Σε κλίμα έντασης και αποφασιστικότητας, εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, διαδηλώνοντας για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της εκπαίδευσης και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Με αιχμ΄΄ες την εναντίωση στην αξιολόγηση - χειραγώγηση - κατηγοριοποίηση, τις Απολύσεις (Χοντζόγλου - Χαρτζουλάκη - Αντωνίου) και τις διώξεις. Παρά την απρόκλητη επίθεση με χημικά από τις δυνάμεις καταστολής, οι διαδηλωτές παρέμειναν ενωμένοι και υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τα Προπύλαια, ενώ οι εκπαιδευτικοί σχεδίαζαν να διαδηλώσουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου ώστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των πολιτικών της και να απαιτήσουν λύση.
Ωστόσο, μόλις έφτασαν εκεί ώστε να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό, όπως είχαν ζητήσει, επικράτησε ένταση καθώς οι αστυνομικοί που φυλούσαν το κτίριο τους επιτέθηκαν με χημικά.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να θέσουν τα καίρια ζητήματα της εκπαίδευσης, όπως η χρηματοδότηση, οι συνθήκες εργασίας και οι ανάγκες των μαθητών. Το αίτημα τους, ωστόσο, δεν έτυχε ανταπόκρισης από την κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να παραμένει αδιάφορο για τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις του κλάδου.
Αντί για διάλογο και ουσιαστική συζήτηση, οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια αυταρχική αντίδραση. Οι δυνάμεις καταστολής απέκλεισαν την πρόσβαση προς το Μέγαρο Μαξίμου και προχώρησαν στη χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη του αυταρχισμού που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των μαθητών τους και τη δουλειά τους.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών επισημαίνει ότι η μάχη για την εκπαίδευση είναι και μάχη για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, την ποιότητα των σχολείων και την αξιοπρέπεια των δασκάλων και καθηγητών. Οι δυνάμεις καταστολής, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, δεν πρόκειται να τους αποτρέψουν από το να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους για καλύτερες συνθήκες στην εκπαίδευση και τη ζωή τους.
Η κινητοποίηση της 29ης Μαρτίου εκφράζει την έντονη ανησυχία των εκπαιδευτικών για τις συνθήκες εργασίας τους και τις συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών.

Σημαντικό στοιχείο των αιτημάτων είναι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ο οποίος είχε καταργηθεί, και η αύξηση των μισθών για την αποκατάσταση της εργασιακής αξίας των εκπαιδευτικών, καθώς και η βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία, που πλήττονται από ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό.

Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, κάνοντας λόγο για την ανάγκη υπεράσπισης του απεργιακού δικαιώματος, το οποίο θεωρούν θεμελιώδες για την προστασία των εργασιακών και μορφωτικών τους δικαιωμάτων. Με τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις τους, επισημαίνουν τη σημασία του αγώνα για μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη εκπαίδευση, ελεύθερη από την καταπίεση και τις πολιτικές που υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση.
Οι Παρεμβάσεις ΠΕ και ΔΕ, οι οποίες επίσης καλούν στο συλλαλητήριο, ασκούν δριμεία κριτική στο διεκδικητικό πλαίσιο που μπαίνει από τις Ομοσπονδίες σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανέναν αίτημα ενάντια στην αξιολόγηση. «Ακόμα και το θέμα των πρωτοφανών διώξεων παρουσιάζεται ως έκφραση αυταρχισμού γενικώς! Απουσιάζουν όμως και τα αιτήματα ενάντια στην άμεση ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης», προσθέτουν.«Με τα πρωτοβάθμια σωματεία μας παίρνουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας! Με τον συντονισμό των σωματείων και τις συλλογικές μας αποφάσεις θα συνεχίσουμε τον αποφασιστικό αγώνα διαρκείας, σύγκρουσης και ανατροπής της πολιτικής τους, με συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, απεργίες και αποκλεισμούς, για να σταματήσουμε τις διώξεις, τα πειθαρχικά, την αξιολόγηση, την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και όλα τα άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Αγωνιζόμαστε εναντίον της δολοφονικής αντιλαϊκής πολιτικής της λιτότητας, της φτώχειας και του πολέμου», σημειώνουν.