• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Ακατάλληλα & επικίνδυνα σχολικά κτήρια

March 14, 2022 851

Η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με αναλυτικό υπόμνημά της αναφέρεται στα άμεσα και επείγοντα προβλήματα στέγασης και κτηριακών υποδομών που αντιμετωπίζουν τα δημόσια σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δ. Λαγκαδά και επισημαίνει

"Τα προβλήματα αυτά αποτελούν μέρος μόνο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συνολικά τα δημόσια σχολεία και πηγάζουν από τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων (περικοπές δαπανών για λειτουργικά έξοδα και μόνιμους, μαζικούς διορισμούς, κλείσιμο και συγχώνευση σχολείων, προώθηση αξιολόγησης, επιδείνωση εργασιακών σχέσεων, πολλαπλά εξεταστικά πλέγματα για τους μαθητές, όπως η Τράπεζα θεμάτων, οι εξετάσεις P.I.S.A και η Ε.Β.Ε κ.λπ.). Οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία όλα αυτά τα χρόνια έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ το στεγαστικό πρόβλημα των δημόσιων σχολείων επιδεινώθηκε με την κατάργηση του ΟΣΚ και την ανάθεση της ευθύνης αυτής στην ΚΤΥΠ με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα."  

Επίσης καλεί σε συνάντηση – σύσκεψη – συζήτηση (με μέτρα προστασίας) με συλλόγους γονέων και γονείς από τα σχολεία του Ευόσμου για τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου και τα οξυμένα κτηριακά προβλήματα την Πέμπτη 17/3, στις 6.00 μμ., στο 3ο - 4ο Γυμνάσιο Ευόσμου (ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 26)

Αναλυτικά:

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Προς

Δ/ντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης κα Χ. Κεχαΐδου

Περιφερειακό Δ/ντή Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κο Θ. Μπαχαράκη

Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κο Τζιτζικώστα

Δήμαρχο Λαγκαδά κο Ι. Ταχματζίδη

Υπουργό Παιδείας κα Ν. Κεραμέως

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε΄ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

Σας καταθέτουμε υπόμνημα για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα στέγασης και κτηριακών υποδομών που αντιμετωπίζουν τα δημόσια σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δ. Λαγκαδά.

Τα προβλήματα αυτά αποτελούν μέρος μόνο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συνολικά τα δημόσια σχολεία και πηγάζουν από τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων (περικοπές δαπανών για λειτουργικά έξοδα και μόνιμους, μαζικούς διορισμούς, κλείσιμο και συγχώνευση σχολείων, προώθηση αξιολόγησης, επιδείνωση εργασιακών σχέσεων, πολλαπλά εξεταστικά πλέγματα για τους μαθητές, όπως η Τράπεζα θεμάτων, οι εξετάσεις P.I.S.A και η Ε.Β.Ε κ.λπ.). Οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία όλα αυτά τα χρόνια έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ το στεγαστικό πρόβλημα των δημόσιων σχολείων επιδεινώθηκε με την κατάργηση του ΟΣΚ και την ανάθεση της ευθύνης αυτής στην ΚΤΥΠ με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται με τα οξυμένα κτηριακά προβλήματα στο Δήμο Λαγκαδά, όπως αυτή συζητήθηκε σε δύο συναντήσεις (4/2 και 19/2) του Δ.Σ. της Ε ΕΛΜΕ με τους συλλόγους γονέων των σχολείων του Δήμου Λαγκαδά, καθώς στη συνάντηση (10/2) που πραγματοποιήθηκε με τη δημοτική. Κοινή είναι η διαπίστωση των εκπαιδευτικών και των γονιών ότι δεν έχουν παρθεί μέτρα που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, στα οποία οι μαθητές κάνουν μάθημα τόσο σε λυόμενες αίθουσες, όσο και στο συστεγαζόμενο σχολείο του 3ου Γυμνάσιου Λαγκαδά (Κολχικό).

Α. ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ - ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ 1ου και 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

Το στεγαστικό κτηριακό πρόβλημα των σχολείων του Λαγκαδά (1ο και 2ο Γυμνάσιο), ενώ είναι καταγεγραμμένο εδώ και χρόνια, γνωστοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση ακαταλληλότητας των δυο κτηρίων το Σεπτέμβριο του 2021. Οι αρμόδιες αρχές κατέληξαν στη λύση της στέγασης σε kibo για το 1ο Γυμνάσιο και της μετεγκατάστασης και συστέγασης του 2ου Γυμνασίου με το 3ο Γυμνάσιο-ΛΤ Λαγκαδά (Κολχικό).

