• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Νέα επίθεση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ – Όλοι την Παρασκευή 14/6 στο Υπ. Εργασίας και την τρίτη 18/6 στην Ευελπίδων

June 13, 2024 367

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΔΥΠΑ ΥΠ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Μόλις 5 μέρες πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που εξέδωσε η πρόεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών: «προσωρινή διαταγή υποχρεώνοντας τον Ειδικό Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ να συνεχίσει την απασχόληση των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 18 Ιουνίου 2024», η ΔΥΠΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, επιτίθενται ύπουλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αναρτώντας την Τετάρτη 12/6/2024, στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ, όπου ανακοινώνουν «την έναρξη αιτήσεων φορέων υποδοχής, αλλά και εργαζομένων για τα Ειδικά προγράμματα απασχόλησης για ανέργους απολυθέντες από την εταιρεία «ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΡΚΟ»…(!)

Η υπόσχεση του ιδίου του Πρωθυπουργού στις 13/5/2024, πως «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου (…)», αποδεικνύεται παραμύθι που την δήλωσε κάτω από την ισχυρή πίεση των εργαζομένων προκειμένου τα τους αποφύγει προσωρινά….

Τελικά: ποιος Κυβερνά τελικά αυτόν τον τόπο και εάν η χώρα μας είναι κράτος δικαίου; Ισχύει ή δεν ισχύει η δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών και του Πρωθυπουργού;

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να σταματήσει άμεσα ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης για δήθεν «σεβασμό στις Δικαστικές Αποφάσεις».

Η ΟΜΕ θα είναι μαζί με τους εργαζόμενους στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για να απαιτηθεί να δοθεί ουσιαστική και μόνιμη λύση σε όλα τα ζητήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι.

Καλούμε σε αλληλεγγύη όλο το Εργατικό Κίνημα αύριο Παρασκευή 14/6/2024 όλοι και όλες στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας 10:00 πμ.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 10:00 πμ στην Ευελπίδων, για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ!

ΤΟ ΔΣ της ΟΜΕ

*****

Επισυνάπτονται τα Δελτία Τύπου του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ, 198/13-6-2024 , 196/12-6-2024 & 197/13-6-2024

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΛΑΡΚΟ 13/6/2024

Αρ. Πρωτ.: -198-

Προς:

  1. ΔΥΠΑ
  2. Υπουργείο Εργασίας

Ευρεία κοινοποίηση

Θέμα: «Μην παίζετε με τις ζωές μας. Κλείστε τώρα τις πλατφόρμες που μας αποκαλούν άνεργους».

Κύριο,

Στις 13/5/2024 η Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών εξέδωσε «προσωρινή διαταγή υποχρεώνοντας τον Ειδικό Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ να συνεχίσει την απασχόληση των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 18 Ιουνίου 2024».

Επίσης στις 13/5/2024 υπήρξε συνάντηση μεταξύ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Κατά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων (…)».

Την Τετάρτη 12/6/2024, στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας σας, ανακοινώσατε «την έναρξη αιτήσεων φορέων υποδοχής, αλλά και εργαζομένων για τα Ειδικά προγράμματα απασχόλησης για ανέργους απολυθέντες από την εταιρεία «ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΡΚΟ».

Μετά και από αυτό, πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιος Κυβερνά τελικά αυτόν τον τόπο και εάν η χώρα μας είναι κράτος δικαίου.

Για αυτό, εάν έχετε την καλοσύνη, μπορείτε να μας απαντήσετε:

  • Τι ακριβώς είστε και τι ακριβώς κάνετε;
  • Είστε πάνω από την δικαιοσύνη;
  • Έχετε μαντικές ικανότητες και γνωρίζετε εκ των προτέρων τις αποφάσεις πριν την εκδίκαση;
  • Ο Διοικητής σας, που ήταν στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν άκουσε την δέσμευση του πρωθυπουργού;
  • Δεν διάβασε το Δελτίο Τύπου που βγήκε από το Μαξίμου;
  • Μήπως είναι πάνω από τον Πρωθυπουργό ή μήπως θέλει να τον εκθέσει για τους δικούς του λόγους;

Σε κάθε περίπτωση, η τυχόν εσωτερική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, οι εσωκομματικοί καυγάδες που μπορεί να έχει και οι «τρικλοποδιές» μεταξύ στελεχών της, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μεταφέρονται στις υπηρεσίες του κράτους και τελικά να τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Για αυτό μας συγχωρείτε, αλλά «βγάλτε τα μάτια μόνοι σας».

Εμείς, την Τρίτη 18/6/2024 στις 10:00 πμ στην Ευελπίδων θα υπερασπιστούμε την εργασία μας, τα παιδιά μας και τα χωριά μας.

Μαζί μας, αλληλέγγυοι στον αγώνα μας, ενώ δεν μπορεί να είναι το Υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ ως ο κρατικός φορέας «υπεράσπισης των εργαζομένων», θα είναι χιλιάδες εργαζόμενοι της χώρας μας.

