• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ουκρανία: «Ημερολόγιο πολέμου – Ημέρα 33η»

March 28, 2022 739

ΠΗΓΗ: Από Χρίστος Καλουντζόγλου - topontiki.gr

Το ερωτηματικό είναι τι μπορεί να έχει στο μυαλό του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, διακηρύσσοντας ότι οι δυνάμεις του θα επικεντρωθούν «στον κύριο στόχο, την απελευθέρωση του Ντονμπάς»;

Αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «απελευθέρωση» του Ντονμπάς ήταν από τους βασικούς διακηρυγμένους στόχους της ρωσικής εισβολής από την 1η μέρα του πολέμου.

Άρα τι έχει συμβεί ώστε το Κρεμλίνο να κάνει λόγο τώρα για επικέντρωση στον κύριο στόχο;

Κάνει ένα βήμα πίσω ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναζητώντας διέξοδο διαφυγής από τον πόλεμο;

Εξεπλάγησαν οι Ρώσοι από την αντίσταση των Ουκρανών;

Η αλλαγή της ρωσικής στρατηγικής στο πεδίο σχετίζεται με την προαναγγελία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στο Λουχάνσκ για ένταξη της επαρχίας στην ρωσική επικράτεια;

Επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο Ντονμπάς οι Ρώσοι επιδιώκουν να συρρικνώσουν το πεδίο δράσης και όχι να βρουν οδό διαφυγής. Ίσως μάλιστα η εδραίωση του ρωσικού ελέγχου στο Ντονμπάς να επιτρέψει στον Κόκκινο Στρατό την πλήρη ανασύνταξη ενόψει πολιτικών εξελίξεων.

Η συνέχιση των επαφών ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς, έστω και με τις μαξιμαλιστικές θέσεις που προβάλλουν και οι δύο πλευρές, επιτρέπει κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία. Αλλά αυτή η αισιοδοξία πρέπει να εδράζεται σε ρεαλιστική προσέγγιση κι όχι σε μαξιμαλιστικές θέσεις.

Τι μπορεί να συμβαίνει στο διπλωματικό παρασκήνιο;

Προφανώς δεν γίνεται καμία συζήτηση για διχοτόμηση της Ουκρανίας, αλλά ακριβώς αυτό φοβάται το Κίεβο. Ο Κίριλο Μπουντάνοφεπικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας της Ουκρανίας υποστήριξε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να διχοτομήσει την χώρα, όπως έγινε στην κορεατική χερσόνησο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην περίπτωση της Ουκρανίας το ρωσικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στις νοτιοανατολικές περιοχές, δηλαδή ακριβώς εκεί όπου εστιάζει την προσοχή η ηγεσία του Κόκκινου Στρατού.

 

Ο οποίος όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ανταρτοπόλεμο. «Η εποχή του απόλυτου ουκρανικού αντάρτικου σαφάρι θα αρχίσει σε λίγο. Και τότε δεν θα έχουν κανένα σενάριο οι Ρώσοι παρά μόνο να ψάχνουν πως θα σωθούν», όπως υποστήριξε ο Κίριλο Μπουντάνοφ.

Το ρωσικό στρατιωτικό πλάνο ίσως αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό: να μην δοθεί η ευκαιρία στους Ουκρανούς να βγουν  για … σαφάρι. Η ηγεσία του Κρεμλίνου έχοντας εδραιώσει τον έλεγχο στο Ντονμπάς και στην Αζοφική θα διακηρύξει ότι επέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και θα μένει η εξασφάλιση της ουδετερότητας της Ουκρανίας, κάτι που το Κίεβο είναι έτοιμο να δεχτεί, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  

Κι όσο οι ρωσικές δυνάμεις θα εδραιώνουν τις θέσεις τους σε ένα πολύ περιορισμένο γεωγραφικά πεδίο, τόσο θα δίνουν χρόνο στους ρωσόφωνους αυτονομιστές του Λουχάνσκ για να κάνουν το δικό τους… σαφάρι ψήφων, για να αποφασίσουν την ένωσή τους με την Ρωσία. Εξάλλου χωρίς αποτελέσματα σε αυτό το ιδιαίτερα συμβολικό μέτωπο, είναι αδύνατο να τερματιστεί η επιχείρηση ή να υποστηριχτεί από την ρωσική πλευρά ότι  επέτυχε κάποια νίκη, όπως σημειώνει η γαλλική Le Monde, προσπαθώντας να εξηγήσει τι έχει στο μυαλό του ο Πούτιν.

Η απαισιόδοξη εκδοχή

Κι αν τελικά δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία εκεχειρίας;

Ο λόρδος Ρίκετς που ήταν επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις πριν γίνει ο πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στην Βρετανία, δηλώνει απαισιόδοξος για τις δυνατότητες κατάπαυσης του πυρός.

Και τι θα γίνει; Θα επικρατήσει μια «στασιμότητα γεμάτη οργή», μ’ έναν χαμηλής έντασης ανταρτοπόλεμο που «θα θυμίζει ολοένα και περισσότερο τις χειρότερες μέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», όπως είπε ο λόρδος Ρίκετς, μιλώντας σε εκδήλωση στην Οξφόρδη.

Πηγές:

https://www.thetimes.co.uk/article/war-in-ukraine-will-end-in-angry-stalemate-predicts-lord-ricketts-xvp59d3hd

https://www.aljazeera.com/news/2022/3/26/what-does-russias-shift-of-military-focus-mean-for-ukraine-war

https://www.lemonde.fr/international/article/2022/03/26/le-donbass-objectif-minimal-de-l-armee-russe_6119260_3210.html

https://www.standard.co.uk/news/world/russia-ukraine-north-korea-south-korea-b990735.html

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search