• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

"Να ακυρώσουμε τις εξετάσεις PISA"

March 14, 2022 668

Οι εξετάσεις PISA μόνο αθώες δεν είναι! Αποτελούν εργαλείο στα χέρια του ΟΟΣΑ και των κυβερνώντων για το πέρασμα των αντιλαϊκών πολιτικών στην εκπαίδευση. Το PISA αποθεώνει τις μετρήσεις, κατατάσσει, κατηγοριοποιεί και υποκινεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των σχολείων/εκπαιδευτικών/μαθητών και στοχεύει στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Υποβαθμίζει τις γνώσεις σε πληροφορίες, διαστρεβλώνει και υποβιβάζει τη διδασκαλία και τη μάθηση, τις καθοδηγεί ώστε να προσαρμόζονται στην ανταπόκριση στις εξετάσεις και να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη γνώση και την κριτική σκέψη. Επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας και καλεί σε αγώνα για "να ακυρώσουμε τις εξετάσεις PISA"

Αναλυτικά: 

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA

Εν μέσω πανδημίας, ακρίβειας, φτώχειας και πολέμων το Υπουργείο Παιδείας δεν πτοείται! Ξεκινάει τον διεθνή διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο 2454/ΓΔ4 του ΥΠΑΙΘ, με φορέα υλοποίησης το ΙΕΠ, θα υλοποιηθεί στη χώρα μας από 15 Μάρτη έως 15 Απρίλη 2022, σε 255 δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια, Γ.Ε.Λ. και ΕΠΑ.Λ., με 2 αναπληρωματικά σχολεία για το καθένα από αυτά. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αφορά σε μαθητές της Α΄ Λυκείου.

Σε εθνικό επίπεδο, ο «ελληνικός PISA» (ν. 4823/2021), αφορά σε εξετάσεις υποτίθεται διαγνωστικού χαρακτήρα. Θα διεξαχθεί πιλοτικά, αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, σε 12.000 μαθητές/τριες, 6000 της Στ’ Δημοτικού και 6000 της Γ’ Γυμνασίου, σε επιλεγμένες σχολικές μονάδες της χώρας. Ο νόμος προβλέπει καθολική εφαρμογή, κι αν μάλιστα χρειαστεί, σε περισσότερες τάξεις και σε περισσότερα μαθησιακά αντικείμενα. Το γεγονός ότι φέτος προκρίθηκε η πιλοτική εφαρμογή του έχει να κάνει κυρίως με τη δυσκολία χρηματοδότησης (προβλέπονται 251.816 ευρώ από το ΕΣΠΑ μόνο για την πιλοτική εφαρμογή).

Για τον διεθνή διαγωνισμό, η εξέταση αποτελείται από ένα Γνωστικό Τεστ και ένα Ερωτηματολόγιο, αφορά στα γνωστικά πεδία “Μαθηματικά”, “Φυσικές Επιστήμες”, “Κατανόηση Κείμενου” και “Δημιουργική Σκέψη” και θα διεξαχθεί́ ηλεκτρονικά στο σχολικό εργαστήριο πληροφορικής των σχολικών μονάδων. Κορυφαίοι χορηγοί του διαγωνισμού είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, ιδρύματα βιομηχανιών π.χ. Βosch, καθώς και ΜΚΟ. Για να διατηρεί η χώρα μας το δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτόν τον, ανά τριετία, διαγωνισμό, πληρώνει περίπου 80.000€ το χρόνο (70.898,00 ευρώ για το 2020). Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν και οι δαπάνες για τα διάφορα σεμινάρια, από τους εγχώριους διαφημιστές του PISA.

Κατά καιρούς συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές γονιών, εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις των τεστ PISA και καλούσαν σε παύση της διεξαγωγής τους. Στη Νορβηγία οδήγησε τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων σε απεργιακές κινητοποιήσεις και 2.000 ακαδημαϊκούς να καταγγέλλουν ότι ο διαγωνισμός: «σκοτώνει τη χαρά της μάθησης και προκαλεί ζημιά στις βασικές παιδαγωγικές αξίες, κατηγοριοποιεί και κατατάσσει σχολεία εκπαιδευτικούς και μαθητές». Βλάπτει τους μαθητές/τριες και προσανατολίζει σε προσχεδιασμένα μαθήματα από «προμηθευτές» που βρίσκονται έξω από το σχολείο.