Βέβαια θα θέλαμε να είστε και εσείς παρόν και να τα πούμε κοιτάζοντας ο ένας, στα μάτια τον άλλον. Εάν δεν μπορείτε όμως δεν πειράζει, θα έρθουμε κάποια άλλη στιγμή εμείς σε εσάς.

Μην παίζετε με τις ζωές μας και την αγωνία των οικογενειών μας.

Κλείστε τώρα τις πλατφόρμες που μας αποκαλούν άνεργους πριν εξετάσει και αποφασίσει η δικαιοσύνη.

Και να θυμάστε πάντα ότι: η ευγένεια δεν είναι μειονέκτημα.

Με εκτίμηση,

*****

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΛΑΡΚΟ 12/06/2024

Αρ. Πρωτ.: – 196 –

Προς:

  1. Υπουργείο Ενέργειας
  2. Υπουργείο Οικονομικών
  3. Υπουργείο Εργασίας
  4. Ειδική διαχείριση ΛΑΡΚΟ

Κοινοποίηση:

Πρωθυπουργό

Θέμα: «Πρόσκληση άμεσης επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ».

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Στις 10/05/2024 δημοσιεύτηκε ΚΥΑ η οποία προέβλεπε την απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στις 12/05/2024.

Επίσης στις 10/05/2024, η Πρόεδρος του Πρωτοδικείου εξέτασε το αίτημα των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για «προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων» που έχουμε καταθέσει.

Στις 13/05/2024 η Πρόεδρος του Πρωτοδικείου ενέκρινε το αίτημα και εξέδωσε «προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 18/06/2024».

Επίσης στις 13/05/2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων Υπουργών.

Στην συνάντηση ο Πρωθυπουργός πήρε την πολιτική δέσμευση «να παραμείνει η κατάσταση έως έχει, μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας». Επίσης, τα σωματεία παρέδωσαν για ενημέρωση στον Πρωθυπουργό, αντίγραφο του σχετικού φακέλου που έχουμε κατατεθεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος περιέχει τις αναλυτικές εκθέσεις επικινδυνότητας και προβλημάτων που θα προκύψουν με την απόλυση των εργαζομένων.

Το απόγευμα της Τετάρτης 05/06/2024, μετά από βραχυκύκλωμα προβολέα σε γερανογέφυρα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα προκλήθηκε πυρκαγιά, οι συνέπειες της οποίας περιορίστηκαν στο ελάχιστο μετά από την επέμβαση του εξειδικευμένου προσωπικού. Το ίδιο συνέβη με την διαρροή μαζούτ, καθώς και με τις διαδοχικές ζημίες στο δίκτυο υδροδότησης του οικισμού, όπου όλα εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας έτσι την άμεση αποκατάσταση τους.

Το άρθρο 21 του ν.4664/2020 προβλέπει τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη και για την διασφάλιση αυτού του σκοπού, την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι τη μεταβίβαση.

Το συμφωνητικό μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη, συνδιαμορφώθηκε με τους ενδιαφερόμενους νέους ιδιοκτήτες, έχει εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού και αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για να συνεχίσει η διαδικασία.

Αποδεικνύεται περίτρανα πως αν δεν ήμασταν στις 13 του Μάη μέσα στο εργοστάσιο, όπως προέβλεπε η ΚΥΑ, αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να είχε προκληθεί ένα βιομηχανικό ατύχημα απροσδιόριστης έκτασης με ότι αυτό συνεπάγεται γενικά για το εργοστάσιο, τις εγκαταστάσεις, αλλά και τους οικισμούς και τα χωριά τριγύρω από την ΛΑΡΚΟ.

Ίδια εξίσου είναι η επικινδυνότητα σε όλα τα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ.

Ευτυχώς που η προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, μας κράτησε μέσα στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ σε εργοστάσιο και μεταλλεία.

Σε λίγες μέρες εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα και λήγει η προσωρινή διαταγή, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια από την ειδική διαχείριση και τα υπουργεία για ουσιαστικό διάλογο, στη βάση διασφάλισης της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ, την προοπτική επαναλειτουργίας της, τις θέσεις εργασίας και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

Απεναντίας, ο συνεργάτης της Ειδικής Διαχείρισης από την εταιρεία ILTA, κ. Λιγνός και η προσπάθεια που έκανε την Τρίτη 04/06/2024, να φέρει εταιρεία απομάκρυνσης καυσίμων, χωρίς σχέδιο και χωρίς συζήτηση συνολικών μέτρων, μόνο καχυποψία γεννά στο κοινό αίσθημα.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί χρήζει άμεσης συζήτησης και ουσιαστικού διαλόγου και σε αυτή τη βάση τα σωματεία μας έχουν προτάσεις, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλα διασφαλίζουν την περιουσία της ΛΑΡΚΟ, την προοπτική επαναλειτουργίας της, τις θέσεις εργασίας και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

Σε αυτή τη βάση την επιθυμία μας να σας φιλοξενήσουμε, σας καλούμε να ορίσετε ημερομηνία και ώρα επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ έτσι ώστε να διαπιστώσετε από κοντά την κατάσταση.

