07-29-2026 18:15
Εκπαίδευση
- Κατηγορία: Επικαιρότητα
Νεκρός ο 27χρονος εργάτης Αχμέντ Αλί που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ μετά από πτώση στο εργοτάξιο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού
Άλλος ένας εργάτης νεκρός στον βωμό του κέρδους. Ο 20χρονος Αχμέντ Αλί υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από εβδομάδες νοσηλείας στη ΜΕΘ. Ο Αχμέντ τραυματίστηκε, (όπως αποδείχτηκε θανάσιμα), όταν έπεσε από ύψος 20 μέτρων, αφού, κατ’ εντολή του εργοδότη του, αναγκάστηκε να αφαιρέσει τα βασικά μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, του οποίου την ευθύνη της κατασκευής έχει η κοινοπραξία TERNA-METKA-AKTOR.
Οι καταγγελίες για τα μέτρα ασφαλείας
Από τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας είχε κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας του εργοταξίου.
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Παναγιώτης Γακιάς, είχε καταγγείλει ότι στο έργο υπήρχαν σκαλωσιές χωρίς επαρκείς προστατευτικές κουπαστές, ελλείψεις σε συστήματα αποτροπής πτώσεων και ανεπαρκείς υποδομές για τους εργαζόμενους, ενώ είχε επισημάνει πως τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ατυχημάτων.
Παράλληλα, το Συνδικάτο είχε ζητήσει την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και τη διενέργεια αυτοψίας στο εργοτάξιο, υποστηρίζοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κόστος.
Είχε έρθει στην Ελλάδα μόλις 41 ημέρες πριν
Η ιστορία του Ahmed Aly γίνεται ακόμη πιο τραγική από το γεγονός ότι είχε φτάσει στην Ελλάδα μόλις 41 ημέρες πριν από το δυστύχημα.
Ο 27χρονος, με καταγωγή από το Ασιούτ της Αιγύπτου, βρισκόταν νόμιμα στη χώρα μέσω του διακρατικού προγράμματος συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου για την απασχόληση εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο και εργαζόταν με νόμιμη σύμβαση στο έργο του Βοτανικού.
Σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, είχε εκφράσει τον ενθουσιασμό του για τη νέα αρχή που έκανε στην Ελλάδα και για την ευκαιρία να εργαστεί σε ένα τόσο μεγάλο έργο. Η νέα του ζωή, όμως, διακόπηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την άφιξή του στη χώρα.
Ο θάνατός του επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ασφάλεια στα μεγάλα εργοτάξια, σε μια χρονιά κατά την οποία έχουν καταγραφεί δεκάδες σοβαρά εργατικά ατυχήματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Ένωση Αράβων Εργατών στην Οικοδομή – Ελλάδα τονίζει ότι δεν πρέπει να συνηθίσουμε τον θάνατο. Αναλυτικά η καταγγελία:
Το πρωί πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του συναδέλφου μας Αχμέντ Αλί, μόλις 20 ετών, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από εβδομάδες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Αχμέντ τραυματίστηκε όταν έπεσε από ύψος 20 μέτρων, αφού, κατ’ εντολή του εργοδότη του, αναγκάστηκε να αφαιρέσει τα βασικά μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν στο εργοτάξιο.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που βρέθηκε στο σημείο αμέσως μετά το δυστύχημα, διαπίστωσε σειρά παραβιάσεων και σοβαρών ελλείψεων στα μέτρα υγείας και ασφάλειας σε ολόκληρο το εργοτάξιο.
Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι το έργο στο οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα, προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται από την κοινοπραξία TERNA–METKA–AKTOR, στην οποία συμμετέχουν τρεις από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Ελλάδας, μέλη των λεγόμενων «Big 4».
Το έργο αυτό, που ανεγείρεται στα ερείπια του προσφυγικού καταυλισμού της Ελαιώνας, γράφεται πλέον με το αίμα Αράβων εργατών, οι οποίοι ήρθαν να συμβάλουν σε αυτό που αποκαλείται «οικονομική ανάπτυξη», ενώ στην πραγματικότητα αντιμετωπίζονται σαν σκλάβοι.
Όταν μιλάμε για εργατικά δυστυχήματα, δεν μιλάμε για ένα φυσικό φαινόμενο ούτε για ένα στατιστικό λάθος. Μιλάμε για μια συστηματική πολιτική που υποτιμά την αξία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο στη διαρκή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, αλλά και στην απουσία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο το κράτος και η εργοδοσία αντιμετωπίζουν όσους επιζούν με βαριές αναπηρίες και τις οικογένειες των θυμάτων.
Η Ένωση Αράβων Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Τομέα στην Ελλάδα θεωρεί ότι η βασική αιτία της συνεχούς αύξησης των εργατικών ατυχημάτων και των θανάτων είναι η εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης στους χώρους εργασίας και η αντιμετώπιση της ανθρώπινης ζωής ως ενός κόστους που πρέπει να περιοριστεί.
Το βλέπουμε καθημερινά στα μεγάλα έργα, όπως στο Ελληνικό και στον Βοτανικό, όπου η συνεχής πίεση για την ολοκλήρωση των εργασιών μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς και εξειδικευμένου προσωπικού, οδηγεί σε ολοένα και περισσότερα εργατικά ατυχήματα.
Η πιο επικίνδυνη μορφή εκμετάλλευσης, όμως, είναι ο διαρκής εκβιασμός των εργαζομένων που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Οι περισσότεροι μετανάστες εργάτες, που σήμερα αποτελούν την πλειονότητα στον κατασκευαστικό κλάδο, ιδιαίτερα στις πιο απαιτητικές και επικίνδυνες εργασίες, ζουν υπό τη μόνιμη απειλή της σύλληψης ή της απέλασης. Χωρίς νόμιμα έγγραφα, ο εργαζόμενος βρίσκεται διαρκώς σε καθεστώς φόβου. Αυτή την πραγματικότητα τη γνωρίζουν τόσο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όσο και η κυβέρνηση, η οποία επιλέγει να κάνει τα στραβά μάτια και να τη διαιωνίζει.
Ο Αχμέντ Αλί είχε φτάσει στην Ελλάδα μόλις σαράντα ημέρες πριν. Η εργασία που αναγκάστηκε να εκτελέσει, χωρίς καμία εκπαίδευση, ήταν η ίδια που τελικά του κόστισε τη ζωή.
Δεν πρέπει να συνηθίσουμε τον θάνατο.
Δεν θα αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο μόνο του.
Όχι εργασία χωρίς νόμιμα έγγραφα.
Όχι νόμιμα έγγραφα χωρίς δικαιώματα.
Όχι δικαιώματα χωρίς ενιαίο εργατικό αγώνα.
Η ενότητά μας και η οργάνωσή μας είναι η δύναμή μας.
Ένωση Αράβων Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Τομέα – Ελλάδα
Για την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
A΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Περιστέρι) Για την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί μνημείο ντροπής...
ΜΕΓΑΛΕΣ ΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ! ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!
ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ-Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΚΑΘΑΙΡΕΙΤΑΙ ! Το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε την ακύρωση των καθαιρέσεων των Προϊσταμένων των Νηπιαγωγείων μας που συμμετείχαν στην απεργία-αποχή
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κώστα Χυτήρη και τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής Σάββατο 1 Αυγούστου, στις 20:00, στις Κουραμάδες