• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

«Διπλή Ανάπλαση»: Διπλό δώρο σε Αλαφούζο και τράπεζες

March 17, 2022 411

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, προσπάθησε να σηκώσει ψηλά στη δημοσιότητα την υπόθεση της «Διπλής Ανάπλασης» και της ανέγερσης του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που προσδοκούσε. Η συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Δημαρχείο της Πλατείας Κοτζιά, για να παρουσιάσει και να αναλύσει τη «Διπλή Ανάπλαση» έπαιξε μια-δυο μέρες στην επικαιρότητα και μετά θάφτηκε.

Ο Μπακογιάννης, πιστεύοντας ότι το θέμα θα ανεβάσει τις πολιτικές «μετοχές» του και θα βελτιώσει την επικοινωνιακή του εικόνα, που έχει στραπατσαριστεί από τον «Μεγάλο Περίπατο» και την πρωτοχρονιάτικη συναυλία–αρπαχτή του Ρουβά, στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασε αναλυτικά το θέμα. Aπάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων με αρκετό τουπέ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα πετύχει εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενοι και έδωσε στη δημοσιότητα όλες τις συμβάσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, για να δείξει ότι έχουν επεξεργαστεί κάθε λεπτομέρεια για την υλοποίηση του έργου. Αυτό που δεν έλαβε υπόψη του είναι ότι όσοι ψάχνουν την ουσία και δεν αρκούνται στις επικοινωνιακές φιέστες και στα όσα σερβίρουν τα «παπαγαλάκια» έχουν πλέον όλες τις λεπτομέρειες στη διάθεσή τους για να αξιολογήσουν τη «Διπλή Ανάπλαση» και να βάλουν τα δεδομένα στην πραγματική τους διάσταση.

Σε αντίθεση με τον Μπακογιάννη, που δείχνει ότι δεν διαθέτει πολιτικό κριτήριο, ο δημοσιογραφικός εσμός κατάλαβε ότι από τη στιγμή που είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, αν το θέμα παραμείνει στην επικαιρότητα και αναλυθούν όλες οι πτυχές του, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση και τον δήμαρχο. Αρκεί μια προσεκτική ματιά στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εμπλεκόμενες πλευρές για να καταλάβουμε ότι κερδισμένοι από το συγκεκριμένο project θα είναι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος και οι μέτοχοι της εταιρείας «ΑΕΠ Ελαιώνα» και ο μεγάλος χαμένος ο ελληνικός λαός που θα χρυσοπληρώσει το νέο γήπεδο των «πράσινων». Αυτή είναι η πραγματικότητα που προσπαθούν να κρύψουν.

Ταυτόχρονα τα «παπαγαλάκια» επιδιώκουν να θολώσουν τα νερά και να κρύψουν τα πραγματικά δεδομένα, ενόψει και της επικείμενης Γ.Σ. του Ερασιτέχνη, η οποία θα αποφασίσει υπέρ ή κατά της «Διπλής Ανάπλασης». Γνωρίζουν ότι μια σημαντική μερίδα των οπαδών του Παναθηναϊκού, αλλά και οι καπιταλιστές ανταγωνιστές του Αλαφούζου, βλέπουν αρνητικά τη μεταφορά του γηπέδου στον Βοτανικό και θεωρούν ότι αν αποκαλυφθεί η πραγματικότητα για τη «Διπλή Ανάπλαση», ο Αλαφούζος, που δεν έχει ιδιαίτερα ερείσματα στον κόσμο του Παναθηναϊκού, και οι κολαούζοι του στον Ερασιτέχνη, θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουν τη μάχη στη Γ.Σ. του Ερασιτέχνη.

