Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε συντριβή αεροσκάφους της Yeti Airlines στην Ποχάρα του Νεπάλ (κεντρικά), όπως δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας· πρόκειται για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στη μικρή αυτή χώρα των Ιμαλαΐων τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια.

Εκατοντάδες διασώστες συνέχιζαν να ερευνούν τον χώρο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε 72 ανθρώπους και εκτελούσε πτήση από την πρωτεύουσα Κατμαντού προς το αεροδρόμιο της Ποχάρα. Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπάρχουν κάποιοι επιζώντες.

«Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Τζαγκανάθ Νιρούλα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Νεπάλ. «Ο καιρός ήταν καλός».

 

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την τοπική τηλεόραση διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από το σημείο της συντριβής, ενώ διασώστες και κάτοικοι της περιοχής είναι συγκεντρωμένοι γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

«Το αεροσκάφος φλέγεται», δήλωσε ο αστυνομικός Ατζάι Κ.Τσ., προσθέτοντας ότι τα μέλη των σωστικών συνεργείων δυσκολεύονται να φθάσουν στο σημείο της συντριβής, που βρίσκεται σε ένα φαράγγι μεταξύ δύο λόφων, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Το αεροσκάφος επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου από το Φαράγγι Σέτι στις 10:50 π.μ. (τοπική ώρα, 07:05 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ανακοίνωση. «Μετά συνετρίβη».

«Το μισό αεροσκάφος είναι στην πλαγιά», δήλωσε ο Αρούν Ταμού, κάτοικος της περιοχής, που δήλωσε στο Reuters ότι έφθασε στο σημείο μερικά λεπτά μετά τη συντριβή. «Το άλλο μισό έχει πέσει στο φαράγγι του ποταμού Σέτι».

Το αεροπορικό δυστύχημα αυτό είναι το πλέον πολύνεκρο στο Νεπάλ από τον Μάρτιο του 2018, όταν πτήση της US-Bangla συνετρίβη στο Κατμαντού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 51 από τους 71 επιβαίνοντες, σύμφωνα με το Δίκτυο Ασφάλειας της Αεροπορίας.

Τουλάχιστον 309 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2000 σε συντριβές αεροσκαφών ή ελικοπτέρων στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται οκτώ από τα 14 υψηλότερα βουνά του πλανήτη, μεταξύ των οποίων το Έβερεστ, όπου ο καιρός μπορεί να αλλάξει ξαφνικά και να επικρατήσουν επικίνδυνες συνθήκες.

Στη χώρα υπάρχουν επίσης ορισμένα από τα πλέον απομονωμένα και δύσκολα στην προσέγγιση αεροδρόμια του κόσμου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση νεπαλέζικων αεροπορικών εταιριών στον εναέριο χώρο της από το 2013, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Στο δικινητήριο αεροσκάφος ATR-72 που ανήκε στη νεπαλέζικη αεροπορική εταιρία Yeti Airlines επέβαιναν 72 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο βρέφη και τέσσερα μέλη του πληρώματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Σουνταρσάν Μπαρταούλα.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου του Νεπάλ δήλωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν πέντε Ινδοί, τέσσερις Ρώσοι, ένας Ιρλανδός, δύο Νοτιοκορεάτες, ένας Αυστραλός και ένας Αργεντινός υπήκοος.

Το αεροσκάφος είχε ηλικία 15 ετών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24.

Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Πούσπα Καμάλ Νταχάλ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

 

Τοπικός αξιωματούχος που μίλησε στο κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα διευκρίνισε πως το αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρεία Yeti Airlines, που εκτελούσε πτήση προς την Ποχάρα από την πρωτεύουσα Κατμαντού, συνετρίβη κοντά στον ποταμό Σέτι.

«Επέβαιναν σε αυτό 68 επιβάτες και τέσσερα μέλη πληρώματος… ομάδες διάσωσης μεταβαίνουν στο σημείο, δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή εάν υπάρχουν επιζώντες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας Στουνταρσάν Μπαρταούλα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τοπικός αξιωματούχος που μίλησε στο κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα διευκρίνισε πως το αεροσκάφος, που εκτελούσε πτήση προς την Ποχάρα από την πρωτεύουσα Κατμαντού, συνετρίβη κοντά στον ποταμό Σέτι.