• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

12 παιδιά ανάμεσα στα θύματα του ναυαγίου σε παραλία της Καλαβρίας – Στους 59 οι νεκροί

February 27, 2023 305

 

Ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στο οποίο επέβαιναν μετανάστες στ’ ανοικτά των ανατολικών ακτών της Καλαβρίας στην Ιταλία ανήλθε στους 59, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά, δήλωσε σε δημοσιογράφους η υφυπουργός Εσωτερικών Βάντα Φέρο.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται ν’ αυξηθεί, πρόσθεσε.

Το ξύλινο ιστιοφόρο που μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία στην Ευρώπη συνετρίβη σε βράχους στ’ ανοικτά των ανατολικών ακτών της Καλαβρίας στην νότια Ιταλία σήμερα τα ξημερώματα.
Το θανατηφόρο περιστατικό ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη και την Ιταλία, όπου η πρόσφατα εκλεγμένη ακροδεξιά κυβέρνηση εισήγαγε σκληρούς νέους νόμους για φιλανθρωπικές οργανώσεις διάσωσης μεταναστών, κάτι που έχει προκαλέσει κριτική από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους.

Στον τελευταίο προσωρινό απολογισμό των θυμάτων που έδωσε περίπου στις 19:00 ώρα Ελλάδας, η υφυπουργός Εσωτερικών Βάντα Φέρο ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο ανήλθε στους 59, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά. Η Ιταλίδα υφυπουργός τόνισε ότι αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Η Μανουέλα Κούρα αξιωματούχος της επαρχιακής κυβέρνησης τόνισε στο Reuters ότι 81 άνθρωποι επέζησαν από το ναυάγιο, με 20 να νοσηλεύονται, εκ των οποίων ένα άτομο στην εντατική. Η ίδια έκανε λόγο για 58 νεκρούς.

Καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εξακολουθούσαν να επιχειρούν έρευνες στη θάλασσα και την ακτογραμμή εν μέσω θυελλωδών καιρικών συνθηκών, η Κούρα ανέφεραν ότι οι επιζώντες είπαν ότι περίπου 140 με 150 επέβαιναν στο σκάφος – υποδηλώνοντας ότι κάποιοι μετανάστες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, στο σκάφος επέβαιναν περίπου 120 άτομα και έσπασε πέφτοντας σε βράχους λίγα μέτρα από την ακτή, ενώ οι πυροσβεστικές αρχές έκαναν λόγο για «πάνω από 200 άτομα».

Το πλοίο, που μετέφερε ανθρώπους με καταγωγή από το Αφγανιστάν, το Ιράν και πολλές άλλες χώρες, βυθίστηκε σε θαλασσοταραχή κοντά στο Στεκάτο ντι Κούτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην ανατολική ακτή της Καλαβρίας, την περιοχή που αποτελεί την κορυφή της «μπότας» της Ιταλίας.

Είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σμύρνης «πριν από περίπου τέσσερις ημέρες» και εντοπίστηκε για πρώτη φορά περίπου 74 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή αργά το Σάββατο από ένα αεροπλάνο που διαχειρίζεται η υπηρεσία συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex, ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία.

Σκάφη περιπολίας κινητοποιήθηκαν για να το αναχαιτίσουν, αλλά οι έντονες καιρικές συνθήκες τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στο λιμάνι, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οι αρχές κινητοποίησαν μονάδες έρευνας κατά μήκος της ακτογραμμής.

«Φρικιαστικό θέαμα»
Από τους πρώτους σορούς μεταναστών που εντοπίστηκαν ξεβρασμένα στην παραλία ήταν ενός μωρού λίγων μηνών, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Ο Δήμαρχος του Κούτρο, Αντόνιο Τσεράζο, είπε ότι γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι.

Με την φωνή του τρεμάμενη, ο Δήμαρχος είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24 ότι αντίκρισε «ένα θέαμα που δεν θα θέλει κανείς να δει ποτέ στη ζωή σου… ένα φρικιαστικό θέαμα … που σου μένει για όλη σου τη ζωή».

Συντρίμμια από το ξύλινο καϊκι, ένα τουρκικό ιστιοφόρο, ήταν σκορπισμένα σε ένα μεγάλο τμήμα της ακτής.

Ένας επιζών συνελήφθη με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών, δήλωσε η τελωνειακή αστυνομία Guardia di Finanza.