Αποικιοκρατικές συμβάσεις
Αξιολογώντας, τα επίσημα κείμενα του Δήμου Αθηναίων και τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στους εμπλεκόμενους (στη δημοσιογραφική πιάτσα κυκλοφορούν «συμβάσεις» που στρογγυλεύουν τα πραγματικά δεδομένα), μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν την άποψη ότι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει αδρά για να κατασκευαστεί ένα γήπεδο που θα δοθεί δώρο σε μια ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία και στον ιδιοκτήτη της. Οπως έχει συμβεί και στις περιπτώσεις του Ολυμπιακού με το «Καραϊσκάκης», της ΑΕΚ με την «Αγια-Σοφιά» και τον ΠΑΟΚ με τη «νέα Τούμπα», η κυβέρνηση κάνει μια πολύ μεγάλη αβάντα στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζο. Του χαρίζει στην κυριολεξία το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, καθώς δε θα χρειαστεί να βάλει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του για να το αποκτήσει.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα δεδομένα της υπόθεσης, το ρόλο του κάθε εμπλεκόμενου και την πραγματική διάσταση της «Διπλής Ανάπλασης».

Ξεκινώντας από τα βασικά προπαρασκευαστικά έργα για την «αναβάθμιση» της περιοχής του Βοτανικού, είναι ξεκάθαρο ότι τα τεχνικά έργα οδοποιίας, αναβάθμισης και δημιουργίας υποδομών αφορούν μόνο τα οικοδομικά τετράγωνα που θα δημιουργηθούν το γήπεδο και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και όχι ολόκληρη την περιοχή του Βοτανικού. Από τη στιγμή που προτάθηκε να γίνει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, τα «παπαγαλάκια» ξεκίνησαν την προσπάθεια να πείσουν ότι ταυτόχρονα με την ανέγερση του γηπέδου θα υλοποιούνταν και μια σειρά έργων, τα οποία θα αλλάξουν προς το καλύτερο μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

Η «αναβάθμιση» του Ελαιώνα και της ευρύτερης περιοχής του Βοτανικού είναι το βασικό επιχείρημα που έχουν η κυβέρνηση και ο δήμος για να δικαιολογήσουν την απόφαση να χρηματοδοτήσουν εξ ολοκλήρου το γήπεδο που θα χαρίσουν στον Αλαφούζο. Προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι η «Διπλή Ανάπλαση» είναι ένα έργο ζωής για την Αττική, αφού θα δημιουργήσει δυο μεγάλες ζώνες πράσινου, σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων της Αθήνας και του λεκανοπέδιου της Αττικής. Μετά τη συνέντευξη του Μπακογιάννη έγινε ξεκάθαρο ότι το αφήγημα της «αναβάθμισης» της περιοχής είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε να υποβάλει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρόταση για τη χρηματοδότηση των έργων γύρω από την περιοχή ανέγερσης του γηπέδου, εγκρίνοντας τρία Τεχνικά Δελτία συνολικού ποσού 99.714.527,00 ευρώ. Από τα Τεχνικά Δελτία των έργων προκύπτει ότι ενώ η ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού/Ελαιώνα είναι 9.000 τ.μ., ο Δήμος Αθηναίων έχει στην αρμοδιότητά του μόνο 2.100 τ.μ. Το έργο «αναβάθμισης» της περιοχής θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος της «Διπλής Ανάπλασης», που θεσμοθετήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 161/ΑΑΠ/2013).

Τα έργα υποδομής και οι διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων επιμερίζονται στις περιοχές γύρω από το γήπεδο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις που προορίζονται για τον Ερασιτέχνη, στη διαμόρφωση εισόδου-εξόδου προς το γήπεδο από την πλευρά της Ιεράς Οδού από/προς τον σταθμό μετρό στον Ελαιώνα και σε υποστηρικτικά έργα στην οδό Αγ. Πολυκάρπου, που συνορεύει με την περιοχή ανέγερσης του γηπέδου. Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι η υποτιθέμενη «αναβάθμιση» της περιοχής Βοτανικού/Ελαιώνα, στην πράξη αφορά μόνο τα αναγκαία έργα υποδομής για να είναι λειτουργική και ασφαλής η περιοχή γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο στόχος τους είναι αφενός να εξασφαλιστεί η εύκολη και ασφαλής πρόσβαση προς τα γήπεδο και αφετέρου να διευκολυνθούν οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου και κυρίως του Mall που θα χτίσουν οι τράπεζες.