Οι έκτακτες λύσεις που δόθηκαν για τη στέγαση του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά δεν εξασφαλίζουν την ασφαλή προσωρινή λειτουργία των σχολείων και δεν μπορούν να καλύψουν τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των καθηγητών. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και όλη η τοπική κοινωνία είναι τελείως εγκαταλειμμένοι σχετικά με τη μόνιμη λύση του κτηριακού προβλήματος του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά. Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τοπική αυτοδιοίκηση, Διευθυντές Β/θμιας και Περιφερειακής Εκπ/σης, Περιφερειακή Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας και προπαντός στο Υπουργείο Παιδείας, ελάχιστα όμως, μέχρι τίποτε δεν έχει γίνει στην κατεύθυνση του προγραμματισμού και της προώθησης της απαραίτητης λύσης. Σε κανένα από τα υπό κατασκευή ή επισκευή σχολικά κτίρια δεν ξεκίνησαν οι αναγκαίες τεχνικές εργασίες, ούτε έγινε και κάποιο έργο υποδομής.

• Για το 1ο Γυμνάσιο, στη λειτουργία του δημιουργήθηκαν μια σειρά προβλήματα με την έναρξη της χρονιάς τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν λυθεί. Τα καινούργια kibo με τα γνωστά προβλήματα μόνωσης, θερμαίνονται με ένα κλιματιστικό το οποίο δεν επαρκεί να ζεστάνει το χώρο, καθώς οι οδηγίες για την προστασία από τον κορωνοϊό απαιτούν να είναι ανοιχτά τα παράθυρα και οι πόρτες, οπότε μαθητές και εκπαιδευτικοί κάνουν μάθημα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και υψηλές το καλοκαίρι. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτά στεγάζονται τμήματα με 25-27 μαθητές. Επί δυο χρόνια η επιστημονική κοινότητα θέτει ως έναν από τους απαράβατους όρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας την τήρηση των αποστάσεων και το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα απαιτούν έως 15 παιδιά στο τμήμα, όμως το Υπουργείο Παιδείας και ο Δήμος δεν εξασφάλισαν όσες αίθουσες ήταν απαραίτητες για να στεγάσουν το μαθητικό πληθυσμό. Δεν μπορεί να επικαλούνται το πρωτόκολλο και την Κ.Υ.Α. για τα ανοιχτά παράθυρα και να αφήνουν στριμωγμένα 30 άτομα σε ένα kibo.

• Στο 1ο Γυμνάσιο είναι ελλιπής και ο αριθμός τουαλετών, δεν υπάρχουν αίθουσες γραφείων για εκπαιδευτικούς. Όταν βρέχει στάζουν νερά μέσα σε αίθουσες kibo, δημιουργούνται λιμνάζοντα νερά έξω από τις αίθουσες στον αύλειο χώρο.

• Προβλήματα υπάρχουν και στο δεύτερο Γυμνάσιο που στεγάζεται πλέον μαζί με το 3ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Κολχικό. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ούτε γραφείο Δ/νσης, ούτε καθηγητών/τριών. Οι εκπαιδευτικοί εδώ και έξι μήνες αναγκάζονται να εκτελούν τα διοικητικά και εκπαιδευτικά τους καθήκοντα σε καρέκλες δίπλα στο χώρο του κυλικείου! Δεν λειτουργούν εργαστήρια πληροφορικής, φυσικών επιστημών, αισθητικής αγωγής. Δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα οι αίθουσες διδασκαλίας για να μπουν όλα τα απαραίτητα υλικά (βίντεο, προτζέκτορες, κ.ά.) και ούτε έχει μεταφερθεί όλο το υλικό διδασκαλίας του σχολείου από το κτήριο του 2ου Γυμνασίου για να καλύψει μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.

• Για το 2ο Γ/Σ ήδη υπάρχει η έγκριση για την ανέγερση νέου κτηρίου σε οικόπεδο δίπλα στο ΓΕΛ, η έναρξη κατασκευής του δεν έχει οριστεί και εκκρεμεί η χρηματοδότηση του έργου.

• Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα γονείς και εκπαιδευτικούς είναι η πολύμηνη καθυστέρηση να ξεκινήσουν εργασίες για τα δύο σχολεία. Και για τα δυο σχολεία καθυστερεί ανησυχητικά η ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας και η κατάθεση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την επισκευή ή ανέγερση νέων κτηρίων. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη απάντηση ποια είναι η πρόταση που κατατίθεται από τη δημοτική αρχή και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για τα δυο σχολεία. Συγκεκριμένα, δεν έχει

απαντηθεί αν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο επισκευής των παλιών κτηρίων και των δυο Γυμνασίων. Επίσης, σε περίπτωση επιλογής της λύσης της επισκευής του υπάρχοντος κτηρίου του 1ου Γυμνασίου ή κατασκευής νέου στον ίδιο χώρο, δεν εξηγήθηκε πώς θα λειτουργεί παράλληλα το σχολείο, πού θα κάνουν μάθημα μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ θα διεξάγονται τεχνικές εργασίες στο χώρο γύρω από τα kibo, πού θα στεγάζεται το γραφείο της Δ/νσης και του συλλόγου διδασκόντων που ακόμα και σήμερα βρίσκονται εντός του ακατάλληλου κτηρίου.

• Είναι ανησυχητικό να ομολογείται από επίσημα χείλη ότι η συγχώνευση μεταξύ 2ου και 3ου Γυμνασίου Λαγκαδά θα ήταν “μια θετική πρόταση” και εντείνονται οι υποψίες ότι η κωλυσιεργία είναι μεθοδευμένη, ώστε να προβληθεί στο τέλος η παραπάνω πρόταση ως η μόνη ρεαλιστική και άμεσα πραγματοποιήσιμη. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να έχουν σχολείο στη γειτονιά τους και στο χωριό τους. Είναι ανεπίτρεπτο μαθητές από διάφορα χωριά της γύρω περιοχής να ξυπνάνε από τα χαράματα για να πάνε σχολείο. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σχέδια συγχώνευσης σχολείων, ενώ είναι γνωστή η αντίθεση των εκπαιδευτικών, των γονιών και της τοπικής κοινωνίας.

• Ιδιαίτερα έντονο παρουσιάζεται το πρόβλημα της χρηματοδότησης των σχολείων, αφού ούτε το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε σχετικές δεσμεύσεις για να δοθούν τα αντίστοιχα ποσά που αναλογούν σε κάθε υπό κατασκευή ή επισκευή σχολείο.

Β. ΧΡΟΝΙΑ ΚΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

• ΕΠΑΛ ΛΑΓΚΑΔΑ: το κτήριο έχει σοβαρότατα προβλήματα καθίζησης και μόνωσης τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

• ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΟΧΟΥ: παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων, όταν νερά εισέρχονται στο χώρο του σχολείου, καθώς το πίσω μέρος της αυλής έχει κλίση προς τα μέσα.

• ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΣΣΗΡΟΥ : Χρόνιο πρόβλημα με τον καυστήρα θέρμανσης του σχολείου.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η μηδενική ενίσχυση των σχολείων από τη σχολική επιτροπή για την άμεση λύση προβλημάτων των σχολείων, ιδιαίτερα των περιφερειακών. Ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια χτυπά τις λαϊκές οικογένειες, τα πιο πληττόμενα τμήματα του πληθυσμού δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τις πανάκριβες ασφαλείς μάσκες, ούτε να πληρώνουν τα συνεχώς απαιτούμενα διαγνωστικά τεστ.

Την ίδια στιγμή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η εξέλιξη με την άρνηση του Υπουργείου παιδείας να σταματήσει την εφαρμογή σκληρών εξεταστικών πλεγμάτων (εξετάσεις PISA, διεθνής και εγχώρια, τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ) που προωθεί. Θα οδηγήσει τους μαθητές να αφομοιώσουν αίσθημα αποτυχίας και να εγκαταλείψουν το σχολείο μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση, ώστε να κατευθυνθούν στις δομές κατάρτισης στερώντας τους το όνειρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και βελτίωσης της ζωής τους.

