06-09-2026 19:39
Κέρκυρα
- Κατηγορία: Εκπαίδευση
Πολλαπλό Βιβλίο: Η ιδιωτικοποίηση στην καρδιά της διδακτικής πράξης
Το πολλαπλό βιβλίο "αποτελεί εργαλείο κερδοφορίας εκδοτικών οίκων και μεγάλων φροντιστηρίων και ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και μαθητ(ρι)ών . Άλλωστε , η επόμενη χρονιά είναι εκλογική και η ηγεσία του ΥΠΙΑΘΑ που έχει κάνει τις αντίστοιχες συμφωνίες, γνωρίζει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι πλέον στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων . Θέλει λοιπόν, να ολοκληρωθεί η δουλειά τώρα! Διερωτόμαστε λοιπόν , αν πίσω από μια τέτοια απόφαση της Υπουργού κρύβονται οικονομικά συμφέροντα που η κυβέρνηση της ΝΔ εξυπηρετεί."
Τα παραπάνω επισημαίνονται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Πολλαπλό Βιβλίο: Η ιδιωτικοποίηση στην καρδιά της διδακτικής πράξης
Α. Επί της διαδικασίας. Η αντιπαιδαγωγική και αυταρχική εντολή για fast truck επιλογή βιβλίων.
Με απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ στις 4/6/2026 καλούνται οι εκπαιδευτικοί της κάθε σχ. μονάδας , κάθε τάξης και ειδικότητας να επιλέξουν τα αντίστοιχα διδακτικά βιβλία- πακέτα για τη σχολική χρονιά 2027-2028, έως 18 Ιουνίου! Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι σε περίπτωση αδυναμίας του εκπαιδευτικού αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων κι αν κι ο ΣΔ για οποιονδήποτε λόγο δηλώσει αδυναμία η επιλογή πραγματοποιείται από τον Δ/ντη-ντρια, Προϊσταμένη-ο. Η απόφαση αυτή στο σύνολό της είναι πρωτοφανής, δεν υπάρχει ούτε ένα παιδαγωγικό , επιστημονικό ή διοικητικό επιχείρημα υποστήριξής της.
Η εντολή είναι παράλογη και πρακτικά ανεφάρμοστη. Καλούνται οι εκπαιδευτικοί να αποφασίσουν για βιβλία που θα διδάξουν άλλοι εκπαιδευτικοί δυο χρόνια μετά, μέσα σε δέκα εργάσιμες μέρες και ενώ τρέχουν όλες οι διαδικασίες για το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς ( γιορτές, γραφειοκρατία, βαθμοί), να μελετήσουν ταυτόχρονα και να κρίνουν παιδαγωγικά και επιστημονικά 257 βιβλία.
Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ για μια ακόμη φορά νομοθετεί και αποφασίζει ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας, αγνοώντας επιδεικτικά τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία και οδηγεί έτσι στην απαξίωση στη δημόσια εκπαίδευση, καθώς μετατρέπεται σε προσχηματική και express μια διαδικασία που φέρει βαριά παιδαγωγική ευθύνη.
Είναι αντιεπιστημονικό, αντιπαιδαγωγικό και τελικά επικίνδυνο οι εκπαιδευτικοί να λάβουν μια τόσο σοβαρή παιδαγωγική απόφαση χωρίς ουσιαστική συστηματική συζήτηση και προσέγγιση του λεγόμενου «πολλαπλού βιβλίου» .
Η απόφαση αυτή αποκαλύπτει τους πραγματικούς στόχους του Π. Β. που αποτελεί εργαλείο κερδοφορίας εκδοτικών οίκων και μεγάλων φροντιστηρίων και ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και μαθητ(ρι)ών . Άλλωστε , η επόμενη χρονιά είναι εκλογική και η ηγεσία του ΥΠΙΑΘΑ που έχει κάνει τις αντίστοιχες συμφωνίες, γνωρίζει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι πλέον στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων . Θέλει λοιπόν, να ολοκληρωθεί η δουλειά τώρα! Διερωτόμαστε λοιπόν , αν πίσω από μια τέτοια απόφαση της Υπουργού κρύβονται οικονομικά συμφέροντα που η κυβέρνηση της ΝΔ εξυπηρετεί.