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι τα δεδομένα για τη χρηματοδότηση του γηπέδου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων, το κόστος για την ανέγερση του γηπέδου προϋπολογίζεται -μετά την τελευταία τροποποίηση- στο ποσό των 115.000.000 ευρώ (ο αρχικός προϋπολογισμός που είχε εγκριθεί από το Δήμο Αθηναίων ήταν 88.995.440 ευρώ). Αυτό το ποσό θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από κρατική χρηματοδότηση και μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών το γήπεδο θα δοθεί για 99 χρόνια στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η πράσινη ΠΑΕ δε θα βάλει ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή του γηπέδου και των υποδομών γύρω από αυτό. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει είναι να καλύψει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του γηπέδου και να καταβάλλει στο Δήμο Αθηναίων και στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό «ανταποδοτικά» τέλη, τα οποία είναι της πλάκας.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις ανάμεσα σε Δήμο Αθηναίων, Ερασιτέχνη και ΠΑΕ, το ετήσιο ενοίκιο που θα καταβάλλει η πράσινη ΠΑΕ προς τον Δήμο Αθηναίων για τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου είναι: το 90% επί των μισθωμάτων από δραστηριότητες που αφορούν χώρους εστίασης και μπουτίκ (αν η δραστηριότητα ασκείται από την ΠΑΕ, το ποσό που θα δίνει στο δήμο είναι το 10% επί του συγκεκριμένου τζίρου), 145.000.000 ευρώ από τη διάθεση των σουιτών του γηπέδου και το 50% επί των καθαρών εισπράξεων από τη διενέργεια συναυλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Για την παραχώρηση του δικαιώματος ονοματοδοσίας το οικονομικό αντάλλαγμα θα είναι το 20% επί του συνολικού εσόδου της ονοματοδοσίας για τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας του γηπέδου και το 15% για την μετά τα δέκα χρόνια περίοδο λειτουργίας του γηπέδου.

Επίσης, η σύμβαση προβλέπει ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πρέπει να καταβάλλει στον Δήμο Αθηναίων, ως Ελάχιστο Ετήσιο Εγγυημένο Εσοδο, για τις εμπορικές χρήσεις και το δικαίωμα ονοματοδοσίας, το ποσό των 270.000 ευρώ. Και επειδή υπάρχουν και… κακεντρεχείς που κατηγορούν τον δήμαρχο και αμφισβητούν τις διαπραγματευτικές του ικανότητες, το Ελάχιστο Ετήσιο Εγγυημένο Εσοδο, θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με το 50% του ποσοστού μεταβολής του τιμάριθμου.

Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε για να πείσουμε ότι η κυβέρνηση κάνει δώρο στον Αλαφούζο το γήπεδο στον Ελαιώνα, χωρίς αυτός να χρειαστεί να βάλει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του. Η «αποικιοκρατικού» τύπου σύμβαση προς όφελος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Οι αβάντες που έκαναν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις στον Κόκκαλη, τον Μελισσανίδη και τον Σαββίδη ωχριούν μπροστά στην αβάντα του Κούλη προς τον Αλαφούζο (προφανώς για να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να τον στηρίζει με τα ΜΜΕ που διαθέτει, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την κυβέρνησή του). Το ίδιο ισχύει και για τον γιο της Ντόρας, που φιλοδοξεί να γίνει χαλίφης στη θέση του θείου.

