Tο θέμα με τον υφυπουργό Συρίγο δεν είναι τι είπε αλλά γιατί το είπε. Αρμοδιότητα στα της εξωτερικής πολιτικής δεν έχει (υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι), εδώ και χρόνια, όμως, παριστάνει τον μέγα διεθνολόγο. Λέτε να μην ήξερε τι αντιδράσεις θα προκαλούνταν από τις δηλώσεις του; Αστεία πράγματα. Ο Συρίγος δεν είναι Πλεύρης, είναι έμπειρος και μορφωμένος. Η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι πως ο Αγγελος Συρίγος λειτούργησε σαν λαγός του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εμείς θέλουμε να πάρει η Τουρκία τα F-16. Οχι τώρα… Σε βάθος χρόνου… Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση», είπε ο Συρίγος σε εμφάνισή του στην κρατική τηλεόραση. Και εξήγησε το λόγο της κυβερνητικής θέλησης: «Φανταστείτε μια Τουρκία, η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα… δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητά της έναντι ημών. Ενώ τώρα, συγκρατείται ως ένα βαθμό. Παράλληλα το εμπάργκο όπλων που υπάρχει, μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε το χάσμα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία, στα αμυντικά μας συστήματα».

Εκανε και πρόβλεψη ο Συρίγος ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταλήξουν σε απόφαση για τα F-16, πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. «Δεν θα του κάνουν αυτό το δώρο του Ερντογάν. Θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις τουρκικές εκλογές και αφού ολοκληρωθούν θα δουν ποια θα είναι η επόμενη κατάσταση και θα προχωρήσουν», είπε.

Αν ψάξει κανείς τον αμερικάνικο και το διεθνή Τύπο το τελευταίο δωδεκάμηνο θα βρει άπειρες τέτοιες αναλύσεις, σε διάφορες παραλλαγές. Σιγά την ανάλυση που έκανε ο Συρίγος. Τότε γιατί του την έπεσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Εντι Ζεμενίδης, που έφτασε στο σημείο να πει ότι «τέτοιες ανοησίες έχω ακούσει μόνο από πράκτορες της Τουρκίας» κι ότι είναι «εκτός γραμμής» σε σύγκριση με όσα λένε ο Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας στις επαφές τους με αμερικανούς βουλευτές κι ευτυχώς που στην Ουάσινγκτον κανένας δεν ξέρει τον Συρίγο και δε θα γίνει ζημιά;

Γιατί φοβήθηκε ότι ο Συρίγος πάει να του αρπάξει τη μπουκιά από το στόμα. Ο παγκοσμίως άγνωστος Ζεμενίδης έγινε γνωστός από τότε που ανέλαβε να κάνει «λόμπινγκ» στην Ουάσινγκτον για λογαριασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ενίοτε λειτουργεί και ως προβοκάτορας, όπως τον περασμένο Ιούλη, όταν επικαλούνταν… πληροφορίες ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει την προσάρτηση των κατεχόμενων της Κύπρου στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα της… πρόβλεψης είναι γνωστό: ο Ερντογάν δεν πήγε καν στις τουρκοκυπριακές φιέστες στα κατεχόμενα!

Τα πράγματα είναι απλά: αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχτεί την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, τι θα έχει να «πουλήσει» ο λομπίστας Ζεμενίδης; Δεν ξέρει πως η πώληση των F-16 κάποια στιγμή θα γίνει, γιατί αυτό απαιτούν τα αμερικανονατοϊκά συμφέροντα; Φυσικά και το ξέρει, όμως όσο δεν το αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση και «κινεί» τον «φίλο Μπομπ» Μενέντες και άλλες… φιλελληνικές δυνάμεις, βγάζει και ο λομπίστας το παντεσπάνι του. Αν η ελληνική κυβέρνηση βγει και αποδεχτεί αυτό που είπε ο Συρίγος, ο λομπίστας θα πρέπει να βρει κάτι άλλο να πουλήσει κι αυτό δεν είναι μια απλή υπόθεση. Αλλο να δουλεύει η «μηχανή» με το «σιγουράκι» κι άλλο να πρέπει να στήσεις άλλη «μηχανή».

