ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr

Στις 26 του Ιούλη η Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μετά από ανάλογη εισήγηση της οικείας Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων» αποφάσισε ομόφωνα τη διαγραφή μεταπτυχιακού φοιτητή (τα στοιχεία του όπως και η σχετική αλληλογραφία με τη γραμματεία του ΠΜΣ είναι στη διάθεση της Κόντρας). Η αιτιολογία ήταν η «μη καταβολή των διδάκτρων (σ.σ. 1.000 ευρώ ανά εξάμηνο, σύνολο 4.000 ευρώ) εντός των χρονικών ορίων που τέθηκαν από τη διοίκηση του ΠΜΣ».

Ναι, ναι, πρόκειται για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διευθυντής του οποίου είναι ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (εργάζεται παράλληλα και στην Πανεπιστηµιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσ/µείου Παίδων Αθηνών «η Αγία Σοφία»), Γεράσιμος Κολαΐτης, ο οποίος κατά την πρώτη παρουσίαση του μαθήματος στους φοιτητές, στις 2 Μαρτίου 2023, προέτρεψε όσους εξ αυτών έχουν δικαίωμα απαλλαγής από τα δίδακτρα, να μην το ασκήσουν, γιατί θα πέσει έξω το ΠΜΣ αφού έχει λειψή κρατική χρηματοδότηση, και θα κινδυνέψει η ποιότητά του και οι αμοιβές των καθηγητών!

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρίες και υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο (Κόντρα 6/3/2023, Εφ Συν 2/5/2023, καθώς και απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής «Γρηγόρης Λαμπράκης» και ψήφισμα του Πανελλαδικού Σωματείου στην Ερευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ΣΕΡΕΤΕ 26/4/2023) (τα επισυνάπτουμε στο τέλος).

Ο εν λόγω μεταπτυχιακός φοιτητής, που γράφτηκε στο πρώτο εξάμηνο του ΠΜΣ, που ξεκίνησε τον Μάρτη του 2023 (συνέντευξη πέρασε στις 7/2), διαγράφηκε ενώ πληρούσε τις προϋποθέσεις της «αριστείας», που ορίζει η Υπουργική Απόφαση Συρίγου (ΥΑ 108990/Ζ1-ΦΕΚ Β΄4899/16-2-22), πλην όμως διεκδικούσε να ληφθεί υπόψη το φορολογητέο εισόδημα των ετών 2021-2022.

Σημειώνουμε ότι η ΥΑ (άρθρο 3) αναφέρει ότι: «Από τα τέλη φοίτησης σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, όπου αυτά προβλέπονται, απαλλάσσονται οι φοιτητές ΠΜΣ, εφόσον πληρούν την προϋπόθεση της κατά την παρ. 3 του άρθρου 2 της παρούσας απόφασης (σ.σ Προϋποθέσεις αριστείας), εφόσον: α) ο μέσος όρος του αθροίσματος των φορολογητέων εισοδημάτων των δύο (2) τελευταίων οικονομικών ετών του συνόλου των μελών της οικογένειας του αιτούντος την απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης,…».

Στο αίτημά του η Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής (αρ. πρωτ. 28560/24-3-2-23) απάντησε πως ως «φορολογητέο εισόδημα κατά την έννοια του άρθρου 7 του ν. 4172/2013 (Α΄167)» θεωρείται αυτό των «δύο τελευταίων οικονομικών ετών για τα οποία, κατά τον χρόνο επιλογής στο Π.Μ.Σ. έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση φόρου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος». Και επειδή ο φοιτητής έχει επιλεγεί να φοιτήσει στο ΠΜΣ «το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (σ.σ. 2023) θα ληφθούν υπόψη τα οικονομικά στοιχεία των φορολογικών ετών 2020-2021».   

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο μεταπτυχιακός φοιτητής μετά τις 6 του Απρίλη, περίοδο που είχαν ήδη ανοίξει οι φορολογικές δηλώσεις του 2022, και ενώ είχε ενημερωθεί από την Γραμματεία ότι η τελική ημερομηνία καταβολής των διδάκτρων ήταν η 31η Μάρτη και ότι θα ετίθετο πιθανόν ζήτημα διαγραφής του, απέστειλε στην Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής πολλαπλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (6/4, 11/4/, 26/4) ζητώντας να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να αποστείλει τα σχετικά δικαιολογητικά για τα οικονομικά έτη 2021-2022, ώστε να απαλλαγεί από τα δίδακτρα. Από την πλευρά της Γραμματείας όμως επικρατούσε συνειδητή σιωπή μέχρι ότου, μετά και το τελευταίο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους απέστειλε την 1η Σεπτέμβρη, του κοινοποιήθηκε η διαγραφή του από το ΠΜΣ στις 6 Σεπέμβρη, που όμως, όπως προαναφέραμε είχε παρθεί από τις 26 του Ιούλη!