«Αποικιοκρατικού» τύπου προς όφελος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι και η σύμβαση με τον Ερασιτέχνη, μέσω του οποίου θα πάρει το γήπεδο η ΠΑΕ. Ο Δήμος Αθηναίων θα παραχωρήσει τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των λειτουργιών του γηπέδου στον Ερασιτέχνη για ενενήντα εννέα (99) χρόνια και στη συνέχεια ο Ερασιτέχνης θα τα εκχωρήσει στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Για την παραχώρηση η ΠΑΕ θα καταβάλλει στον Ερασιτέχνη ποσοστό 15% επί των εσόδων από τα εισιτήρια και ποσοστό 15% επί των εσόδων από την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου, για σαράντα εννέα (49) χρόνια (αν δεν υπάρξει παράταση στο χρονικό διάστημα της υποχρέωσης καταβολής, το ποσοστό θα αποδίδεται στον Δήμο Αθηναίων).

Στη σύμβαση αναφέρεται ότι το ποσό που θα αποδίδεται στον Ερασιτέχνη προορίζεται «για την εξυπηρέτηση των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων». Μάλιστα, στη σύμβαση μεταξύ ΠΑΕ και Ερασιτέχνη δεν προβλέπεται Ελάχιστο Ετήσιο Εγγυημένο Εσοδο. Συνεπώς, προϋπόθεση για να έχει ο Ερασιτέχνης αξιόλογα έσοδα είναι να πρωταγωνιστεί η ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με την εικόνα που έχει σήμερα η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού και την πολιτική «λιτότητας» που εφαρμόζει ο Αλαφούζος, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το ταμείο θα είναι μείον. Μετά τον Μπακογιάννη και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Παναγιώτης Μαλακατές αποδεικνύεται… δεινός διαπραγματευτής.

Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρος ο λόγος που ο δημοσιογραφικός εσμός προσπαθεί να κρατήσει εκτός επικαιρότητας το θέμα της «Διπλής Ανάπλασης», αφού αρκεί μια προσεχτική ανάγνωση των συμβάσεων για να καταλάβουμε την αβάντα που κάνουν η κυβέρνηση, ο δήμος και ο Ερασιτέχνης στον Αλαφούζο. Καταλαβαίνουμε επίσης και το λόγο που αποφάσισε ο Αλαφούζος να μην πουλήσει την πράσινη ΠΑΕ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα φράγκα που θα πέσουν στην αγορά για την ανέγερση του γηπέδου, τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, τα έργα υποδομής και την «ανάπλαση» της Λεωφόρου είναι πολλά και είναι σίγουρο ότι ο Αλαφούζος, πέρα από το τζάμπα γήπεδο, θα έχει «πρόσβαση» σε ένα μέρος από αυτά, καθώς έχει ένα σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με άλλους καπιταλιστές, αφού είναι ένας από τους βασικούς παίχτες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθούμε σε μια ακόμη λαθροχειρία του Μπακογιάννη. Στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι το συνολικό κόστος για την «Διπλή Ανάπλαση» θα πλησιάσει τα 470.000.000 ευρώ. Αυτό το ποσό δεν προκύπτει καθόλου από τα επίσημα κείμενα και από την κοστολόγηση των έργων. Ο βλαχοδήμαρχος μάς θεωρεί Χαχόλους και προσπαθεί να πείσει ότι εκτός από τα φράγκα που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός για τα φαραωνικά σχέδια των καπιταλιστών, θα βάλουν και αυτοί το χέρι στην τσέπη. Γνωρίζουμε, όμως, πώς συμπεριφέρονται οι καπιταλιστές σε αυτές τις περιπτώσεις. Οχι μόνο δεν βάζουν φράγκα από την τσέπη τους, αλλά αντίθετα υπερκοστολογούν τα έργα, είτε για να καλύψουν τη δική τους συμμετοχή, είτε για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Δικαιούμαστε να ρωτήσουμε τον Μπακογιάννη: Η αύξηση του προϋπολογισμού του γηπέδου έχει σχέση με τα φράγκα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του Mall που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες;

