12-02-2024 23:16
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Διεθνή
«Διάλογος» Νατοϊκής μεθόδευσης για Αιγαίο και Κύπρο
Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στην Αθήνα των υπουργών εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας, Φιντάν και Γεραπετρίτη. Η συνάντηση εντασσόταν στην εντολή που είχαν λάβει οι δύο υπουργοί τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη να διερευνήσουν την ύπαρξη κοινού εδάφους για το ενδεχόμενο να ανοίξει η συζήτηση της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Οι επίσημες τοποθετήσεις των δύο υπουργών, τόσο μετά τη συνάντηση, όσο και στις συνεντεύξεις που έδωσαν την παραμονή της συνάντησης, επιβεβαίωσαν το χάσμα των αντίστοιχων θέσεων. Ο Γεραπετρίτης, που μερικές μέρες πριν δήλωνε πως θα προωθήσει συμφωνίες κι ας τον πουν «μειοδότη», τα μάζεψε, καθώς εντείνονταν οι εσωκομματικές αντιρρήσεις στη ΝΔ, και η κυβερνητική βεβαιότητα ότι δεν θα μπορούσαν στην παρούσα φάση να περάσουν στη Βουλή τυχόν συμφωνίες. Ωστόσο σε μια κοινή προσπάθεια εφησυχασμού των δύο λαών και οι δυο πλευρές καλλιεργούν την ψεύτικη εικόνα ότι το συνεχιζόμενο «καλό κλίμα» και το μομέντουμ των «ήρεμων νερών» διευκολύνει τάχα την προώθηση «λύσεων» στα υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα.
Γκριζάρισμα του Αιγαίου
Ο ξέφρενος ανταγωνισμός εξοπλισμών και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, σε συνδυασμό με τις αχαλίνωτες επεκτατικές φιλοδοξίες της τουρκικής άρχουσας τάξης, προς κάθε κατεύθυνση, ενισχύουν απαίτηση επαγρύπνησης. Το casus belli αν και επικρέμαται απειλητικά, αποσιωπάται. Αντίθετα παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, μέσω του λεγόμενου διερευνητικού διαλόγου και των «οραματικών» διακηρύξεων για μια «γειτονιά διαρκούς ειρήνης και ευημερίας», νομιμοποιούνται, κατοχυρώνονται και πολλαπλασιάζονται οι τουρκικές βλέψεις σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας. «Υπάρχουν διάφορα ζητήματα στο Αιγαίο που είναι αλληλένδετα», υποστηρίζει ο Φιντάν. Και απορρίπτοντας τις δημόσια προβαλλόμενες θέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι οι συζητήσεις αφορούν αποκλειστικά τον προσδιορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός μιλά για «ολιστική προσέγγιση», καθώς «όλα τα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν ένταση και κρίση πρέπει να συζητιούνται υπό τη βάση αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας». Σε τελευταία ανάλυση ο Φιντάν απαιτεί συνδιαχείριση του Αιγαίου. Ξεκινώντας από το «κεκτημένο» των ευρωατλαντικών συμφωνιών Μαδρίτης και Ελσίνκι, υποστηρίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια «λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα και των δύο πλευρών», ενώ (σε ερώτημα για τα περιβαλλοντικά πάρκα στο Αιγαίο) ξεκαθαρίζει: «Δεν είναι σωστό να ενεργεί κάποιος σαν να μην υπάρχουμε εμείς στην άλλη όχθη του Αιγαίου».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Τουρκία με νέα NAVTEX (για χαρτογράφηση βυθού στην περιοχή της Καρπάθου) αρνείται το δικαίωμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου χωρίς την άδειά της. Ανάλογη αντίδραση είχε προηγούμενα και για τη διασύνδεση Λέσβου, Χίου, Σάμου. Ταυτόχρονα ξεφτιλίζοντας τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αποσκοπούν δήθεν στον περιορισμό των ναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, η Άγκυρα ξεκίνησε την αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» (4 μέχρι 15 Νοέμβρη) προβάλλοντας το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Καθώς ο Γεραπετρίτης αναφέρεται γενικά, χωρίς χαρακτηρισμό, στο μειονοτικό, ο Φιντάν μιλά προκλητικά για «μειονότητά μας που ζει στην Ελλάδα» και για «ομογενείς» επιμένοντας να προβάλλει το νεοοθωμανικό όραμα των «συνόρων της καρδιάς».