Η δημοτική αρχή δεν προωθεί ούτε διεκδικεί τις απαραίτητες λύσεις για τα οξυμένα κτηριακά προβλήματα. Τη στάση της αυτή δικαιολόγησε στη συνάντησή της με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ λέγοντας ότι δεν υπάρχουν πόροι, ελεύθεροι χώροι και ότι “αυτές οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο”. Οι αρμόδιοι (Υπουργείο Παιδείας, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, Περιφερειακή Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας) δεν έχουν φροντίσει για εξεύρεση αιθουσών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα και να ξεκινήσει η ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων. Στο μεσοδιάστημα, μέχρι να

κατασκευαστούν ή να επισκευαστούν τα υπάρχοντα δημόσια κτήρια οφείλουν να προχωρήσουν σε λύσεις που θα καλύπτουν με ασφάλεια τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Η εκπαιδευτική κοινότητα σύσσωμη δεν εκφράζουμε μόνο την αγωνία και την αγανάκτησή μας για αυτή την κατάσταση, αλλά δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Από κοινού γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές απαιτούμε να πάρουν θέση όλοι οι αρμόδιοι, να αποδεχθούν τα αιτήματά μας και να λύσουν τα προβλήματα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

• Ανέγερση δύο νέων σχολείων που θα στεγάσουν το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά. Σαφές και άμεσο χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβάνει όλα τα στάδια παράδοσης των σχολείων (μελέτη, έναρξη και περάτωση εργασιών, κ.ά.) και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση για την ανέγερσή τους.

• Να σταματήσουν σχέδια συγχωνεύσεων του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Λαγκαδά και να δεσμευτούν όλοι ότι δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση τέτοιων σχεδίων.

• Απαιτούμε προσωρινή λειτουργία του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά που σε συνθήκες ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών. Να υπάρξει πρόνοια για την προμήθεια αιθουσών βαρέως τύπου ή εύρεσης άλλου κτηρίου ως την οριστική αποκατάσταση των υπαρχόντων (1ου και 2ου Γυμνασίου) γιατί ήδη υπάρχει καθυστέρηση στο σχεδιασμό και στην έναρξη εργασιών για το 1ο και 2ο Γυμνάσιο.

• Έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος και τον δήμο προς τα σχολεία, ώστε να καλυφθούν οι όλες οι ανάγκες.

• Να ενισχυθούν τα kibo με πρόσθετα κλιματιστικά.

• Να ολοκληρωθούν άμεσα οι εργασίες στα kibo που προορίζονται για γραφεία εκπαιδευτικών του 2ου Γ/Σ.

• Να εξεταστούν και να διορθωθούν τα προβλήματα καθίζησης και μόνωσης στο ΕΠΑΛ Λαγκαδά.

• Να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες στο Γ/Σ Σοχού για να μην πλημμυρίζει.

• Να αποκατασταθούν τα προβλήματα θέρμανσης στο Γυμνάσιο Λύκειο Ασσήρου.

• Να λυθούν τα προβλήματα των σχολείων του δήμου Λαγκαδά όπως απαιτούν τα σχολεία.

• Συγκεκριμένο και εκτεταμένο σχέδιο για τη σχολική στέγη, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον αίθουσες και να μειωθεί το πλήθος παιδιών ανά τμήμα, με ανώτερο νούμερο 15 μαθητ(ρι)ες ανά τμήμα.

• Να μειωθεί η ύλη στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

• Να μην πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις (τράπεζα θεμάτων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και PISA για Στ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου). Να μην εφαρμοστεί η Ελεύθερη βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια και να αυξηθεί ο αριθμός εισαχθέντων στα ΑΕΙ.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                  Η γραμματέας

 

Χρήστος Ζαγανίδης                Ειρήνη Σωπιάδου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΣ Ε ΕΛΜΕ

Ε΄ ΕΛΜΕ –Θ

 ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Συνάντηση – σύσκεψη – συζήτηση (με μέτρα προστασίας) με συλλόγους γονέων και γονείς από τα σχολεία του Ευόσμου για τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου και τα οξυμένα κτηριακά προβλήματα την Πέμπτη 17/3, στις 6.00 μμ., στο 3ο - 4ο Γυμνάσιο Ευόσμου (ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 26)

Αγαπητοί γονείς

Βρισκόμαστε στον έβδομο μήνα λειτουργίας των σχολείων και τα μοναδικά μέσα προστασίας που εφαρμόζει το Υπουργείο είναι τα σελφ τεστ και τα ανοιχτά παράθυρα, ενώ δεν έχει κάνει καμία πρόταση δεκτή των ΕΛΜΕ για λειτουργία των σχολεία με ασφάλεια. Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε 26.500 νεκρούς και χιλιάδες ανθρώπους που ασθενούν από άλλη νόσο σε απόγνωση, καθώς το ΕΣΥ δεν στηρίζεται.