Αναμένουμε απάντησή σας.

Πρόεδρος Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Πολίτης Παναγιώτης

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6937887924

Με εκτίμηση,

*****

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΛΑΡΚΟ 13/6/2024

Αρ. Πρωτ.: -197-

Ανακοίνωση

Δε συναινούμε στις απολύσεις. Κανένας εργαζόμενος να μην δηλώσει συμμετοχή στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ.

Είναι παγίδα!

Παρασκευή 14/6/2024 όλοι και όλες στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας 10:00 πμ.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 10:00 πμ όλοι και όλες στην Ευελπίδων.

Υπερασπιζόμαστε:

  1. Την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.
  2. Την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την εργασία μας σε αυτή.
  3. Να μην ερημώσουν τα χωριά μας και να συνεχίσουμε να ζούμε ανθρώπινα σε αυτά.

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους της χώρας να εκφράσουν ακόμη πιο δυνατά την αλληλεγγύη τους.

Λεωφορεία θα αναχωρήσουν:

Οικισμός Λάρυμνας: 7:00 πμ.

Παραλία Λάρυμνας: 7:05 πμ.

Μαλεσίνα: 7:10 πμ.

Μαρτίνο: 7:15 πμ.

Άη Γιάννης: 7:00 πμ.

Κόκκινο: 7:05 πμ.

Ακραίφνιο: 7:20 πμ.

Κάστρο: 7:25 πμ.

Αταλάντη: 7:00 πμ.

Τραγάνα: 7:15 πμ.

Συνάδελφοι της ΛΑΡΚΟ και της χώρας μας

Δεν χρειάζονται πλέον συστάσεις μεταξύ μας. Μας γνωρίζετε και προπαντός είμαστε περήφανοι που γνωρίσαμε εμείς εσάς.

Ο αγώνας μας έκλεισε 4 χρόνια και 7 Μήνες και εάν είμαστε ακόμη εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αυτό το χρωστάμε στην αμέριστη αλληλεγγύη που έχετε εκφράσει όλο αυτό το διάστημα.

Τώρα είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα.

Στις 12 Μαΐου μας απέλυσαν και στις 13 Μαΐου, μαζί με εσάς, καταφέραμε να ακυρώσουμε προσωρινά τις απολύσεις.

Η ακύρωση των απολύσεων έδωσαν χαμόγελο στις οικογένειες μας, αγωνιστική ανάταση στα χωριά μας, αισιοδοξία και περηφάνια σε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας.

Παράλληλα αποδείχθηκε ο αναντικατάστατος ρόλος των ειδικευμένων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αλλά και της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Υπήρξε άμεση καταστολή και κατάσβεση πυρκαγιάς που προκλήθηκε μετά από βραχυκύκλωμα μέσα στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Εάν δεν ήμασταν εκεί και όλοι, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα θα μιλήσουμε για άλλο ένα έγκλημα. Αποκαταστάθηκαν βλάβες στην ύδρευση και την ηλεκτροδότηση των κατοίκων. Πάρθηκαν προληπτικά αντιπυρικά μέτρα στους οικισμούς κ.α.

Παρά τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για «σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις», οι μηχανισμοί των κρατικών υπηρεσιών, των Υπουργείων και της Ειδικής Διαχείρισης προσπαθούν να μας θάψουν ζωντανούς.

Αρχικά προσπάθησαν να μην απορροφηθούν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες και να αφήσουν απλήρωτους το σύνολο εργαζομένων.

Στην συνέχεια, παραβιάζοντας την δικαστική απόφαση επιχείρησαν να πάρουν τάχα μέτρα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αλλά ούτε σχέδιο είχαν, ούτε και διάθεση για ουσιαστικό διάλογο έχουν.

Τώρα, ξεπερνώντας και την Ουγκάντα, πριν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα και βγει απόφαση, η ΔΥΠΑ, ως «ανώτερη της δικαιοσύνης», ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής αιτήσεων «για τους απολυμένους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που ενδιαφέρονται να μπουν στα προγράμματα ανεργίας».

Δεν τους πέρασε και δεν θα τους περάσει.

Ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης για τάχα «σεβασμό στις Δικαστικές Αποφάσεις», αλλού.

Παρασκευή 14/6/2024 όλοι και όλες στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας 10:00 πμ.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 10:00 πμ στην Ευελπίδων, για ακόμη μία φορά, με το κεφάλι ψηλά και με αυτοπεποίθηση πάμε να υπερασπιστούμε την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων των περιοχών γύρω από την ΛΑΡΚΟ, την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την εργασία μας σε αυτή, το δικαίωμα να συνεχίσουμε να ζούμε στα σπίτια μας και στα χωριά μας.

Σας θέλουμε και ξέρουμε ότι θα είστε δίπλα μας μέχρι το τέλος, μέχρι την νίκη, μέχρι την τελική δικαίωση.

Ζήτω η Εργατική Αλληλεγγύη.

Καλή αντάμωση αδέλφια.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« June 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search