Σκοπός, όπως αναγράφεται στην πρόσκληση, είναι  οι εκπρόσωποι των διαφημιζόμενων ιδιωτικών μαγαζιών, που αυτοαποκαλούνται πανεπιστήμια («Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα») να ενημερώσουν γονείς και μαθητές στην Ελλάδα «για τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, τα δίδακτρα τη διαμονή, τη συμπλήρωση της αίτησης, τις υποτροφίες και ό,τι άλλο σας ενδιαφέρει!». Για «ξεκάρφωμα», όπως θα δείξουμε στη συνέχεια, στη λίστα υπάρχουν και τα τρία δημόσια πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.). 

Τη λίστα των ιδιωτικών μαγαζιών των εμπόρων της γνώσης απαρτίζουν το «Πανεπιστήμιο Frederick», το «Πανεπιστήμιο Λευκωσίας», το «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου», το «Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου», το «Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus», το «University of Limassol», το «American University of Beirut», το «Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου» και το «The Cyprus Institute».

Τρανή απόδειξη της μέγιστης «ακαδημαϊκής» ποιότητας και ταυτότητας αυτών των μαγαζιών είναι ότι κάποια εξ αυτών είναι μετεξέλιξη κολλεγίων, όπως π.χ. το «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου» που αποτελεί μετέξιλη του Cyprus College, ή έχουν ως «ομπρέλα» βρετανικά πανεπιστήμια, όπως π.χ. το «Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus», ή είναι μετεξέλιξη ιδιωτικών ιδρυμάτων, όπως το «University of Limassol» που είναι μετεξέλιξη της ιδιωτικής σχολής διοίκησης επιχειρήσεων, κ.λπ.

Οι κύπριοι μπίζνεσμαν έχουν μυριστεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει μπόλικο ακροατήριο «φοιτητών-πελατών», από τα οικονομικά εύρωστα στρώματα, βεβαίως, που τους το ετοίμασαν «πακέτο» οι νομοθετικές ρυθμίσεις Μητσοτάκη-Κεραμέως, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η Τράπεζα Θεμάτων και πάνω απ’ όλα η μεγάλη λαιμητόμος των πανελλαδικών εξετάσεων και ο κλειστός αριθμός εισακτέων.

Θεωρούν, δε, ότι κολυμπούν σαν το ψάρι στο νερό, μιας και η κυβέρνηση Κούλη 2 και ο υπουργός Πιερρακάκης ανέλαβαν την ειδική αποστολή να εγκαταστήσουν και στην Ελλάδα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (αρχικά, προ της ευελπιστούμενης αναθεώρησης του άρθρου 16, ως παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων), ώστε να τελειώσει αυτός «ο ιστορικός αναχρονισμός», όπως δήλωσε προκλητικά ο πορφυρογέννητος αυτοκρατορίσκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, ο Πιερρακάκης, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, διαφημίζει το παράδειγμα της Κύπρου, το οποίο δηλώνει ότι θέλει να ακολουθήσει στη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει, κατά δήλωσή του, τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Συντονιστής του Εμπορικού Κέντρου της Πρεσβείας, Ιωσήφ Κυπραίος, ανέλαβε να φέρει εις πέρας το ψάρεμα των «πελατών». Προς τούτο έστειλε την πρόσκληση για την εκδήλωση στις 25 του Νοέμβρη σε Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε πολλά Λύκεια της Αθήνας, όπως ισχυρίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

Μάλιστα, σκεπτόμενος πονηρά, παρέκαμψε την ενδεδειγμένη ιεραρχική διοίκηση της εκπαίδευσης, να στείλει δηλαδή την πρόσκληση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, ως όφειλε, επειδή γνώριζε ότι αν επέλεγε αυτήν την οδό, το εγχείρημά του, που είχε στόχο τη διαφήμιση των ιδιωτικών μαγαζιών, θα αποτύγχανε, καθώς η Περιφερειακή Διεύθυνση έχει κάνει γνωστό (και σε μας που απευθυνθήκαμε σε αυτήν στο πλαίσιο του ρεπορτάζ) ότι απαγορεύει να διακινούνται στα σχολεία έντυπα και ενημερωτικό υλικό ιδιωτικών φορέων.

Για κακή του τύχη, η πρόσκληση έπεσε και στα δικά μας χέρια, καθώς η Διευθύντρια του 17ου Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Αθηνών, κ. Μανιάτη Μαρία, εμπνεόμενη από τις δηλώσεις περί ιδιωτικών πανεπιστημίων των Μητσοτάκη-Πιερρακάκη, έσπευσε ασμένως να κάνει ντελίβερι και να διανείμει την πρόσκληση, πράγμα ανεπίτρεπτο, στους μαθητές του σχολείου!

