• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Εκπαιδευση

Κλείνουν 37 τμήματα ΑΕΙ, ετοιμάζουν πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

November 10, 2023 767

 

Έντονη διαμαρτυρία από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο οποίο καταργούνται 6 τμήματα σε 5 πόλεις της Κρήτης. ● Επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ζητεί ο πρύτανης Ν. Κατσαράκης, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για απαξιωτική συμπεριφορά και αναρωτιέται: «Αραγε θα χωράνε στα νέα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα αντικείμενα που καταργούνται από το δικό μας οργανόγραμμα;». ● Αντιδράσεις και σε άλλες περιοχές.

Άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ζητά ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην Κρήτη, Νίκος Κατσαράκης, για το ζήτημα του αιφνίδιου και αδικαιολόγητου λουκέτου σε έξι τμήματα του ιδρύματος, ενώ αντίστοιχες αντιδράσεις έχουν προκύψει σε όλη την Ελλάδα από την κατάργηση συνολικά 37 τμημάτων σε διάφορα ΑΕΙ.

Πρόκειται για τμήματα η ίδρυση των οποίων είχε ανακοινωθεί το 2019 επί υπουργίας Γαβρόγλου, ωστόσο δεν λειτούργησαν ποτέ καθώς μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία η Νίκη Κεραμέως τα έβαλε «στον πάγο», για να φτάσουμε σήμερα στο οριστικό σβήσιμό τους από τον εκπαιδευτικό χάρτη.

Τα τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ που καταργούνται είναι το Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο), Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο), Χημικών Μηχανικών (Χανιά), Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο), Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Αγιος Νικόλαος) και Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα).

 

Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως η εκπαιδευτική κοινότητα μαθαίνει τις συγκεκριμένες εξελίξεις όχι μετά από διάλογο ή από επίσημες ανακοινώσεις, αλλά από δημοσιεύματα (ethnos.gr) για τα οποία δεν υπήρξε διάψευση. Ηδη από την εποχή Κεραμέως το αφήγημα της Ν.Δ. ήταν πως τα συγκεκριμένα Τμήματα είχαν δημιουργηθεί χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και χωρίς την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Τα επιχειρήματα αυτά αποδομεί στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ: «Για αυτά τα τμήματα είχαμε καταθέσει πλήρη φάκελο και τις σχετικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) αλλά και στο υπουργείο Παιδείας όπως μας ζητήθηκε, στις αρχές Ιουνίου του 2021» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κατσαράκης. «Σήμερα, δύο χρόνια μετά, όχι μόνο δεν πήραμε την παραμικρή απάντηση, όχι μόνο μαθαίνουμε από δημοσιεύματα την πρόθεση κατάργησης των τμημάτων, αλλά αντιμετωπίζουμε και απαξιωτική συμπεριφορά αφού μόλις πρόσφατα ο υπουργός βρέθηκε στην Κρήτη και δεν φρόντισε όχι μόνο να μας ενημερώσει αλλά ούτε καν να συναντηθεί με τις πρυτανικές αρχές των τριών ιδρυμάτων του νησιού» αναφέρει ο ίδιος.

Για τα ιδιωτικά

Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ συνδέει ευθέως την πρόθεση κατάργησης των τμημάτων ΑΕΙ όλης της χώρας με την ήδη εξαγγελθείσα ρύθμιση για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. «Νομίζω πως δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που ανακοινώνεται το κλείσιμο των τμημάτων αυτών. Σε συνδυασμό με τη βάση του 10, περιορίζονται σημαντικά οι ευκαιρίες για την παροχή δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε εξαιρετικά σύγχρονα και χρήσιμα αντικείμενα», τονίζει ο ίδιος, ενώ αναρωτιέται… «άραγε στα νέα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα χωράνε τα αντίστοιχα τμήματα που καταργούνται από το δικό μας οργανόγραμμα;».

Για το συγκεκριμένο ζήτημα το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο εξέδωσε ψήφισμα σε υψηλούς τόνους με το οποίο ζητά άμεση συνάντηση του πρύτανη με τον υπουργό Παιδείας, ώστε να παρατεθούν στην πολιτική ηγεσία οι απόψεις του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου. Στο ίδιο ψήφισμα το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΛΜΕΠΑ εκφράζει την έντονη απογοήτευση και την αγανάκτησή του, τονίζοντας πως ανατρέπεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ιδρύματος και θίγεται κατάφωρα το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

Αριστερά: Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης. Δεξιά: Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, όπως τονίζεται στο ψήφισμα, το ΕΛΜΕΠΑ επένδυσε χρήματα και, κυρίως, ανθρώπινους πόρους για την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης και των μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των Τμημάτων, ενώ έχει ήδη από καιρό προχωρήσει σε συμφωνίες με την τοπική αυτοδιοίκηση για την παραχώρηση εκτάσεων και τη χρηματοδότηση τεχνικών μελετών για τα νέα κτίρια που θα στεγάσουν τις υποδομές τους. Ηδη εκτάσεις έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο Ρεθύμνης για την ανέγερση των κτιρίων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών, ενώ ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει παραχωρήσει επίσης εκτάσεις για την ανάπτυξη ακαδημαϊκών υποδομών και φοιτητικών εστιών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κατσαράκης, ήδη έχουν ζητηθεί συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, και τους δημάρχους των πόλεων όπου εδρεύουν τα Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ που καταργούνται, για να υπάρξουν συντονισμός ενεργειών και κοινή αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης.

Και αλλού

Η Κρήτη δεν είναι η μόνη περιοχή όπου προκαλούνται αντιδράσεις για την επικείμενη κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων. Το θέμα αναδεικνύει ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, διαμαρτυρόμενος για το κλείσιμο του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (στο Αργος). Σε σχετική του ανακοίνωση τονίζει πως η Ν.Δ. «πρέπει να δώσει απαντήσεις για το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί τελικά: αυτά όσων έχουν να πληρώσουν για ιδιωτικές σχολές ή αυτά των μεσαίων και φτωχών οικογενειών της χώρας, που προσπαθούν να παρέχουν στα παιδιά τους τα αναγκαία ώστε να σπουδάσουν σε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην περιοχή τους;».

Εκτός από τα προαναφερόμενα, τμήματα ΑΕΙ πρόκειται να καταργηθούν και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ψαχνά Ευβοίας, Φλώρινα, Βόλο, Ιωάννινα, Αμφισσα, Καβάλα, Εδεσσα, Αρτα, Αγρίνιο, Πύργο, Ηγουμενίτσα, Αιγάλεω, Λευκάδα, Ληξούρι, Καρδίτσα, Λαμία, Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Σπάρτη και Τρίπολη.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search