Τα σχολεία έκλεισαν για πάρα πολλούς μήνες και η κυβέρνηση μας επέβαλε την "τηλεκπαίδευση", που όπως αποδείχθηκε, είχε ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ψυχολογία, την κοινωνική ζωή και τη μόρφωση των παιδιών μας. Ως εκπαιδευτικοί ζητούσαμε να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία με χωρισμό των τμημάτων ως 15 μαθητές, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, δωρεάν τεστ και ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ. Δεν έκαναν τίποτε από αυτά! Αντίθετα, αύξησαν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, συγχώνευσαν τμήματα και έκλεισαν σχολεία. Μετέτρεψαν τους εκπαιδευτικούς σε νοσηλευτές, γραμματείς και ιχνηλάτες, που προκειμένου να διεκπεραιώσουν τα πρωτόκολλα δεν προλαβαίνουν να κάνουν μάθημα! Παράλληλα, ανάγκασαν τους γονείς να ταλαιπωρούνται στις ατελείωτες ουρές έξω από τα φαρμακεία, πληρώνοντας και το κόστος των rapid ή pcr τεστ. Με την επιβολή του παράλογου υγειονομικού πρωτοκόλλου, τμήματα αποδεκατίζονται και μαθητές συνεχώς νοσούν ή λείπουν.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να χτυπήσει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και το δημόσιο σχολείο. Πέρυσι, με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής πέταξαν 40.000 παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια. Φέτος, βάζουν εξετάσεις με Τράπεζα Θεμάτων στην Α΄ και Β΄ Λυκείου, εισάγουν τον διαγωνισμό της ελληνικής Pisa για την Γ΄ γυμνασίου και την ΣΤ΄ δημοτικού, ενώ αρνούνται να προχωρήσουν σε μείωση της τεράστιας ύλης.

Το σχολικό έτος ξεκίνησε με ελλείψεις 6.500 εκπαιδευτικών την πρώτη μέρα, που αυξήθηκαν λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες χαμένες ώρες μαθημάτων, που προσπαθούν να καλύψουν με ελάχιστους μόνιμους διορισμούς και διορισμούς αναπληρωτών με τρίμηνη σύμβαση, συγχωνεύσεις, υποχρεωτικές υπερωρίες και ανάληψη τμημάτων από τους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης και τμημάτων ένταξης, αφήνοντας χωρίς βοήθεια τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Και ενώ το Υπουργείο βαθμολογείται με ΜΗΔΕΝ στην Αξιολόγηση για τη διαχείριση της πανδημίας, το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει η διάλυση-ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου. Το σχέδιο αυτό έχει το κωδικό όνομα “Αξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας”!

Η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι διαχρονικό πρόβλημα, με τις δαπάνες για την παιδεία να μειώνονται συνεχώς, με κακογραμμένα βιβλία και αναχρονιστικά αναλυτικά προγράμματα, με απουσία υποστηρικτικών δομών για τους πιο αδύναμους μαθητές, εργαστήρια και εξοπλισμό, με ελλείψεις προσωπικού. Με τη λεγόμενη αξιολόγηση θέλουν να μεταθέσουν την ευθύνη για όλα τα κακώς κείμενα στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Αυτοί θα πρέπει να βρίσκουν πόρους για τη λειτουργία του, ψάχνοντας χορηγούς, πραγματοποιώντας προγράμματα με ΜΚΟ και ιδιωτικές εταιρίες ! Με τι ανταλλάγματα άραγε; Κι αν το σχολείο και οι γονείς δε βρίσκουν λεφτά για τη λειτουργία του θα παίρνουν κακό βαθμό. Τα σχολεία θα κατηγοριοποιούνται σε “καλά” και “κακά”, με τα τελευταία να υποχρηματοδοτούνται και να οδηγούνται σε μαρασμό ή κλείσιμο. Έτσι, “αξιολόγησαν” και τα νοσοκομεία και

έκλεισαν το Λοιμωδών, το Παναγία, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, κ.α. Δεν πρέπει να το αποδεχτούμε! Η εκπαίδευση είναι υποχρέωση της πολιτείας και πρέπει να είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά!