Από κει και ύστερα, το ρεπορτάζ «πήρε φωτιά», καθώς είμαστε σφοδροί πολέμιοι των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θα εκτινάξουν τον ταξικό διαχωρισμό και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οπως προαναφέραμε, επικοινωνήσαμε με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΔΕ), που αρνήθηκε ότι είχε ενημέρωση από τον Κυπραίο, με τον ίδιο τον Κυπραίο, που ισχυρίστηκε ότι έστειλε την πρόσκληση σε Διευθύνσεις Δ.Ε. και σε Λύκεια, και με την διευθύντρια του Λυκείου, που ήταν «αλλού βαράν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη».

Μετά από όλον αυτόν το κύκλο της επικοινωνίας και των πιεστικών ερωτημάτων που θέσαμε, η κ. Κουτσοπανάγου, προϊσταμένη Γραφείου Νομικής Υποστήριξης της ΠΔΕ, μας διαβεβαίωσε ότι η ΠΔΕ έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και προς το ΥΠΑΙΘA, αλλά και προς το 17ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Αθηνών. 

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου μπαλαντέρ σε δύο εκδηλώσεις με το ίδιο περιεχόμενο!

Οπως αναφέραμε παραπάνω, στην πρόσκληση για την εκδήλωση της 25ης Νοέμβρη, που διακινούσε ο Συντονιστής του Εμπορικού Κέντρου της Πρεσβείας, Ιωσήφ Κυπραίος, με την παλέτα των ιδιωτικών μαγαζιών των εμπόρων της γνώσης, φιγουράριζε και το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Την ίδια στιγμή, όμως, το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε προγραμματίσει εκδήλωση με το ίδιο περιεχόμενο για τις 9 και 10 του Δεκέμβρη, επίσης στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας! Η πρόσκληση με αποστολέα την κ. Παναγιώτα Χαραλάμπους Ματσούκα, του Γραφείου Διεθνούς Προσέλκυσης του Πανεπιστήμιου, που στάλθηκε στις Διευθύνσεις Δ.Ε. στις 6/11 αναφέρει: 

«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου σας προσκαλεί σε παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023, στην Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας (Ξενοφώντος 2α, 105 57 Αθήνα, Σύνταγμα).

Eκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κύπρου θα βρίσκονται εκεί, για να σας ενημερώσουν για τα προσφερόμενα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τα δίδακτρα, τη διαμονή, τη συμπλήρωση της αίτησης, τις υποτροφίες και ό,τι άλλο σας ενδιαφέρει!».

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι το εξής: Ο εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας Ιωσήφ Κυπραίος είχε ως κύριο σκοπό να διαφημίσει την πραμάτεια των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» της Κύπρου. Για «ξεκάρφωμα» συμπεριέλαβε στη λίστα και το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μιας και ήδη γνώριζε ότι το εν λόγω δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα είχε προαναγγείλει εκδήλωση για τις 9 και 10 Δεκέμβρη με ανάλογο περιεχόμενο, τη διαφήμιση των προγραμμάτων σπουδών του.

Η «καραμπόλα» μάς προκάλεσε εύλογα ερωτήματα, τα οποία απευθύναμε στην κ. Παναγιώτα Χαραλάμπους Ματσούκα του Γραφείου Διεθνούς Προσέλκυσης του δημόσιου Πανεπιστήμιου Κύπρου, η οποία με κάποια χρονική καθυστέρηση, αφού ζήτησε προηγουμένως να ενημερωθεί (;) (να «ενημερωθεί» για εκδηλώσεις που αφορούν την παρουσία του Ιδρύματος, στο Γραφείο Διεθνούς Προσέλκυσης του οποίου προΐσταται;), μας απάντησε ως εξής:

«…Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού σας μηνύματος και της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από διάφορους κυπριακούς φορείς στις 25 Νοεμβρίου 2023 και η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023 στο ‘’Σπίτι της Κύπρου’’ στην Αθήνα είναι δύο διαφορετικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα λάβει μέρος στην εκδήλωση, η οποία θα διεξαχθεί στις 25/11/2023…».

Η απάντηση της κ. Ματσούκα, κατά την άποψή μας, είναι μια «ντροπαλή» και «διπλωματική» απάντηση. Υποκρύπτει την προσπάθεια να μην εκτεθεί στα μάτια μας το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ενεργούν ως πωλητές πτυχίων. Ετσι δέχτηκε το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου να γίνει μπαλαντέρ και στις δύο εκδηλώσεις.