Θέμης Τζήμας - kosmodromio.gr
Το φυσικό περιβάλλον και η καλλιεργήσιμη γη δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση στην ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα.
Ηισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα συμπεριέλαβε και μια σειρά ακόμα διαστάσεων, όλες εκ των οποίων είναι απολύτως χαρακτηριστικές της προσπάθειας του Ισραήλ να καταστρέψει συνολικώς τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας. Το φυσικό περιβάλλον και η καλλιεργήσιμη γη δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση.
Πριν από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ το 2023, η καλλιεργήσιμη γεωργική γη κάλυπτε περίπου το 47% της Λωρίδας της Γάζας και παρήγαγε αρκετά τρόφιμα για να εξυπηρετήσει έως και το ένα τρίτο της τοπικής ζήτησης. Συνέβαλε ως εκ τούτου στη διατροφική ασφάλεια των Παλαιστινίων, που ζουν υπό πολιορκία για σχεδόν δύο δεκαετίες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μετά την ισραηλινή επίθεση, το 82% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, το 55% των συστημάτων άρδευσης στα αγροκτήματα και το 78% των θερμοκηπίων έχουν υποστεί ζημιές, αφήνοντας άγονες τις εκτάσεις γης. Σχεδόν το 70% των πηγαδιών έχουν υποστεί ζημιές, ενώ το 96% των βοοειδών και το 99% των πουλερικών έχουν πεθάνει.
Επιπροσθέτως, η έκταση των Ισραηλινών επιθέσεων εγείρει φόβους για μόνιμη καταστροφή των εδαφών πέρα από κάθε πιθανή αποκατάσταση. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Αρχή Ποιότητας του Περιβάλλοντος -μια ανεξάρτητη υπηρεσία που ιδρύθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή τη δεκαετία του 1990- δημοσίευσε μια έκθεση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρίψη περισσότερων από 85.000 τόνων πυρομαχικών από το Ισραήλ στη Γάζα έχει οδηγήσει σε «ρύπανση του εδάφους με τοξικές χημικές ουσίες που θα καταστήσουν τη γεωργία δύσκολη για τις επόμενες δεκαετίες». Η έκθεση επεσήμανε επίσης ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε διάφορους τύπους όπλων, συμπεριλαμβανομένου του λευκού φωσφόρου, που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη περιβαλλοντική ζημιά.
Εκτός από την καταστροφή σπιτιών, καταστημάτων, αρτοποιείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, δρόμων και άλλων πολιτικών υποδομών, το Ισραήλ αποδεκάτισε σχεδόν όλη τη γεωργική ικανότητα της Γάζας.
Η ισραηλινή εκδικητικότητα δε σταμάτησε με την εκεχειρία. Συνεχίζεται ακόμα. Ενώ η πρώτη φάση της «κατάπαυσης του πυρός», η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου, επέτρεψε ένα κύμα βοήθειας στη Γάζα, το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των φορτηγών που μεταφέρουν καύσιμα -κρίσιμα για την τροφοδοσία γεννητριών και εξοπλισμού- καθώς και ζώντων ζώων και ζωοτροφών. Στις 2 Μαρτίου, μετά τη λήξη της πρώτης φάσης της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επαναφέρει τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας -απαγορεύοντας την είσοδο σε φορτηγά. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προτιμά να αποπειράται να προκαλέσει μια νέα έναρξη των εχθροπραξιών, όχι φυσικά για να πολεμήσουν οι ίδιες οι κατοχικές δυνάμεις αλλά για την περίπτωση που θα πετύχει ενδεχομένως μια πιο ενεργή παρέμβαση των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα συνίστανται βεβαίως μεταξύ άλλων και στις έντονες ανατιμήσεις. Οι τιμές των τροφίμων στη Γάζα διπλασιάστηκαν ή και τριπλασιάστηκαν ήδη από την πρώτη μέρα μετά το τέλος της πρώτης φάσης της ανακωχής, δεδομένου ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την επιβολή πείνας ως μέσο διεξαγωγής πολέμου. Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αγρότες που έχουν επιστρέψει στη γη τους καλούνται να αντιμετωπίσουν την καταστροφή του εξοπλισμού τους, των θερμοκηπίων και του γεωργικού εδάφους, καθώς και την έλλειψη αφαλατωμένου νερού, ενώ το Ισραήλ έχει επίσης επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο σπόρων, λιπασμάτων και άλλων ειδών που απαιτούνται για τη γεωργία.
Πρόκειται για μια μακροχρόνια πολιτική μετατροπής της Λωρίδας της Γάζας σε μη βιώσιμο μέρος στον πλανήτη. Ως πολιτική ξεκίνησε πριν από το 2023 αλλά εντάθηκε ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτή. Πρόκειται για ένα συνεχιζόμενο έγκλημα, το οποίο εντάσσεται στην πολιτική εθνοκάθαρσης/ γενοκτονίας. Οι Παλαιστίνιοι θα βρουν τον τρόπο προκειμένου να αντέξουν και αυτές τις πολιτικές ή τουλάχιστον έτσι ελπίζουμε και η αντίσταση θα κατορθώσει να χτίσει εκ νέου τις δομές της. Όπως και να έχει όμως το έγκλημα συνεχίζεται και το ίδιο θα συμβεί με τον λαό που δεν ξεριζώνεται από τη δική του γη.