Η αξιολόγηση, πάνω από όλα, έχει ως στόχο τους μαθητές και ειδικά των φτωχών, εργατικών οικογενειών. Αυτοί βλέπουν το σχολείο ως επιχείρηση που θα παράγει μαθητές με χαμηλά μορφωτικά εφόδια, που θα εγκαταλείπουν το όνειρο της βελτίωσης της ζωής τους μέσα από σπουδές και έτσι θα εξαναγκάζονται να πάνε στη φθηνή κατάρτιση - δουλεία που θέλουν οι μεγαλοεργοδότες. Έτσι, βάζουν παντού εξετάσεις, από το Δημοτικό ως το Λύκειο για να αυτοενοχοποιηθούν οι μαθητές ως “αποτυχημένοι” και μέσω της αξιολόγησης να πειθαναγκάσουν τους εκπαιδευτικούς να συναινέσουν στο έγκλημα. Και όλα αυτά συνοδευόμενα με μπόλικη “ατομική ευθύνη” μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών.

Δεν θα επιτρέψουμε η εκπαίδευση από κοινωνικό αγαθό να γίνει εμπόρευμα για λίγους.

Δεν θα ανεχτούμε το σχολείο να γίνει εξεταστικό και εργασιακό κάτεργο, με το Διευθυντή σε ρόλο απόλυτο άρχοντα που θα λειτουργεί ως εντολοδόχος του υπουργείου και της εφαρμογής της πολιτικής του.

Διεκδικούμε ένα σχολείο που θα παρέχει όλο τον πλούτο των σύγχρονων επιστημονικών γνώσεων του 21ου αιώνα, σε ένα περιβάλλον υποστηρικτικό και ενθαρρυντικό, με πολλά ερεθίσματα και εξοπλισμό, με ελευθερία και χαρά, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να διαμορφωθούν ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να αλλάξουν τη ζωή τους και την κοινωνία προς το καλύτερο.

Να απαιτήσουμε από κοινού Ανοιχτά και Ασφαλή σχολεία με:

· Μείωση του αριθμού των μαθητών ΤΩΡΑ, μέχρι 12-15 μαθητές ανάλογα με τα τ.μ. των αιθουσών, με αξιοποίηση όλων των τρόπων για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού (πχ εύρεση διαθέσιμων νέων αιθουσών, εκ περιτροπής λειτουργία, μείωση της ύλης κ.λπ.). Οποιαδήποτε πρόταση να πραγματοποιηθεί μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και το γονεϊκό κίνημα.

· Άδειες ειδικού σκοπού με πλήρες αποδοχές στους γονείς, όταν νοσούν τα παιδιά τους.

· Προσλήψεις ΤΩΡΑ για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

· Σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με μαζικά επαναλαμβανόμενα και δωρεάν μοριακά -κυρίως- τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ.

· Μαζικές προσλήψεις/μονιμοποίηση προσωπικού καθαριότητας.

· Καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Όχι στον διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

· Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.

· Ενίσχυση του ΕΣΥ με κάλυψη όλων των αιτήματων των υγειονομικών (γιατρούς, ΜΕΘ, νοσοκομεία, εξοπλισμό). Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

· Ναι στον μαζικό εμβολιασμό, Όχι στην υποχρεωτικότητα, στους εκβιασμούς, τις απειλές, τις απαγορεύσεις, τις απολύσεις, τις αναστολές εργασίας.

· Πύκνωση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις σχολικές μεταφορές .

· Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

· Ανασυγκρότηση της ύλης σε όλες τις βαθμίδες για την κάλυψη των μορφωτικών ελλειμμάτων και των ψυχοκοινωνικών αναγκών των μαθητών/τριών. Όλες οι αντισταθμιστικές δομές σε πλήρη λειτουργία, με ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε σχολείο.

· Ούτε σκέψη για εφαρμογή του διαγωνισμού pisa στην ΣΤ΄ Δημοτικού, Γ΄ Γυμνασίου και της τράπεζας θεμάτων στο Λύκειο. Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Καλούμε σε συμμετοχή στις συσκέψεις που προγραμματίζουμε ως ΕΛΜΕ με γονείς κατά Δήμο (Λαγκαδά, Π. Μελά, Ωραιοκάστρου, Ευόσμου κ.ά.) μετά από συνεννοήσεις με τους συλλόγους, ενώσεις γονέων.

 

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ανοιχτό στη γνώση, που θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά και θα ανταποκρίνεται στα οράματα και στις πραγματικές μας ανάγκες.

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. της Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search