Η ελληνική PISA, δηλαδή οι διαπιστωτικές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου στην ΣΤ ́ Δημοτικού και στη Γ ́ Γυμνασίου, αποτελεί κομμάτι των αντιδραστικών αντιεκπαιδευτικών αλλαγών που προωθεί αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση (αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, αυτονομία, σκληρά εξεταστικά πλέγματα κ.ά. ). Με βάση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα δικαιολογούνται τόσο οι αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που ήδη έχουν δρομολογηθεί, όσο και η «ανάγκη» για περισσότερη και πιο «αποτελεσματική» αξιολόγηση, μέτρηση, και προσαρμογή σ ́αυτές. Σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «συνιστά ένα εργαλείο αποτίμησης της παρεχόμενης εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού συστήματος, της εφαρμογής των προγραμμάτων σπουδών, του βαθμού επίτευξης προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων».

Με τις εξετάσεις PISA το ΥΠΑΙΘ επιχειρεί:

· Να μεταβιβάσει τις ολέθριες συνέπειες των πολιτικών του στη δημόσια εκπαίδευση, σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

· Να προωθήσει αντί τη γνώση τις δεξιότητες. Για να πάει καλά μια χώρα στο διαγωνισμό πρέπει οι μαθητές της να έχουν αντιμετωπίσει τη Γλώσσα σχεδόν αποκλειστικά ως εργαλείο επικοινωνίας, να έχουν διδαχτεί από τα Μαθηματικά κυρίως μεθόδους επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, ενώ στις Φυσικές επιστήμες να μην έχουν εμβαθύνει στο γιατί αλλά στο πώς. Έτσι, το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει, προσαρμοζόμενο στους στόχους του προγράμματος, να «προπονεί» τους μαθητές σε τέτοιου είδους θέματα αντί να τους διδάσκει, να τους καταρτίζει αντί να τους εκπαιδεύει. Γι ́ αυτό άλλωστε αποσπάται η προσοχή από τομείς που είναι αδύνατο (ή λιγότερο δυνατό) να μετρηθούν, όπως η φυσική αγωγή, η ηθική, πολιτική και αισθητική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα τον επικίνδυνο περιορισμό για το τι είναι και το τι οφείλει να είναι η εκπαίδευση.

· Να βρει ένα μετρήσιμο μέγεθος για την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω σταθμισμένων τεστ με βάση τις επιδόσεις των μαθητών και άμεση συσχέτισή τους με την αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών, που θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων, συγχωνεύσεις και κλείσιμό τους, αλλά και απολύσεις εκπαιδευτικών.

Οι εξετάσεις PISA μόνο αθώες δεν είναι! Αποτελούν εργαλείο στα χέρια του ΟΟΣΑ και των κυβερνώντων για το πέρασμα των αντιλαϊκών πολιτικών στην εκπαίδευση. Το PISA αποθεώνει τις μετρήσεις, κατατάσσει, κατηγοριοποιεί και υποκινεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των σχολείων/εκπαιδευτικών/μαθητών και στοχεύει στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Υποβαθμίζει τις γνώσεις σε πληροφορίες, διαστρεβλώνει και υποβιβάζει τη διδασκαλία και τη μάθηση, τις καθοδηγεί ώστε να προσαρμόζονται στην ανταπόκριση στις εξετάσεις και να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη γνώση και την κριτική σκέψη.

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA!

· Οργανώνουμε καμπάνια ενημέρωσης - αντίστασης. Δεν επιτρέπουμε να γίνουν οι μαθητές και τα σχολεία μας πειραματόζωα ενός ολέθριου πειράματος διάλυσης, κατηγοριοποίησης, ανταγωνισμού και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου.

· Καλούμε τους Σ.Δ. να απορρίψουν τη συμμετοχή των σχολείων τους και στο διεθνή και στον ελληνικό διαγωνισμό.

· Καλούμε το Υπουργείο να ακυρώσει τη συμμετοχή των σχολείων μας στο διεθνή διαγωνισμό και την κατάργησή του ελληνικού PISA.

· Καλούμε τους γονείς και τους μαθητές να μην αποδεχτούν και να απέχουν από τις εξετάσεις της PISA.

· Η ΟΛΜΕ να καλέσει Γ.Σ. για να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις με σκοπό την ακύρωση των εξετάσεων PISA και οι ΕΛΜΕ να αποφασίσουν την κήρυξη Απεργίας από τις εξεταστικές διαδικασίες του διαγωνισμού PISA, απεργία τη μέρα αυτών των εξετάσεων και συγκεντρώσεις έξω από τα συγκεκριμένα σχολεία.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search