάντα. Μιλάμε για άθλιο πλιατσικολόγο. Η τσάντα ανήκει στη μικρούλα Σαμς, που όταν είδε τη φωτογραφία με την τσάντα της στην πλάτη του σιωναζιστή κλέφτη ξέσπασε σε κλάματα. Είμαστε σίγουροι ότι οι γονείς της αγόρασαν στη Σαμς καινούργια τσάντα, όμως η εικόνα του κλέφτη πρόσθεσε ένα ακόμα στίγμα στην εικόνα του στρατού των δολοφόνων.
