• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Εθνικιστικός παροξυσμός

June 10, 2022 52

 

 

Η Τουρκία «δεν μπλοφάρει»! Διαμηνύει το Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Δηλαδή; «Η Ελλάδα άλλαξε το καθεστώς των νησιών και πρέπει να τα αποστρατιωτικοποιήσει. Αλλιώς, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους»! Αποσαφηνίζει ο ίδιος. «Τα Δωδεκάνησα είναι μια ανοιχτή απειλή για μας. Έχουν καταληφθεί άδικα». Προσθέτει ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Μπαχτσελί. Επαναλαμβανόμενες και πιεστικές είναι πλέον αυτές οι αναφορές που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε νησιά όπως η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Χίος, η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Ικαρία και τα Δωδεκάνησα, απαιτώντας την «αποστρατιωτικοποίησή» τους. Ένα δεύτερο casus belli διαμορφώνεται που επιχειρεί να πλήξει την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας.

Η κατάσταση είναι πάλι εκρηκτική. Ο εθνικιστικός παροξυσμός στην Τουρκία και οι επιθετικές κινήσεις της παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις. Στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, σε μια φιέστα νεοθωμανικού χαρακτήρα, η ρητορική μίσους ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι παραβιάσεις του ελληνικού αέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά αυξάνονται ανησυχητικά. Έφτασαν, μάλιστα, στα 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη! Και το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο ετοιμάζεται να βγει στην Ανατολική Μεσόγειο, προμηνύοντας ένα πολύ θερμό καλοκαίρι. Ο κίνδυνος μιας πολεμικής ανάφλεξης μεγαλώνει. Το σχέδιο για τη δημιουργία της «Μεγάλης Τουρκίας», της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», υλοποιείται βαθμιαία και μεθοδικά.

Η προκλητικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν εξελίσσεται και κλιμακώνεται σε συνθήκες όπου συμβαίνουν σοβαρές γεωπολιτικές αναστατώσεις και ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ανοιχτά μέτωπα στα Βαλκάνια, τη Μ. Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχουν αναδείξει, ακόμη περισσότερο, τον κρίσιμης σημασίας γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας, για τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα. Πράγμα που η τουρκική ολιγαρχία εκμεταλλεύεται αποσπώντας σημαντικά οφέλη για τις επιδιώξεις της.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδίδεται σε υποτονικές δηλώσεις και άσφαιρες διαβεβαιώσεις υπεράσπισης, τάχα, της εθνικής κυριαρχίας, περιφέροντας τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε ΗΠΑ και Ευρώπη και εκλιπαρώντας για προστασία αυτούς (ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ και ΝΑΤΟ) που διαχρονικά σιωπούν, ανέχονται ή και ενθαρρύνουν τον τουρκικό επιθετισμό. Άντε, οι περιβόητοι «σύμμαχοι» να προχωρήσουν και σε κάποια ανώδυνη δήλωση «αλληλεγγύης» προς το «δεδομένο» σύμμαχο, συνιστώντας «αυτοσυγκράτηση» και προτρέποντας σε ταπεινωτικό διάλογο με την Τουρκία. Ένα διάλογο που προϋποθέτει και οδηγεί σε εκχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Επίκαιροι σχολιασμοί

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search