Σημειώνουμε μάλιστα ότι ο φοιτητής ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρώτο εξάμηνο του ΠΜΣ (έδωσε 5 μαθήματα και τα πέρασε. Το τελευταίο μάθημα το έδωσε στις 14/7 και τα αποτελέσματα των 4 μαθημάτων αναρτήθηκαν στις 26/7, ημέρα κατά την οποία η Συνέλευση της Ιατρικής αποφάσισε την διαγραφή του, ενώ τα αποτελέσματα του πέμπτου μαθήματος ανακοινώθηκαν την 1η Αυγούστου). Δηλαδή η Γραμματεία της Σχολής σιωπούσε και άφηνε τον μεταπτυχιακό φοιτητή να υφίσταται την βάσανο των εξετάσεων! 

Ετσι έπεσε και η αυλαία της τελευταίας πράξης του δράματος «μεταπτυχιακά δικαιούται μόνο όποιος έχει τα λεφτά».

Διότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται:

  • Γιατί βασική αιτία για τη συμπεριφορά του πανεπιστημιακού κατεστημένου είναι η εφαρμογή της εγκυκλίου 135557/Ζ1, 1-11-2022 «για την ενιαία και ορθή εφαρμογή των νέων διατάξεων» του εκτρωματικού νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ (ν. 4957/2022), που αφορούν τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, με την οποία το υπουργείο Παιδείας γενικεύει τα δίδακτρα σε όλα τα ΠΜΣ
  • Γιατί η ίδια η διοίκηση της Ιατρικής Σχολής, αλλά και του ΕΚΠΑ, ενώ γνωρίζει την πρακτική του κ. Κολαΐτη, καθώς αυτή δεν είναι καινούργια, αντί να του «τραβήξει το αυτί» τον αφήνει ανενόχλητο να μην εφαρμόζει το νόμο και να εκβιάζει τους φοιτητές.
  • Γιατί είναι τελείως παράλογο να αποκλείεται από την απαλλαγή διδάκτρων ένας φοιτητής, όπως αυτός της περίπτωσής μας, που μπορεί κατά την περίοδο εγγραφής του στο πρώτο εξάμηνο του ΠΜΣ (Μάρτης του 2023) να μην πληροί τις προϋποθέσεις του φορολογητέου εισοδήματος των δύο προηγούμενων ετών 2020-2021 και το επόμενο ακριβώς εξάμηνο, που θα έχουν ανοίξει ήδη οι φορολογικές δηλώσεις  του 2022, να θεωρείται οικονομικά αδύναμος και να εμπίπτει στις σχετικές διατάξεις περί απαλλαγής διδάκτρων. Με την οικονομική κρίση που δεν έχει σταματημό και τα οικονομικά προβλήματα των νοικοκυριών να αγγίζουν «ταβάνι» αυτή είναι και η πιθανότερη εξέλιξη. Αλλωστε δεν μιλούμε για φοιτητές που τους τρέχουν τα λεφτά από τα «μπατζάκια», ενώ πολλοί από αυτούς εργάζονται για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα σε δουλειές του «ποδαριού», που σήμερα είναι και αύριο χάνονται, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται και το εισόδημά τους έστω και κατάτι.
  • Γιατί η Συνέλευση της Ιατρικής, με την απόφαση διαγραφής του φοιτητή και το αιτιολογικό που επιστράτευσε (για το φορολογητέο εισόδημα των ετών 2020-2021), έδειξε ότι δεν είχε καμιά πρόθεση να διευκολύνει τον φοιτητή να απαλλαγεί από τα δίδακτρα, προϋπόθεση που πληρούσε τα οικονομικά έτη 2021-2022, όπως φαίνεται από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που της απέστειλε, μετά το άνοιγμα των φορολογικών δηλώσεων του 2022.
  • Γιατί, τέλος, είναι φανερό ότι η Σχολή περίμενε να πάρει απόφαση για την διαγραφή του μεταπτυχιακού φοιτητή αρκετούς μήνες μετά, ώστε να καταλαγιάσει ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε λόγω της συμπεριφοράς του καθηγητή Κολαΐτη και να ξεχαστούν οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα που έγιναν γι’ αυτό. Η προθεσμία καταβολής των τελών φοίτησης έληγε την 31η Μάρτη, δημοσιεύματα είχαμε στις 6/3, 26/4 έως και 2/5, η απόφαση διαγραφής λήφθηκε στις 26 Ιούλη με τα Πανεπιστήμια κλειστά και η κοινοποίηση στον φοιτητή έγινε στις 6 Σεπτέμβρη!