• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Τέλος στο ιστορικό μπλακ άουτ των Facebook, Instagram, WhatsΑpp μετά από σχεδόν 7 ώρες – Τι συνέβη

October 05, 2021 606

Τέλος έλαβε το μεγαλύτερο «κρασάρισμα» του Facebook, από την εποχή που έγινε προσβάσιμο σε ολόκληρο τον πλανήτη, έπειτα από 6μιση ώρες, με τον τεχνολογικό κολοσσό, του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του, καθώς και τα Instagram, WhatsApp, Messenger που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία του, να επανέρχονται σιγά σιγά σε λειτουργία.

Facebook, Instagram, Messenger και Whatsapp βγήκαν εκτός λειτουργίας περίπου στις 18:30 ώρα Ελλάδας και επανήλθαν λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο ακόμη εντοπίζονται προβλήματα, τα οποία αναμένεται να αντιμετωπιστούν.

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ», η ομαλή λειτουργία των ιστότοπων αυτών είχε σχεδόν αποκατασταθεί περί τη 01:00 (ώρα Ελλάδας). Το twitter αντιμετώπισε με χιούμορ την κατάσταση, ενώ θραύση έκαναν τα hashtags #instagramdown και #facebookdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι ΝΥΤ, μια ομάδα τεχνικών εστάλη στο Κέντρο Δεδομένων του Facebook, στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια και επιχείρησε «χειροκίνητη επαναφορά» στους servers της εταιρείας. Νωρίτερα, σύμφωνα με τη ρεπόρτερ τεχνολογίας των NYT, οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν μπορούσαν να μπουν καν στο κτίριο, καθώς οι κάρτες εισόδου είχαν μπλοκάρει.

 

Παράλληλα, σήμανε συναγερμός, μετά τις πληροφορίες πως δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών ήταν διαθέσιμα για πώληση σε φόρουμ χάκερ.

Το τεχνολογικό θρίλερ, εξελίχθηκε και σε οικονομικό θρίλερ για τον Ζούκερμπεργκ και την εταιρεία του, η οποία έχει πολύ μεγάλες οικονομικές απώλειες. Η προσωπική του περιουσία μειώθηκε περισσότερο από 6 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες, στα 121,6 δισ. δολάρια, ενώ διολίσθησε και στην 5η θέση του παγκόσμιου δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Η μετοχή της Facebook κατέγραψε «βουτιά» 4,9%, ενώ με μεγάλη πτώση έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική κεφαλαιαγορά, επηρεασμένη από τον κλάδο της τεχνολογίας. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 311,21 μονάδων (–2,14%), στις 14.255,48 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ότι η πλατφόρμα των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χόγκεν διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη Wall Street Journal, και κατηγόρησε τον όμιλο ότι “επιλέγει το όφελος παρά την ασφάλεια”, των χρηστών του.

 

Τι συνέβη

«Στην τεράστια κοινότητα ανθρώπων και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο που εξαρτώνται από εμάς: Λυπούμαστε. Δουλέψαμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι είμαστε ξανά online τώρα. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση», ανέφερε στο Twitter o Άντι Στόουν, εκπρόσωπος Τύπου του Facebook, μετά την επάνοδο της πλατφόρμας σε λειτουργία.

Πάντως αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί συνέβη το κρασάρισμα, με την Facebook να συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος, αφού δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την αιτία της διακοπής. Ωστόσο, γνωρίζουμε πώς συνέβη.

Νωρίς το πρωί ώρα Αμερικής, μεσημέρι ώρα Ελλάδας, κάτι εντός του Facebook προκάλεσε το εξής φαινόμενο: Τα αρχεία που καθόριζαν τα σημεία εισόδου από τα οποία έμπαιναν οι χρήστες και οι ψηφιακές συσκευές στο Facebook αλλοιώθηκαν.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος ανάλυσης διαδικτύου της εταιρείας Κέντικ, γύρω στις 11:39 (ώρα ΗΠΑ) κάποιος προκάλεσε μία μεταβολή στο πρωτόκολλο BGP (Border Gateway Protocol) της εταιρείας. Το εν λόγω πρωτόκολλο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον οι internet provider σε όλο τον κόσμο διαχειρίζονται την κίνηση και τα αιτήματα των χρηστών σχετικά με τους ιστότοπους και τις πλατφόρμες που θέλουν να επισκεφτούν. Το αποτέλεσμα της μεταβολής ήταν αν κάποιος ήθελε να πληκτρολογήσει στον φυλλομετρητή που χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διεύθυνση facebook.com, θα λάμβανε μήνυμα λάθος καθώς ο browser δεν ήξερε πού να τον πάει.

Εκτός αυτού, ακόμα και οι υπάλληλοι του Facebook δεν είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσα από τα εσωτερικά εργαλεία που διαθέτει η εταιρεία. Αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι το εσωτερικό e-mail του Facebook και τα αντίστοιχα εργαλεία διαχειρίζονται από τα ίδια domains στα οποία εμφανίστηκε το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με την εκτίμηση της εταιρείας krebsonsecurity.com αυτή η μεταβολή πρέπει να έχει προέλθει μέσα από την εταιρεία καθώς τέτοιου τύπου αρχεία διαχειρίζονται εσωτερικά. Εάν τώρα η εν λόγω μεταβολή ήταν σαμποτάζ ή ένα μεγάλο λάθος χωρίς κακή πρόθεση παραμένει άγνωστο.

ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search