• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Πληθωρισμός στα τρόφιμα: Κέρδη έως 30% για τις πολυεθνικές – Πώς γίνεται η τεχνητή εκτόξευση των τιμών από τα μονοπώλια

December 26, 2022 420

Από το 2020 οι τιμές λιπασμάτων έχουν αυξηθεί κατά 300% - Η Nestle αναπτύχθηκε κατά 8,5% και η UNILEVER αύξησε τα κέρδη της κατά 17% εν μέσω πληθωρισμού
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Από το 2020 οι τιμές λιπασμάτων έχουν αυξηθεί κατά 300% - Η Nestle αναπτύχθηκε κατά 8,5% και η UNILEVER αύξησε τα κέρδη της κατά 17% εν μέσω πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός, όπως είναι γνωστό, αυξάνει τις τιμές των τροφίμων. Η επίσημη δικαιολογία όλων των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της κυβέρνησης των «αρίστων» είναι ότι την ευθύνη για τον πληθωρισμό έχει ο πόλεμος της Ουκρανίας. Αν και αυτό είναι γεγονός, τι γίνεται αν εκτός από τον πόλεμο, μια κύρια -ίσως ακόμη σημαντικότερη- αιτία για τις αυξήσεις των τιμών είναι η προθυμία των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων να αποκομίσουν δυσθεώρητα κέρδη; Στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς συμβαίνει, όπως αναφέρει δημοσίευμα του IPS-Journal.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε από 3,6 σε σχεδόν 11% μέσα σε ένα χρόνο. Οι καταναλωτές αισθάνονται ξεκάθαρα τις επιπτώσεις – ειδικά όταν πρόκειται για τρόφιμα. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2022, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 18,7% κατά μέσο όρο, ορισμένα έως και 49%.


Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος για τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία έχει εντοπιστεί ως μία από τις αιτίες των αυξήσεων των τιμών. Ωστόσο, αν και πολλές αυξήσεις τιμών δικαιολογούνται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ταυτόχρονα, χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την επίτευξη ακόμη υψηλότερων κερδών.

Για παράδειγμα, οι τιμές των σιτηρών και του γάλακτος αυξάνονταν απότομα ακόμη και πριν από τον πόλεμο, σε μια εποχή που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν ακόμα σε κανονικά επίπεδα. Ο λόγος για αυτό ήταν η υψηλή προσφορά τιμών στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Αυτό αντανακλάται στην περίπτωση των εξειδικευμένων καλλιεργητών σιτηρών, με εισοδήματα έως και 40% υψηλότερα το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, τα εισοδήματα που προέρχονται από τις αγροτικές καλλιέργειες (φυσικά όχι των αγροτών) αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 15%, καθώς οι τιμές των γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν απότομα το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η χρηματιστικοποίηση του εμπορίου αγροτικών εμπορευμάτων
Για να καταλάβουμε τι γίνεται το IPS Journal αναφέρει πως πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων για μια εξήγηση. Εκεί, χρησιμοποιείται μια τυποποιημένη διαδικασία για τη διαπραγμάτευση της τιμής των πρώτων υλών. Στα λεγόμενα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, οι πρώτες ύλες αγοράζονται σε μια συγκεκριμένη τιμή πριν είναι διαθέσιμες, για παράδειγμα πριν τη συγκομιδή τους. Η θεωρία είναι ότι ο παραγωγός γεωργικών προϊόντων μπορεί να υπολογίζει σε ένα σταθερό εισόδημα από αυτή τη μελλοντική συγκομιδή και σε αντάλλαγμα ο αγοραστής λαμβάνει δέσμευση παράδοσης σε σταθερή τιμή, εξασφαλίζοντας έτσι την προμήθεια της πρώτης ύλης.


Το πρώτο επίσημο χρηματιστήριο μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων ιδρύθηκε στο Σικάγο το 1848. Τα εμπορεύματα διαπραγματεύονται χρησιμοποιώντας τυποποιημένα συμβόλαια, με το χρηματιστήριο να αναλαμβάνει έναν πρόσθετο ρόλο διασφάλισης διασφαλίζοντας την εκπλήρωση της σύμβασης. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ των παραγωγών εμπορευμάτων (αγρότες) και των εμπόρων εμπορευμάτων μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Με την απορρύθμιση των χρηματιστηρίων εμπορευμάτων που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και στη συνέχεια επεκτάθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα, έλαβε χώρα μια χρηματιστικοποίηση του εμπορίου εμπορευμάτων.