Κύπρος: παγιώνεται η διχοτόμηση
Τέλος, δηλώνεται ότι η τουρκική κατοχική σημαία θα παραμένει αναρτημένη στην Κύπρο. Ο Φιντάν υποστηρίζει απερίφραστα για το Κυπριακό ότι: «Πρώτον, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης, επειδή υπάρχουν βαθιές διαφωνίες σχετικά με το τι πρέπει να είναι προς διαπραγμάτευση. Μάλιστα, έχει καταγραφεί από τον ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών. Η ευρείας μορφής άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα θα παρέχει μόνο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Δεύτερον, και το πιο σημαντικό, θα πρέπει πλέον να γίνει κατανοητό ότι η σελίδα της “επανένωσης” του νησιού της Κύπρου έχει κλείσει…Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί. Μπορούν να ζήσουν δίπλα δίπλα με συνεργασία, ως γείτονες». Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν δείχνει αμετακίνητος σε σχέση με το Κυπριακό ζητώντας αναγνώριση των κατεχόμενων από την 11η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, ενώ παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία του Ερσίν Τατάρ στο Μπισκέτ του Κιργιστάν, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος.
Τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό
Σ’ αυτές τις συνθήκες το ΠΑΣΟΚ και τα θραύσματα του ΣΥΡΙΖΑ συρόμενα από τη ΝΔ, περί άλλα τυρβάζουν. Παράλληλα διευρύνονται οι ρωγμές στη δεξιά πολυκατοικία. Ο Σαμαράς ξιφουλκεί ενάντια στον ελληνοτουρκικό διάλογο μιλώντας για «καταστροφικές λύσεις που μαγειρεύονται». Και ο Καραμανλής, σε πρόσφατη παρουσίαση βιβλίου, χαρακτήρισε εύλογες και υπαρκτές τις ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά θέματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφεύγει σε ανέξοδες, έωλες και παραπειστικές διαβεβαιώσεις ότι «δεν υπάρχουν δείγματα εθνικών υποχωρήσεων» και ο Βορίδης συνιστά στον αλλοτινό μέντορά του, Σαμαρά, να κοιμάται ήσυχος… γιατί δήθεν καμιά συζήτηση δεν γίνεται για ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο Μητσοτάκης μιλάει για «πατριώτες της φακής», κυβερνητικά στελέχη χλευάζουν τον πολεμοκάπηλο Βελόπουλο (και τους εντός των τειχών Νεοδημοκράτες) και ειρωνεύονται τις «ανησυχίες» του Σαμαρά για να συσπειρώσουν τις γραμμές τού δρομολογημένου επώδυνου συμβιβασμού. Το βασικό κυβερνητικό «επιχείρημα» είναι ότι έχει εξοπλίσει τη χώρα όσο καμία άλλη στο παρελθόν, παραβλέποντας βέβαια ότι φορτώνει στον λαό τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες, προκειμένου να εξυπηρετήσει Νατοϊκές επιλογές.
Στο μεταξύ η Μπακογιάννη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι «για να είμαι ξεκάθαρη, το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη, τα συμφέροντα εκεί δεν είναι μόνο Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά παγκόσμια». Έτσι για να μην υπάρχει καμιά ανησυχία για το καθεστώς του Αιγαίου ανέβασε την κλίμακα διεθνοποίησης των νησιών από Νατοϊκά, που τα είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα ο αδελφός της.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
Ο κερκυραϊκός Δεκέμβρης του 1944
Γράφει ο Χρήστος Γαρουνιάτης (πρώτη δημοσίευση Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022) Όπως γενιές ολόκληρες μάθαμε από την κυρίαρχη αστική τάξη και τα συναφή ιστορικά αναγνώσματα του...