• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ιρανική θεοκρατία και απύθμενη δυτική υποκρισία

October 02, 2022 413

 

Μαλλιά σγουρά, μαλλιά κοράκου χρώμα
που ανέμιζε ο αγέρας στα ζερβά
σας αγαπούσα πάντοτε και τώρα
η δόλια μου καρδιά στενάζει και πονά

Στις 13 Σεπτεμβρίου η Μαχσά Αμινί συνελήφθη στην Τεχεράνη από την Αστυνομία Ήθους επειδή κάποιες τούφες των μαλλιών της ξέφευγαν από τη χιτζάμπ της. Χτυπήθηκε με γκλομπ στο κεφάλι και εισήχθη βίαια στην κλούβα της αστυνομίας. Στις 16 Σεπτεμβρίου η νεαρή γυναίκα πέθανε.
Την ίδια μέρα στους δρόμους της Τεχεράνης ξεχύθηκαν νεαρές και μεγαλύτερες γυναίκες διαμαρτυρόμενες για τον θάνατο της Μαχσά. Ανέμιζαν ή έκαιγαν τις χιτζάμπ τους και έκοβαν τα μαλλιά τους, που έγιναν σύμβολο στον αγώνα που ξέσπασε ενάντια στη θεοκρατία τού Ισλαμικού καθεστώτος και της βίας κατά των γυναικών.

Από εκείνη τη μέρα και μετά καθημερινά πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα μαζικές διαδηλώσεις με συνθήματα κατά του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και της θεοκρατίας, με δεκάδες νεκρούς από την έναρξη των διαδηλώσεων. Τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράν έχουν μεταδώσει ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στις διαδηλώσεις φτάνει τους 41 (27/9/2022), ενώ σύμφωνα με την Iran Human Rights, τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις σε 14 επαρχίες της χώρας. Από την αρχή των κινητοποιήσεων περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μόνο σε μία επαρχία στο βόρειο Ιράν, η οποία δίνει επίσημο απολογισμό, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των συλληφθέντων σε όλη τη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Πρόκειται για τις πιο εκτεταμένες διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν μετά τον Δεκέμβριο του 2019, όταν πλήθος κόσμου είχε βγει στους δρόμους περίπου 100 πόλεων διαμαρτυρόμενο για την άνοδο της τιμής της βενζίνης. Οι διαδηλώσεις είχαν κατασταλεί βίαια και οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον θάνατο 230 ανθρώπων.

Οι γυναίκες και οι άντρες που τις συντροφεύουν δεν διαμαρτύρονται μόνο για τη χιτζάμπ. Σύμφωνα με το Στατιστικό Κέντρο του Ιράν, το 2020 η συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία της χώρας ήταν μόλις στο 14%. Η ιρανική κοινωνία μαστίζεται από μεγάλες οικονομικές ανισότητες, αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν σε ουρές για να πάρουν με δελτίο αυγά και κρέας και θεωρείται αρκετά διχασμένη. Ο θάνατος της Μαχσί ήταν για άλλη μια φορά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε μια θεοκρατούμενη και βαθιά ταξική κοινωνία.

Οι εικόνες των γυναικών που ηγούνται των κινητοποιήσεων κόβοντας τα μαλλιά τους και καίγοντας τις χιτζάμπ τους κάνουν το γύρο της υφηλίου δημιουργώντας ένα μεγαλειώδες κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα τους. Οι λαοί, ως όφειλαν, στέκονται στο πλευρό των αδελφών τους στο Ιράν. Ισχύει ωστόσο το ίδιο για τις κυβερνήσεις και τα δυτικά ΜΜΕ;

Θα πρέπει να θυμίσουμε ίσως ότι τα κροκοδείλια δάκρυα χύνονται από κυβερνητικούς θώκους που έχουν τις πιο άριστες σχέσεις με το ασύγκριτα πιο θεοκρατικό και καταπιεστικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, για το οποίο τα δυτικά ΜΜΕ τηρούν σιγή ιχθύος.
Ταυτόχρονα είναι πολύ πρόσφατη η νομοθεσία κατά των αμβλώσεων στην Αμερική και οι αντίστοιχες αποφάσεις στην Πολωνία που κάνουν έκδηλη την υποκρισία της Δύσης αναφορικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Στην Ελλάδα κάθε πρωινάδικο, στα διαλείμματα της προβολής κουτσομπολιών για το κατάπτυστο GMTM που εργαλειοποιεί και ξεφτιλίζει το γυναικείο κορμί, αφιέρωσε ικανό τηλεοπτικό χρόνο στις διαμαρτυρίες κατά της βίας των γυναικών στο Ιράν. Τηλεοπτικό χρόνο που μπόρεσε η ελληνική ιδιωτική τηλεόραση να δώσει και σε εκπρόσωπο της ελληνικής θεοκρατίας προ ημερών για να κραυγάσει ότι η γυναίκα συναινεί στο βιασμό της.

Αυτή η ενορχηστρωμένη υποκριτική στήριξη των διαδηλώσεων δεν κρύβει παρά τα γεωπολιτικά παιχνίδια της Δύσης στην περιοχή και καμία σχέση δεν έχει με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Έχοντας αυτή τη διάκριση καθαρή στο μυαλό μας δεν έχουμε παρά να βροντοφωνάξουμε:
Ζήτω ο αγώνας των γυναικών του Ιράν – Κάτω η ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search