• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Αθλητικα

Σαν σήμερα το 1968: Εισβολή Ελλήνων φιλάθλων με πανό κατά της χούντας στο ματς Ακαντέμισκ -ΑΕΚ στη Δανία

November 27, 2020 1114

 

 

Από aek365

Η πρώτη μεγάλη ελληνική πρόκριση στην Ευρώπη ήταν κιτρινόμαυρη και πέρασε στην ιστορία σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια.

Η πρωταθλήτρια Ελλάδας 1968 ΑΕΚ που το προηγούμενο καλοκαίρι είχε περάσει από τα χέρια του Ουγγρογερμανού προπονητή Γένε Τσάκναντι σε αυτά του Γιουγκοσλάβου Μπράνκο Στάνκοβιτς, έγινε η πρώτη ομάδα από την Ελλάδα που έφτασε σε προημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, δέκα χρόνια μετά την πρώτη συμμετοχή ομάδας από τη χώρα μας (Ολυμπιακός 1958) στην Ευρώπη.

Η ΑΕΚ που στον πρώτο αγώνα με την Ακαντέμισκ της Κοπεγχάγης είχε φέρει 0-0 στο βαρύ από την πολλή βροχή τερέν της Νέας Φιλαδέλφειας, νίκησε με 2-0 στη ρεβάνς της Δανίας και συνδύασε την πρώτη ευρωπαϊκή εκτός έδρας νίκη της με την πρώτη πρόκρισή της σε οκτάδα Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Θα ακολουθούσε η πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-77 και δύο συμμετοχές σε προημιτελικά Κυπελλούχων (1996-97 και 1997-98) και έτσι η ΑΕΚ θα είναι για πάντα (αφού το Κυπελλούχων καταργήθηκε πια) η μόνη ελληνική ομάδα με συμμετοχή σε προημιτελικά και των τριών ιστορικών διοργανώσεων.

Η ΑΕΚ μπήκε επιθετικά από την αρχή, με τον Μίμη Παπαϊωάννου να εντυπωσιάζει τους Δανούς φιλάθλους. Η ελληνική ομάδα έχασε κάποιες ευκαιρίες, αλλά στο 26’ ο Γιώργος Καραφέσκος συνδυάστηκε με τον 33χρονο αρχηγό Ανδρέα Σταματιάδη και αυτός με διαγώνιο σουτ έγραψε το 0-1. Οι Δανοί που ήθελαν δύο γκολ για να προκριθούν, άγγιξαν την ισοφάριση στο 56’, αλλά ο Φώτης Μπαλόπουλος έσωσε την εστία της ΑΕΚ. Το 0-1 παρέμεινε και στο 81’ ήρθε το 0-2 από τη σέντρα του (κορυφαίου της ΑΕΚ) αριστερού μπακ Νίκου Σταθόπουλου και την κεφαλιά του Μίμη Παπαϊωάννου που… περπάτησε στον αέρα. Μετά τον αγώνα, μάλιστα, οι Δανοί δημοσιογράφοι τον ρωτούσαν γι’ αυτή του την τεχνική να… μένει στον αέρα, όμως ο ίδιος δεν είχε κάτι να πει. Ήταν κάτι που… απλά συνέβαινε και δεν το είχε διδαχθεί ούτε καλλιεργήσει.

Ο τύπος της εποχής δεν είχε γράψει το παραμικρό, όμως ο αγώνας αυτός είχε διακοπεί δύο φορές (μία στο 0-0 και άλλη μία στο 0-1) από εισβολές Ελλήνων φοιτητών που κρατούσαν πανό με συνθήματα κατά της στρατιωτικής χούντας που κυβερνούσε τότε την Ελλάδα. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να αποκατασταθεί η τάξη και να αρχίσει ξανά ο αγώνας και μάλιστα ο Ανδρέας Σταματιάδης (σ.γ. παίχτης της ΑΕΚ) προέβη σε μια ενέργεια που αργότερα τη μετάνιωσε. Προσπαθώντας να πείσει τους νεαρούς να βγουν από το γήπεδο, τους είπε «ούτε εμείς είμαστε με τη χούντα, ρε παιδιά» και αργότερα άρχισε να ανησυχεί μήπως αυτό «κυκλοφορούσε» και του προκαλούσε προβλήματα. Το τότε μέλος του ΔΣ της ΑΕΚ και στρατιωτικός στο επάγγελμα Δημήτρης Τράγος τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα κινδύνευε…

ΠΗΓΗ: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search