 

Εξαγγελίες για περαιτέρω καταστολή και ευθύνες στους διακινητές από τη Μελόνι εν μέσω εκκλήσεων ΟΗΕ για αλλαγή πολιτικής

Βαθιά θλίψη «για τις πολλές ανθρώπινες ζωές που ξεριζώθηκαν με ευθύνη των διακινητών» εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο η ακροδεξιά ηγέτιδα της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ισχυριζόμενη πως «είναι απάνθρωπο να ανταλλάσσονται οι ζωές ανδρών, γυναικών και παιδιών με το “αντίτιμο” ενός εισιτηρίου που πληρώνουν οι ίδιοι με την ψευδή προοπτική ενός ασφαλούς ταξιδιού». 

Από την πλευρά τους, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για ευρύτερη πρόσβαση σε ασφαλείς διαύλους, ώστε να αποτραπεί η αναγκαστική προσφυγή των ανθρώπων σε επικίνδυνα ταξίδια προς αναζήτηση ασφάλειας, προστασίας και μιας καλύτερης ζωής, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αγνοούμενων Μεταναστών του ΔΟΜ, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται κατά μήκος της κεντρικής μεταναστευτικής διαδρομής της Μεσογείου ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 220 ανθρώπους από την αρχή του 2023. 

Πιστή στο δόγμα της αποποίησης ευθυνών και της απόδοσής τους στους διακινητές, η Ιταλίδα πρωθυπουργός εξήγγειλε, ωστόσο, νέα επιχείρηση καταστολής των μεταναστευτικών ροών, σε μια ευθεία απεύθυνση στα ακροδεξιά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων της, υποσχόμενη  παράλληλα την άσκηση πιέσεων στους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια της Ιταλίας.

«Ο αποκλεισμός και η παρεμπόδιση του έργου των ΜΚΟ στη Μεσόγειο έχει μόνο ένα αποτέλεσμα: Περισσότερους θανάτους στη θάλασσα. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 40, αλλά θα είναι πολλοί περισσότεροι. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι καθήκον και υποχρέωση. Διαρκής και για όλους» υπογράμμισε σε ανάρτησή της η ισπανική οργάνωση Open Arms, αντιδρώντας στο ναυάγιο της Κυριακής.

Η κυβέρνηση Μελόνι κατηγορεί φιλανθρωπικές οργανώσεις διάσωσης μεταναστών ότι ενθαρρύνουν μετανάστες να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι στην Ιταλία και ορισμένες φορές συνεργάζονται με διακινητές ανθρώπων.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις απορρίπτουν σθεναρά και τις δύο κατηγορίες.

«Η διακοπή και η παρεμπόδιση του έργου μη κυβερνητικών οργανώσεων θα έχει μόνο ένα αποτέλεσμα: τον θάνατο ευάλωτων ανθρώπων που μένουν χωρίς βοήθεια», έγραψε στο twitter η ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση διάσωσης μεταναστών Open Arms ως αντίδραση στο σημερινό ναυάγιο.

Ωστόσο, οι ακτές στα ανοιχτά της Καλαβρίας δεν περιπολείται τακτικά από πλοία που διαχερίζονται ΜΚΟ, τα οποία επιχειρούν ανοιχτά νότια της Σικελίας. Αυτό υποδηλώνει ότι θα ήταν απίθανο να σώσουν ναυαγούς μετανάστες ανεξάρτητα από τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της Ιταλικής Καθολικής Εκκλησίας, Καρδινάλιος Ματέο Τσούπι, ζήτησε την επανέναρξη της αποστολής έρευνας και διάσωσης της ΕΕ στη Μεσόγειο, ως μέρος μιας «δομικής, κοινής και ανθρωπιστικής απάντησης» στη μεταναστευτική κρίση.

Έκκληση στο Twitter για ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης στη Μεσόγειο έκανε και εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Φλάβιο ντι Τσάκομο ζήτησε επίσης το άνοιγμα «πιο τακτικών διαύλων μετανάστευσης» προς την Ευρώπη και δράση για «την αντιμετώπιση των πολλαπλών αιτιών που ωθούν τους ανθρώπους να επιχειρούν θαλάσσιες διελεύσεις».

Νωρίτερα σήμερα, ο Πάπας Φραγκίσκος, ένθερμος υπερασπιστής δικαιωμάτων των μεταναστών, είπε ότι προσεύχεται για τα θύματα του ναυαγίου.

Η Ιταλία είναι ένα από τα κύρια σημεία που φτάνουν μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, με πολλούς να επιδιώκουν να ταξιδέψουν σε πλουσιότερες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Αλλά για να το κάνουν αυτό, πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν την πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδό του κόσμου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 17.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή δεν βρέθηκαν ποτέ στην κεντρική Μεσόγειο από το 2014.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν 14.000 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με περίπου 5.200 την ίδια περίοδο πέρυσι και 4.200 το 2021.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search