Real estate στη Λεωφόρο
Αναφερθήκαμε παραπάνω στο παραμύθι της «ανάπλασης» της περιοχής Βοτανικό/Ελαιώνα, η οποία ουσιαστικά αφορά τα οικοδομικά τετράγωνα στα οποία θα κατασκευαστούν το γήπεδο και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και την περιοχή που θα γίνουν οι υποστηρικτικές υποδομές για να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους. Αντίστοιχο είναι και το παραμύθι για την «ανάπλαση» στη περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δήμου Αθηναίων, μετά από την κατεδάφιση του γηπέδου και την απομάκρυνση των αθλητικών εγκαταστάσεων, στην περιοχή θα κατασκευαστούν ένα αθλητικό μουσείο-αναψυκτήριο 680 τμ, το οποίο θα παραχωρηθεί στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό (είναι το «τυράκι» για να πιαστούν στη φάκα τα μέλη του Παναθηναϊκού και να ψηφίσουν στη ΓΣ υπέρ της «Διπλής Ανάπλασης»), ένα υπόγειο parking (στον Ερασιτέχνη θα δοθούν 15 θέσεις parking) και χώρος αναψυχής, με έργα φύτευσης, διαμόρφωσης χαμηλού και υψηλού πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών κ.ά. Είναι σίγουρο ότι η «ανάπλαση» δε θα περιοριστεί στο χώρο της «Λεωφόρου», αλλά θα επεκταθεί και στην απέναντι πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στα «Προσφυγικά». Κατά καιρούς υπάρχουν διαρροές από τον Δήμο Αθηναίων για αξιοποίηση και αυτής της περιοχής, με υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και κατεδάφιση των διατηρητέων προσφυγικών πολυκατοικιών, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος αναψυχής, πρασίνου, ήπιας άθλησης, εστίασης κ.ά.

Οπως λέει ο λαός,δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Η «Διπλή Ανάπλαση» γύρω από το γήπεδο της «Λεωφόρου» είναι μια καλή ευκαιρία για μια γενικότερη «ανάπλαση» της περιοχής, που θεωρείται «φιλέτο» για όσους κάνουν μπίζνες με το real estate. Πίσω από τα όμορφα λόγια και τις μακέτες, αυτό που θα γίνει στην πράξη είναι η τσιμεντοποίηση της περιοχής για να γίνει το parking και το μουσείο-αναψυκτήριο και το λιγοστό πράσινο θα είναι απλώς για να δίνει χρώμα στην περιοχή και να θυμίζει ότι εκεί ήταν η έδρα του Παναθηναϊκού.

Οι τράπεζες και το Mall
Θα κλείσουμε με τον έτερο κερδισμένο της «Διπλής Ανάπλασης», την «ALPHA Επενδυτικής Περιουσίας Ελαιώνα Ανώνυμη Εταιρεία» (ΑΕΠ Ελαιώνα Α.Ε.). Μετά τη χρεοκοπία του Βωβού, η Alpha και η Πειραιώς πήραν στην κατοχή τους το ημιτελές Mall στον Ελαιώνα και την έκταση γύρω από αυτό. Το 2008-09 όταν πρωτοξεκίνησε το project της «Διπλής Ανάπλασης», ο Βωβός ξεκίνησε την ανέγερση του Mall που θα είχε έκταση 70.000 τ.μ. και 3.000 θέσεις στάθμευσης, η οποία σταμάτησε μετά από απόφαση του ΣτΕ που έκανε δεκτή την προσφυγή πολιτών. Το 2020 οι δυο τράπεζες δημιουργήσαν την ΑΕΠ Ελαιώνα ΑΕ και μέσω αυτής της εταιρίας συνυπέγραψαν το μνημόνιο συναντίληψης για τη «Διπλή Ανάπλαση», με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Δήμο Αθηναίων, τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στο οποίο εντάσσεται ένα κτιριακό συγκρότημα 52.000 τ.μ., έργα διαμόρφωσης πρασίνου και δίκτυο υποδομών.

