• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Ημερήσια διάταξη συναίνεσης και υποταγής

June 28, 2023 602

To σχόλιο της Δευτέρας: Ημερήσια διάταξη συναίνεσης και υποταγής

 

του Θοδωρή Μαυρίδη,  Από selidodeiktis

Μεγάλη αναντιστοιχία της ημερήσιας διάταξης με την επερχόμενη επίθεση, όποιος κι αν ήταν ο συσχετισμός που θα αποτύπωναν οι εκλογές, οποία κυβέρνηση κι αν προέκυπτε δεδομένη η επίθεση. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός μόλις μία μέρα μετά τις εκλογές επιδιώκει ένα άνευρο χωρίς αποφάσεις συνέδριο αφήνοντας τους συσχετισμούς του ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει τις όποιες αποφάσεις.

Η μεγαλύτερη ομοσπονδία του Δημοσίου πραγματοποιεί το συνέδριο της μετά από μια χρονιά στην οποία είχαμε την πρώτη απόπειρα της επιβολής της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Είναι μια ιστορική χρονιά για τον κλάδο της εκπαίδευσης που ηρωικά κατάφερε να αντισταθεί και να αποτρέψει σε συντριπτικά ποσοστά την ατομική αξιολόγηση μπλοκάροντας τους αξιολογητές σε σχολεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ο εκπαιδευτικός κλάδος δεν φοβήθηκε κόντρα σε ένα Υπουργείο παιδείας να σκούζει κάθε λίγο με απειλές για πειθαρχικά, για περικοπές μισθών και ταυτόχρονα να επιχειρεί να εφαρμόσει την ατομική αξιολόγηση σε επιλεγμένες περιοχές και σε επιλεγμένο δυναμικό, στην πιο ευάλωτη γενιά. Ένα υπουργείο που πήγε τα σωματεία στα δικαστήρια με κάθε ευκαιρία και που κρατάει σε ομηρία νεοδιόριστες και νεοδιόριστους με τον εκβιασμό της μονιμοποίησης τους να είναι υπό αίρεση εάν δεν αποδεχτούν την εφαρμογή των αντιδραστικών νόμων. Με θεούς και δαίμονες τα έβαλε η εκπαίδευση, έδωσε μια ηρωική μάχη και βγήκε όρθια και νικήτρια.

Μέσα στην χρονιά φυσικά υπήρξαν αναρίθμητες επιπλέον μάχες και αγώνες και τα αποτελέσματα των εκλογών φανερώνουν ότι η επίθεση του κεφαλαίου και του κράτους στους εργαζόμενους θα ενταθεί, συνεπώς χρειάζεται μια αντίστοιχη αντεπίθεση των εργαζομένων.

Η ημερήσια διάταξη της ΔΟΕ μας προϊδεάζει ότι ο υποταγμένος συνδικαλισμός δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά με τα επίδικα της περιόδου.

Στην ημερήσια διάταξη απουσιάζει παντελώς η μάχη για κόντρα στην αξιολόγηση (αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας και ατομική αξιολόγηση). Με ορατό το ενδεχόμενο το Υπουργείο να προσπαθήσει να βγάλει παράνομα τα όπλα και κάθε απεργία των εκπαιδευτικών, το συνέδριο χρειάζεται να πάρει αποφάσεις συνέχισης του αγώνα, επαναπροκήρυξης των όπλων της Απεργίας-Αποχής και των στάσεων εργασίας.

Επιπλέον απουσιάζει κραυγαλέα το θέμα για τον νόμο Χατζηδάκη με το θέμα των ηλεκτρονικών διαδικασιών σε εκλογικές διαδικασίες και ουσιαστικά το ζήτημα της ανατροπής του αντεργατικού νόμου. Μάλιστα λίγους μήνες νωρίτερα, στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε απόφαση για μη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη με αποκλειστικά δια ζώσης εκλογικές διαδικασίες, μη εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ κλπ. Συνεπώς θα ήταν πολύ εύκολο η ομοσπονδία να επιβεβαιώσει και να υιοθετήσει την απόφαση του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ.