(Σχόλιο Ημεροδρόμου: προφανώς, για τους συντάκτες του κειμένου το πρόβλημα είναι ο… απορρυθμισμένος καπιταλισμός -μάλλον δεν γνωρίζουν ότι ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί παρά μόνο αν είναι απορρυθμισμένος. Ωστόσο η ανάλυση μας δίνει μια ενδιαφέρουσα εξήγηση του τρόπου που λειτουργεί η οικονομία της αγοράς και πώς οι μεσάζοντες αποκόπτουν την παραγωγή από την κατανάλωση των ειδών τροφίμων).

Οι παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς συμμετέχουν πλέον σε μεγάλη κλίμακα ως μεσάζοντες στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Αγοράζουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που τους δίνουν το δικαίωμα να λαμβάνουν πρώτες ύλες σε μια συγκεκριμένη τιμή. Στη συνέχεια, περιμένουν μια στιγμή που η συμφωνημένη τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι στην αγορά άμεσης παράδοσης – μια αγορά, στην οποία μια συναλλαγή διακανονίζεται στην τρέχουσα σταθερή τιμή εντός δύο ημερών. Όσο μεγαλύτερο είναι το περιθώριο τιμής, τόσο πιο επιθυμητό είναι το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για άλλους κερδοσκόπους, επειδή μπορεί να πωληθεί σε υψηλές τιμές.


Κέρδη μέχρι 30% για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους
Οι κυρίαρχοι έμποροι εμπορευμάτων στον αγροτικό τομέα, ο λεγόμενος όμιλος ABCD (ADM, Bunge, Cargill και Louis Dreyfus), που καλύπτουν το 70 έως 90% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών, επωφελούνται από την αβεβαιότητα των χρηματοοικονομικών παραγόντων και το σοκ της προσφοράς στην πραγματική οικονομία. Η ADM αύξησε τα κέρδη της κατά πάνω από 20 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ της Cargill’s αυξήθηκε σχεδόν κατά 30 τοις εκατό. Και κατάφεραν να επεκταθούν σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. «Οι παγκόσμιες αγορές σιτηρών είναι ακόμη πιο συγκεντρωμένες από τις αγορές ενέργειας και ακόμη λιγότερο διαφανείς, επομένως ο κίνδυνος κερδοσκοπίας είναι υψηλός», λέει ένα μέλος της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα Αειφόρα Συστήματα Τροφίμων.

Οι προμηθευτές σπόρων και λιπασμάτων έχουν παρόμοια ισχύ στην αγορά. Από το 2020, πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί κατά 300%. Η αύξηση της τιμής έγινε παράλληλα με τη μονοπώληση των προμηθευτών λιπασμάτων και της αγοράς σπόρων. Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, αυτή η αγορά έχει περιοριστεί σημαντικά, καθώς οι «Big Six» της παραγωγής σπόρων μειώθηκαν στο «Big Four» – πιο πρόσφατα λόγω της συγχώνευσης της Bayer και της Monsanto το 2018 – που αποτελείται από την Bayer-Monsanto, DowDuPont /Corteva, ChemChina-Syngenta και BASF. Η DowDuPont/Corteva αναπτύχθηκε κατά 8 τοις εκατό και αύξησε τα κέρδη κατά 27 τοις εκατό, παρά τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας.

Συστηματική αύξηση των τιμών
Οι μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων διαδραματίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στο σύστημα, με τη Nestlé, την Unilever και την Coca-Cola, ιδίως, να κατέχουν ισχυρή θέση. Η Nestlé αναπτύχθηκε κατά 8,5 τοις εκατό τους πρώτους εννέα μήνες του 2022. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω της τέχνης της σωστής «τιμολόγησης» – ο καθορισμός τιμών που είναι οι βέλτιστες για την επιτυχία της εταιρείας. Λόγω του ταχέως αυξανόμενου κόστους μεταφοράς και πρώτων υλών, αυτό σημαίνει τη δυνατότητα να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές, χωρίς να οδηγηθούν οι πελάτες σε φθηνότερους ανταγωνιστές. Με γνωστές μάρκες όπως Nespresso, San Pellegrino και Kit Kat, ο όμιλος πέτυχε να αυξήσει τις πωλήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και έτσι δημιούργησε ένα αντίστοιχο κέρδος, παρά τις αυξήσεις τιμών κατά μέσο όρο 6,5%.

Έτσι, υπάρχουν πολλά που υποδηλώνουν ότι ισχυρές μάρκες όπως η Nestlé μπορούν να αυξήσουν τις τιμές χωρίς να χάσουν πελάτες χάρη στη θέση τους στην αγορά. Η Unilever ανέφερε επίσης αύξηση κερδών κατά 17% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2022 – παρά την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Η συγκέντρωση που εμφανίζεται στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων καταδεικνύει ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν τις ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές τους θέσεις για να επωφεληθούν από την εξάρτηση που προκύπτει.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search