Μπορούμε να καταλάβουμε και το θυμό κάποιων εγχώριων «αναλυτών» που «τα πήραν» με τον Συρίγο. Οταν κάνεις καριέρα πουλώντας αντιτουρκισμό, δεν μπορείς να δεχτείς να σου «μουτζουρώνει» την προπαγάνδα ο Συρίγος. «Να τ’ αφήσει αυτά να τα λέει ο Στόλτενμπεργκ, δεν είναι για να τα λέει μέλος της ελληνικής κυβέρνησης» ακούσαμε να λέει γκρινιάζοντας κάποιος από δαύτους σήμερα το πρωί. Σε ελεύθερη απόδοση: «Ασε μας, καημένε, να παραμυθιάζουμε τον κοσμάκη στην Ελλάδα, τι μας τη χαλάς τόσο άγαρμπα…»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, γιατί οργίστηκε; Εδώ σημασία δεν έχει η οργή αλλά το περιεχόμενό της. Αν, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον Μητσοτάκη ότι τόσο καιρό παραμυθιάζει τον ελληνικό λαό, θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Δεν είπε αυτό, όμως. Aς δούμε ολόκληρη την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τον περασμένο Μάιο, δύο ημέρες πριν το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας έθεσε στη Βουλή το θέμα της πώλησης F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και κάλεσε τον πρωθυπουργό να το θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο. Ο κ. Μητσοτάκης αντί να αποδεχθεί το αίτημα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα γιατί δήθεν δεν υπάρχει κανένα θέμα πώλησης F16 στην Τουρκία. Και βέβαια λίγες ημέρες αργότερα δεν τόλμησε καν να θέσει το θέμα δημόσια στον Αμερικανό Πρόεδρο. Σήμερα ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, ως λαγός του κ Μητσοτάκη, προαναγγέλλει ότι “θέλουμε η Τουρκία να πάρει F16… διότι είναι προς το συμφέρον μας”. Η επικίνδυνη πολιτική του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” των ΗΠΑ υπαγορεύει το να βαφτίζει ο κ Μητσοτάκης το κρέας ψάρι. Ωστόσο και η κοροϊδία έχει και τα όριά της».

Mιλάμε για εθνικιστικό κρεσέντο. Ο Τσίπρας αναγορεύει σε… ύψιστο εθνικό στόχο τη μη πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και καταγγέλλει τον Μητσοτάκη ότι… δεν το πάλεψε! Είναι ακριβώς η ίδια λογική με την οποία οι «μακεδονομάχοι», από τους νεοναζιστές μέχρι τον Μητσοτάκη, κατηγορούσαν τους Τσίπρα-Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης κατήγγειλε τον Τσίπρα ότι «πούλησε» το «Μακεδονικό» και πήρε ως αντάλλαγμα τη μη εφαρμογή του μνημονιακού όρου για άμεση περικοπή της περιβόητης «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις. Τώρα, ο Τσίπρας κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι στη ζούλα «πούλησε» την αποτροπή της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία! Και μάλιστα την «πούλησε» χωρίς «αντάλλαγμα», γιατί είναι «πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ».

Πρόκειται για την ανατριχιαστική λογική της ξενοδουλείας και του ραγιαδισμού. Οι ΗΠΑ αναγορεύονται σε… προστάτη της Ελλάδας και ως εξωτερική πολιτική προτείνεται η «διαπραγμάτευση» των αμερικάνικων βάσεων με αντάλλαγμα τον «ήσσονα εξοπλισμό» της Τουρκίας με αμερικάνικα όπλα.

Από άποψη πρακτικής πολιτικής έχουμε να κάνουμε με μια γελοιότητα. Διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ κάνει και η Τουρκία και έχει περισσότερη διαπραγματευτική ισχύ σε σχέση με την Ελλάδα. Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές έχουν δικούς τους λόγους που καθυστερούν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, δεν τους εμποδίζουν ο Μενέντες και ο λομπίστας Ζεμενίδης. Κάνουν ένα γενικότερο παζάρι με την Τουρκία κι όταν καταλήξουν θα ανακοινωθεί και η πώληση των F-16. Ισως να πλησιάζει η ώρα και γι’ αυτό βγήκε μπροστά σαν λαγός ο Συρίγος.

Και βέβαια, δεν ξεχνάμε την επίσκεψη του Τσίπρα στην Ουάσινγκτον, όπου –εκτός από τον έπαινο προς τον «διαβολικά καλό» Τραμπ- άφησε και μια… γενναία παραγγελία για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 (μολονότι ο εξοπλιστικός προϋπολογισμός ήταν περιορισμένος, λόγω Μνημονίων). Και άλλα αμερικάνικα οπλικά συστήματα παρήγγειλε η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων και τη νέα συμφωνία για την επέκταση των αμερικάνικων βάσεων ετοίμασε (ο Μητσοτάκης απλά την υπέγραψε). Ούτε που τόλμησε ποτέ ο Τσίπρας να διατυπώσει αιτήματα προς τις ΗΠΑ για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, όπως ζητάει τώρα να κάνει ο Μητσοτάκης.

Πέρα από τη γελοιότητα, όμως, υπάρχει ο εθνικιστικός μιθριδατισμός με τον οποίο μπολιάζει τον ελληνικό λαό (και) ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αποδεχτεί τα δόγματα του εγχώριου εθνικισμού και ταυτόχρονα να συνηθίσει στην ιδέα πως η εξυπηρέτηση αυτού του εθνικισμού περνάει από την ξενοδουλεία γενικά και την αμερικανοδουλεία ειδικά.

ΥΓ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως τον Συρίγο, μετά από τις «διευκρινίσεις» που έδωσε, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι αυτός λειτούργησε σαν λαγός του Μητσοτάκη.