Β. Επί της ουσίας: Πολλαπλή κατηγοριοποίηση και ταξικός -μορφωτικός διαχωρισμός σχολείων και μαθητών
Ø Το πολλαπλό βιβλίο υπήρχε για δεκαετίες στο ελληνικό δημόσιο σχολείο και συγκεκριμένα από το 1907 έως το 1969. Το Διδασκαλικό Βήμα της εποχής ήταν γεμάτο διαφημίσεις εκδοτικών οίκων που προωθούσαν το εμπόρευμά τους και περιόδευαν ανά την Ελλάδα επιχειρώντας να πείσουν, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, τους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν το δικό τους βιβλίο. Καμία βελτίωση δεν προσέφερε στην ποιότητα της εκπαίδευσης.
Ø Το πολλαπλό βιβλίο υπόκειται στους περιορισμούς που θέτει το Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ). Το ΠΣ αποτελεί νόμο του κράτους και όχι το πολλαπλό βιβλίο. Επομένως, θα έχουμε πολλές εκδοχές του ίδιου προγράμματος, απαιτητικές, λιγότερο απαιτητικές, ποιοτικές, καθόλου ποιοτικές που θα αντιστοιχούν σε σχολεία πολλών ταχυτήτων, αλλά το επίπεδο απαιτήσεων και ταξικών φραγμών και το στίγμα ιδεολογικού προσανατολισμού θα παραμένει ένα και το αυτό!
Ø Η εισαγωγή του λεγόμενου πολλαπλού βιβλίου -όπως και των νέων προγραμμάτων σπουδών - επιχειρείται με την πάγια απαξιωτική προς τους/τις εκπαιδευτικούς τακτική του ΥΠΑΙΘ: χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με τον κλάδο. Και πώς αλλιώς, αφού συνιστά ένα ακόμα βασικό πυλώνα της ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης του δημόσιου σχολείου. Η εισαγωγή του είναι συνδεδεμένη με την αυτονομία της σχολικής μονάδας, ανοίγοντας το δρόμο για μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και μαθητών, για μεγαλύτερο ταξικό-μορφωτικό διαχωρισμό μεταξύ τους.
Ø Τα ίδια τα εγχειρίδια, που επιλέχτηκαν για το Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων, συντάχτηκαν και εγκρίθηκαν χωρίς καμία πιλοτική εφαρμογή τους, χωρίς καμία συστηματική έρευνα τόσο των σύγχρονων αναγκών των μαθητών/τριών , όσο και της κοινωνικής πραγματικότητας και των νέων επιστημονικών δεδομένων. Σχεδιάστηκαν μονοδιάστατα στη βάση της λογικής ότι οι εκπαιδευτικοί είναι απλά διεκπεραιωτές μιας διδασκαλίας σχεδιασμένη ερήμην τους, όπως και ερήμην των αναγκών και της κουλτούρας των μαθητών τους.
Ø Το πολλαπλό βιβλίο μπορεί να δίνει την αίσθηση της διδακτικής ελευθερίας και πρωτοβουλίας στους εκπαιδευτικούς , τίποτα όμως το πιο ψευδές και πιο απατηλό απ’ αυτό. "Πολλαπλότητα" δεν σημαίνει επουδενί "πολυπρισματικότητα". Τα διδακτικά εγχειρίδια είναι μονοσήμαντα προσανατολισμένα στην "τεχνοκρατική" παιδαγωγική προσέγγιση (και μάλιστα στα κατώτερα επίπεδα των στόχων ακόμα και αυτής). Από το περιεχόμενό τους έχει εξοβελιστεί οποιαδήποτε κριτική - απελευθερωτική διάσταση της Παιδαγωγικής. Επιπλέον η όποια επιλογή των εκπαιδευτικών γίνεται μεταξύ των εγκεκριμένων από το ΥΠΑΙΘΑ διδακτικών βιβλίων. Άρα είναι το Υπουργείο που ουσιαστικά έχει προ-επιλέξει, ανοίγοντας απλά ένα καινούργιο πεδίο κερδοφορίας για τους εκδότες.