Αντίθετα, η γενική συνέλευση του κλάδου θα γίνει με αντιπροσώπους που εκλέχθηκαν την προηγούμενη σχολική χρονιά όταν και μερικά πρωτοβάθμια σωματεία με ευθύνη του υποταγμένου συνδικαλισμού έκαναν και ηλεκτρονικές εκλογές σωματείου και εκλέχθηκαν αντιπρόσωποι και με ηλεκτρονικές ψήφους. Ταυτόχρονα όλο το μπλοκ του υποταγμένου συνδικαλισμού πριν μερικούς μήνες συμμετείχαν κανονικά στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια και στην γενική συνέλευση θα μιλήσουν οι ηλεκτρονικά εκλεγμένοι ψευτο-αιρετοί. Φαίνεται καθαρά λοιπόν πως επιδιώκεται να καταστεί κανονικότητα η εφαρμογή κάθε αντιδραστικού νόμου με την συναίνεση μια ξεπουλημένης πλειοψηφίας της ομοσπονδίας.

Οι γραφειοκρατικές δυνάμεις λοιπόν δεν έχουν καμία διάθεση να αφήσουν το συνέδριο να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις και αυτό φανερώνει πως στην πρώτη δύσκολη στροφή θα τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια των εργαζομένων αφήνοντας ξεκρέμαστο ολόκληρο τον κλάδο μπροστά στην εφαρμογή όλων των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. 

Επιδιώκουν ένα συνέδριο που δεν θα συζητήσει και δεν θα αποφασίσει ούτε για την αξιολόγηση, ούτε για τον ν. Χατζηδάκη, ούτε και για πολύ σοβαρά άλλα ζητήματα όπως το προσοντολόγιο και τα ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους και τον λαό όπως η ακρίβεια, ο πόλεμος κλπ.

Μάλιστα στην ημερήσια διάταξη με ευθύνη κυρίως της ΑΣΕ-ΠΑΜΕ έχει μπει μια διεκδίκηση για ΣΣΕ με χίλια δυο προβλήματα, ένα από αυτά είναι και η αποδοχή του προσοντολογίου σαν τρόπος πρόσληψης αναπληρωτών αφού ενώ διεκδικεί ένα σωρό βελτιώσεις για τους αναπληρωτές δεν θίγει στιγμή τον τρόπο πρόσληψης, δηλαδή το προσοντολόγιο, ούτε αναφέρει την εναντίωση στον γραπτό ΑΣΕΠ.

Αυτή η διεκδίκηση για ΣΣΕ αποδέχεται τον νόμο ν.2738/99 και δεν διεκδικεί ούτε δια ζώσης εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια που φέτος ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός έκανε κωλοτούμπα και εφάρμοσε κατά γράμμα τις νόθες εκλογικές διαδικασίες, ούτε κατάργηση του επαίσχυντου τρόπου προσλήψεων και ουσιαστικά καμία απολύτως διεκδίκηση για ΣΣΕ εφ’όλης της ύλης που θα βάζει όλα τα ζητήματα σε διαπραγμάτευση και όχι μόνο όσα επιτρέπει ο νόμος ν.2738/99.

Ξεκινάει λοιπόν η γενική συνέλευση της ΔΟΕ και αντί να πάρει απόφαση ανυποχώρητου αγώνα κόντρα στην κατηγοριοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσια εκπαίδευσης, για έναν αγώνα χωρίς διαπραγμάτευση κόντρα στους νόμους πειθάρχησης και υποταγής που θα ανατρέψει όλο το νομικό κάτεργο της εργασίας μας, ν.Γαβρόγλου, ν.Κεραμέως, ν.Χατζηδάκη και θα διεκδικεί τα πάντα χωρίς φίλτρα, τελικά οδηγείται σε ολοκλήρωση με σκοπό να μην πάρει αποφάσεις για τα επίδικα.

Αυτό που θα χρειαζόταν είναι να συζητηθεί η αξιολόγηση και το προσοντολόγιο, ο ν.Χατζηδάκη που καταργεί την λειτουργία των σωματείων, η ακρίβεια που έρχεται σαν συνέπεια των καπιταλιστικών ορέξεων, ο θάνατος που οδηγείται ο λαός σαν θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου με τους πολέμους, τους φράχτες και τα ναυάγια.

Αυτό που χρειάζεται θα ήταν ένα συνέδριο ζωντανό με τις πραγματικές ανησυχίες του κλάδου και των εργαζομένων που θα αποφασίσει τους τρόπους που θα αντεπιτεθεί στο κράτος και στο κεφάλαιο από την επόμενη κιόλας μέρα της νέας Κυβέρνησης και θα νικήσει.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« May 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search