Από τα κείμενα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μπακογιάννης, προκύπτει ότι η ΑΕΠ Ελαιώνα ΑΕ έχει αναλάβει τη δέσμευση να καταβάλει το κόστος έκδοσης της άδειας κατεδάφισης του γηπέδου της «Λεωφόρου», να κατασκευάσει με δικά της έξοδα τα έργα διαμόρφωσης των χώρων και των δικτύων υποδομής στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, να μεριμνήσει και να επισπεύσει τις διαδικασίες έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στον Ελαιώνα και των έργων υποδομής γύρω από αυτές και να κατασκευάσει με δικές της δαπάνες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα έργα υποδομής.

Το κόστος υλοποίησης των δεσμεύσεων της εταιρίας υπολογίζεται σε 12.000.000 ευρώ, όμως από τα κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν είναι ξεκάθαρο ποιο θα είναι το αντάλλαγμα για τις «υπηρεσίες» που θα προσφέρει. Αυτό κατά τη γνώμη μας γίνεται σκόπιμα. Στην πρόταση Μπακογιάννη, που ψήφισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει μόνο μια αναφορά σε ένα κτιριακό συγκρότημα 51.856 τ.μ. και έργα διαμόρφωσης πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου και δικτύων υποδομών, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε άλλη αναφορά. Επειδή οι καπιταλιστές δε συνηθίζουν να δουλεύουν τζάμπα, είναι σίγουρο ότι στον Βοτανικό, εκτός από το γήπεδο της ΠΑΕ και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, θα ολοκληρωθεί και το ημιτελές Mall. Εκτός από το δώρο που κάνει η κυβέρνηση στον Αλαφούζο, χαρίζοντάς του το γήπεδο, κάνει και ένα δώρο στις τράπεζες, που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν ένα περιουσιακό τους στοιχείο. Επίσης, είναι σίγουρο ότι η ΑΕΠ Ελαιώνα ΑΕ θα αναλάβει και κάποια από τα υποστηρικτικά έργα υποδομής που θα γίνουν στην περιοχή της «Διπλής Ανάπλασης», ίσως και την ανέγερση του γηπέδου, οπότε το δώρο θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο.

Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι η «Διπλή Ανάπλαση» είναι στην πράξη ένα διπλό «δώρο», στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Αλαφούζο και στις τράπεζες Alpha και Πειραιώς. Γι’ αυτό και ο δημοσιογραφικός εσμός υποβάθμισε το θέμα και το έβγαλε πολύ γρήγορα από τα βασικά θέματα της επικαιρότητας.

Η οπαδική προτίμηση της στήλης είναι γνωστή, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει πάνω από την πολιτική της υπόσταση. Είναι αδιάφορο πού θα γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού (όχι, βέβαια, στη θέση του σημερινού, στην καρδιά του αστικού ιστού της Αθήνας). Το κριτήριο που θα καθορίσει τη στάση μας δεν είναι μόνο το περιβαλλοντικό αλλά και το «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο».

Αν ο Αλαφούζος, ο Μαλακατές ή ο Γιαννακόπουλος θέλουν νέο γήπεδο και νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, ας τις φτιάξουν πληρώνοντας από την τσέπη τους και όχι με λεφτά του ελληνικού λαού. Αλλωστε, αυτοί οι κύριοι (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των καπιταλιστών που «επενδύουν» στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό) έχουν δείξει με τις πράξεις τους ότι βάζουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και τα κέρδη τους πάνω από την ομάδα. Συνεπώς, δεν μπορούν να επικαλούνται τη «φανέλα» και την ιστορία της ομάδας και το κυριότερο δεν μπορούν να τις χρησιμοποιούν για να κάνουν μπίζνες.

Οσον αφορά την κυβέρνηση και το δήμο Αθηναίων, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι ο Κούλης και ο Μπακογιάννης ήταν, είναι και θα είναι υπηρέτες των καπιταλιστών και δεν έχουν καμιά αναστολή όταν αποφασίζουν να τους κάνουν μικρά ή μεγάλα δώρα.

Κος Πάπιας Eksegersi.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search