Ø Άλλωστε το έργο, που αποτελεί εφαρμογή προγράμματος του ΕΣΠΑ, είναι εξαιρετικά πολυδάπανο: Μέχρι στιγμής η δαπάνη του έργου είναι 30.000.000€, ενώ άλλα 10.000.000 € έχουν διατεθεί για την εκπόνηση των νέων προγραμμάτων σπουδών και άλλα 8.000.000€ για την έκδοση νέων βιβλίων. Ένας ολόκληρος πακτωλός χρημάτων κατευθύνεται στο εκδοτικό επιχειρηματικό κατεστημένο του βιβλίου , σε ημέτερους πανεπιστημιακούς , συγγραφείς και αξιολογητές για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θ’ αφορά τους λίγους και θα συντρίψει τα μορφωτικά δικαιώματα των πολλών. Την ίδια ώρα τα δημόσια σχολεία στενάζουν οικονομικά και αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Ø Η ίδια η έννοια "πολλαπλό βιβλίο" συνιστά καταρχάς ευφημισμό, αφού το εγχειρίδιο παραμένει και πάλι ένα και για τον εκπαιδευτικό και για τους μαθητές. Ορθότερα αποτυπώνεται με την έννοια "διαφορετικό βιβλίο": διαφορετικό ανάμεσα σε διαφορετικές σχ. μονάδες. Βασικός στόχος της εισαγωγής του είναι να υπάρξουν διαφορετικών ταχυτήτων βιβλία που θα δώσουν πραγματική υπόσταση στην κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών. Άλλο βιβλίο για το σχολείο της γειτονιάς και άλλο για το Ωνάσειο ή για το Πρότυπο. Το ΥΠΑΙΘΑ προσπαθεί να μετατρέψει τους Συλ. Διδασκόντων και τους εκπαιδευτικούς σε συνένοχους για αυτή ακριβώς την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών.
Ø Τέλος το "πολλαπλό βιβλίο" συνδέεται άμεσα με το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών αλλαγών που συντελούνται σήμερα και αποτελεί προϋπόθεση για το προχώρημα της εφαρμογής και των στόχων τους. Εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο με την μεγέθυνση και "απαιτικοποίηση" της διδακτέας ύλης , το "κατέβασμα" των εξετάσεων στο Δημοτικό (πχ "PISA") και τα σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων (σχολεία της "πλέμπας" και σχολεία της "αριστείας").
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης απόφασης και των προθεσμιών που εισάγει καθώς απαξιώνουν το έργο και τη γνώμη των εκπαιδευτικών .
Παιδαγωγική Ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί είμαστε επιστήμονες και η γνώμη μας για τα νέα σχολικά συγγράμματα είναι κρίσιμης σημασίας για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών-τριών μας.
Να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους εκπαιδευτικούς και στους συλλόγους διδασκόντων για μελέτη των βιβλίων.
ΚΑΛΟΥΜΕ :
Τις/τους εκπαιδευτικούς να αποφασίσουν με πρακτικά στους συλλόγους διδασκόντων ότι αδυνατούν να κάνουν επιλογή βιβλίων σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια χωρίς ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση
Το ΔΣ της ΔΟΕ και τα ΔΣ των συλλόγων να πάρουν αντίστοιχη θέση, να συντονίσουν και να στηρίξουν συνδικαλιστικά τις/τους εκπαιδευτικούς με απόφαση τους από τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Τους Συλλόγους γονέων να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και να συνταχτούν στο πλευρό των εκπαιδευτικών. Η προχειρότητα στην επιλογή των βιβλίων οδηγεί στην απαξίωση των μορφωτικών δικαιωμάτων και των αναγκών των παιδιών.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ΜΑΣ- ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ - ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Και τι δεν έκαναν για να με θάψουν. Ξέχασαν πως ήμουν σπόρος»… - Αποτελέσματα εκλογών
«Και τι δεν έκαναν για να με θάψουν. Ξέχασαν πως ήμουν σπόρος»… Αποτελέσματα εκλογών ανάδειξης νέων μελών Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Κέρκυρας καθώς και αντιπροσώπων στην 95η Γ. Σ. της Δ. Ο. Ε....
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΜΠ - 10 ΙΟΥΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10.00 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΝΙΚΗΣ 5-7)